Mèdia14/09/2021

TV3, IB3 i À Punt aposten per una plataforma digital conjunta com a via de col·laboració

Les tres televisions públiques veuen en aquesta opció una alternativa a la reciprocitat

BarcelonaTenir una finestra conjunta digital en què els espectadors dels Països Catalans puguin accedir als continguts impulsats per TV3, IB3 i À Punt. És un dels escenaris de futur amb què treballen les tres televisions públiques per estrènyer els llaços i la col·laboració. Vicent Sanchis, Alfred Costa i Andreu Manresa, directors respectivament de TV3, À Punt i IB3, ho han explicat avui al Fòrum de la Comunicació, organitzat pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). El president del CAC, Roger Loppacher, ha recordat que la pandèmia ha accelerat el procés de plataformització de la televisió, un nou entorn en què la presència del català és gairebé nul·la, tal com ha assenyalat en la seva intervenció.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La futura plataforma digital –que es podria entendre com un TV3 a la carta però de les tres cadenes– no seria la primera aventura digital de les públiques: actualment, TV3 i IB3 col·laboren en el canal digital Bon Dia TV, un suport al qual es podria unir ben aviat À Punt, tal com ja va avançar l'ARA al març. Mentre Bon Dia TV és un canal digital amb una programació contínua que es nodreix dels continguts de les televisions catalana i balear, el model de la futura plataforma s'acostaria més a un repositori de continguts com pot ser Netflix. "El Bon Dia és un agregador petit, que és el que han aconseguit fins ara les corporacions catalana i balear per tenir una petita plataforma. És molt modesta però molt vàlida, perquè escenifica i projecta que tenim una mateixa llengua i que som un espai compartit. En el futur immediat, la nova plataforma també hauria de ser un agregador perquè, ara per ara, no tenim recursos per fer continguts nous", ha detallat Sanchis, que ha remarcat que les intencions de col·laboració s'estan concretant, a poc a poc, amb fets. El director de TV3 ha demanat que qualsevol pas que es faci en la col·laboració entre les tres corporacions públiques sigui prudent per evitar haver de frenar posteriorment.

Cargando
No hay anuncios

Aquest hipotètic nou servei seria una alternativa a la reciprocitat, ja vigent entre TV3 i IB3 però que encara està pendent en el cas d'À Punt. Durant el col·loqui, Sanchis ha recordat que aconseguir la plena reciprocitat "ho han de decidir els governs i els Parlaments". "Sabem que és complicat però també sabem que avui la reciprocitat a la TDT no és tan important perquè hi ha mil possibilitats per treballar en el món digital que no necessàriament passen per la reciprocitat. No ens tanquem", ha confessat el director de TV3. Apostar per l'entorn digital també va acompanyat de certs reptes, com ara aconseguir anunciants o la incògnita de com quantificar l'èxit de la plataforma i els seus continguts. "No tenim mesurador i arriba un moment en què se't demana un cert retorn d'aquestes aliances", ha reflexionat Alfred Costa.

El camí de la coproducció

"No és possible que els sectors audiovisuals valencià, balear i català no estiguin col·laborant més davant un mercat que els és propi i que és el mateix. No ho entenc", ha assenyalat Sanchis, que ha remarcat que la intenció de les tres corporacions públiques és continuar el camí de projectes audiovisuals comuns com ha sigut, per exemple, La mort de Guillem. Aquestes sinergies no passen per emetre de manera simultània als tres canals els programes resultants, i només es preveu aquest escenari –que va tenir lloc amb l'estrena de la pel·lícula sobre l'assassinat de Guillem Agulló– en casos puntuals i com un fet simbòlic, segons ha assenyalat Andreu Manresa. "L'objectiu que tenim no és fer una televisió idèntica sinó coproduir, sumar esforços i millorar la interrelació informativa", ha remarcat el director d'IB3.

Cargando
No hay anuncios

Alfred Costa ha reconegut que actualment À Punt, que va començar a funcionar el 2018 en substitució de Canal 9, tancada el 2013, no té el múscul necessari per involucrar-se en grans produccions. "La nova televisió valenciana no pot fer programes de grans dimensions i per això necessitem les aliances amb les altres televisions públiques", ha remarcat.

Durant l'acte també s'ha posat especial atenció a la nova llei audiovisual espanyola, un avantprojecte que ha rebut crítiques del CAC i també del director de TV3. "No he vist cap llei de televisió o del sector audiovisual espanyol que no sigui perversa o negativa per als interessos de les llengües que no són el castellà o les cultures que no són l'espanyola o la castellana. Totes parteixen d'una idea que és nefasta per a les altres llengües peninsulars: «Lo que nos une és la cultura española, y lo que nos separa sois vosotros, desgraciados»", s'ha queixat Sanchis sobre la visió folklòrica que es té des d'Espanya de la resta de cultures de la Península. El director de TV3 ha assegurat que la nova llei audiovisual que prepara el govern espanyol redundarà en aquesta idea. "Aquí calen dues coses: primera, combatre-la parlamentàriament i, segona, combatre-la amb els fets. Els fets quins són? Que el que nos une a nosaltres és el català".