Mèdia25/01/2016

TV3 escalfa l’estrena de ‘Nit i dia’, una sèrie de forenses “de veritat”

El primer capítol s’emetrà dilluns vinent, però avui ja se n’oferirà un ‘making-of’

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaQuan el guionista Lluís Arcarazo li va proposar d’escriure una sèrie sobre forenses, Jordi Galceran va respondre amb ironia: “Ui, sí, que original!” Però Arcarazo no es va donar per vençut: “Farem que sigui de veritat”, va argumentar. I el va convèncer. Sis anys després, aquell projecte s’ha convertit en Nit i dia, una sèrie que està a punt d’arribar a TV3.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta “veritat” que els creadors volien que transmetés la sèrie es concreta en dos aspectes. D’entrada, en l’esforç per mostrar com és realment la feina dels forenses, que té ben poc a veure amb la imatge que en solen donar les produccions de ficció que arriben dels Estats Units. “Em vaig trobar amb el Carles Martín, que és forense. Vam estar parlant de les nostres feines i em va dir que les sèries americanes no són gens realistes”, explicava dijous Arcarazo, durant la presentació de Nit i dia. Per això, el mateix Martín i altres professionals del món judicial i forense han assessorat els guionistes i els actors per assegurar-se que els diàlegs i les accions fossin el màxim de fidels a la realitat.

Cargando
No hay anuncios

L’altre element que permet parlar de la sèrie com un thriller, tal com la defineix Arcarazo, és el retrat que fa dels personatges, que de fet ha sigut el principal focus d’atenció dels guionistes. “No ens interessen tant les tècniques dels forenses, com l’impacte que té en el dia a dia d’aquestes persones el fet de conviure amb l’horror”, diu el cocreador de la ficció. “ Nit i dia és una sèrie de personatges que no ensenyen exactament com són. Tots tenim una cara lluminosa i una de fosca, i la sèrie parla d’aquest contrast entre el que som i el que mostrem”, afegeix. Galceran, per la seva banda, destaca que el guió -escrit per ells dos, amb la col·laboració d’Oriol Paulo i Jordi Casanovas- es limita a “descriure” el comportament dels personatges, i que deixa per a l’espectador la feina de “jutjar-los”.

D’entre els personatges, destaca Sara Grau, una patòloga forense interpretada per Clara Segura que es veu involucrada en el cas d’un assassí en sèrie que actua a Barcelona, una trama que conforma l’eix central de la primera temporada. La Sara està casada amb Lluís Forés (Pablo Derqui), un marit afable que quan arriba a la feina es converteix en un executiu agressiu que té aterrits els empleats, entre els quals hi ha Clara Salgado (Carlota Olcina). Els companys de feina de la protagonista són l’Aitor (Miquel Fernández), un psiquiatre forense; la Fàtima (Alba Pujol), que viu els seus primers dies com a patòloga forense, i el Pol Ambrós (David Verdaguer), tècnic d’autòpsies. Oriol Vila i Anna Alarcón interpreten una parella d’inspectors d’homicidis, i Mario Gas és el jutge que porta el cas de l’assassí en sèrie, un home respectat entre els seus col·legues però que amaga una relació completament deteriorada amb la seva dona (Vicky Peña). Marc Martínez, Rosa Gàmiz, Mireia Vilapuig, Victòria Pagès, Manel Sans, Carme Sansa i Mima Riera, entre d’altres, donen vida a la resta de personatges de la sèrie.

Cargando
No hay anuncios

El director de TV3, Eugeni Sallent, destaca “la gran qualitat de la producció”, que és la primera col·laboració entre la televisió pública i Mediapro en l’àmbit de la ficció. “Ens hi hem abocat. Hi hem posat tots els mitjans necessaris perquè funcionés”, assegura el soci fundador de la productora, Jaume Roures, que assenyala algunes de les grans xifres d’un rodatge que s’ha fet amb tecnologia 4K, d’ultraalta definició: 22 actors principals, 104 de repartiment, 68 localitzacions, 100 decorats i 700 seqüències rodades en 18 setmanes.

Susanna Jiménez, cap de coproduccions i ficció de TV3, subratlla l’aposta que suposa per a la cadena introduir-se en un gènere nou, al qual la seva audiència “no està acostumada”, i assenyala com un dels punts forts de Nit i dia la seva “factura visual”. Segons ella, la sèrie “sorprendrà” perquè està rodada íntegrament en escenaris reals, bona part dels quals corresponen a la Ciutat de la Justícia, i perquè els seus directors, Manuel Huerga i Oriol Paulo, li han donat un “ look cinematogràfic”. Huerga adverteix que, “sense ser escabrosa”, la sèrie mostrarà imatges “fortes”, a les quals el públic de TV3 no està avesat. La cadena ha qualificat la sèrie com a apta per a majors de 13 anys.

Cargando
No hay anuncios

Primer, el ‘making-of’

El primer capítol de la sèrie s’emetrà per TV3 dilluns de la setmana que ve, però avui a les 22.35 h la cadena ja oferirà Dia i nit, l’altra cara de ‘Nit i dia’ making-of, making-of que, d’una banda, mostra el procés de creació i rodatge de la ficció, i de l’altra, presenta els forenses, psiquiatres, jutges i policies que han ajudat a donar aparença de realitat a la sèrie i que han servit d’inspiració per als personatges. Segons Jiménez, aquest treball, d’una hora de durada, “situa molt bé” l’espectador en l’entorn i els espais en què transcorrerà la sèrie.