TV3 explora a 'Moebius' el mal que corca una comunitat exemplar

Dirigida per Eduard Cortés, s'estrena aquest dilluns amb un doble episodi

Aida Oset encarna la professora protagonista de la sèrie
3 min

BarcelonaSi lliguem els dos extrems d'una tira plana de la manera més ordinària, obtenim un cilindre, amb un interior i un exterior. Però si els enganxem després de girar un dels extrems 180 graus, l'objecte resultant és una banda de Möbius, un cos poc intuïtiu, ja que, per començar, té només una cara. ¿I la veritat? ¿Quantes cares té? Aquestes són les preguntes que martellegen la ment de Mamen Salvat, una professora de matemàtiques decidida a esbrinar si la mort del seu alumne Àlex és realment l'accident que sembla ser. El misteri s'estén al llarg de deu episodis: els que té Moebius –pronunciat móbius segons els responsables de la producció–, la nova sèrie de ficció de TV3, que s'estrena aquest dilluns a les 22.05 h amb l'emissió dels dos primers capítols.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Opressiva, hipnòtica o atmosfèrica són alguns dels adjectius que es van fer servir durant la presentació d'aquesta sèrie, que ha sigut de cocció lenta: el projecte es va començar a concebre fa quasi tres anys i té al darrere el director Eduard Cortés (Merlí, Les veus del Pamano) i el guionista Piti Español (El cor de la ciutat, The Pelayos). El resultat és un thriller psicològic que recull una certa tradició del gènere consistent en situar l'acció en una comunitat relativament petita i, a partir d'un element de crim o suspens, anar pelant totes les capes de la ceba fins que es despulla la civilitat aparent dels veïns per començar a mostrar relacions més turmentades i basades en la mentida.

Per a Cortés, "les moltes capes d'una societat no es mostren aquí com una cosa melodramàtica o costumista, sinó que apareixen de manera més fosca i tensa. El thriller és un gènere molt gramatical i jo soc un enamorat de la gramàtica cinematogràfica". Tot i que Moebius és una ficció, a la gènesi de la història hi ha un lamentable cas real. El 21 de setembre del 2004, Jokin Ceberio, un adolescent d’Hondarribia, va agafar la bicicleta, va pujar fins a les muralles del poble i es va llançar al buit. No havia fet encara els 15 anys, però ja no suportava més l'assetjament a què estava sotmès per part dels seus companys d'escola. Després de treballar en algunes idees per parlar del bullying en format de llargmetratge, el projecte va passar a ser una sèrie.

En aquest cas, l'element que pertorba el fràgil equilibri del poble fictici de la Farga i posa en marxa la ficció és aquesta professora de matemàtiques acostumada a intentar resoldre racionalment els problemes i que, per tant, assumeix un rol d'investigadora que tradicionalment correspondria a la policia. L'actriu Aida Oset (Les de l'hoquei, Cites, El cor de la ciutat) és qui dona vida a un personatge que acaba assumint les pesquisses amb una peculiar metodologia pròpia. El fet que s'entesti a arribar fins al fons de l'assumpte farà que les forces del poble es manifestin, en forma d'avisos i amenaces. L'assetjament a l'escola, a més, és un dels elements que trenen l'acció. De nou, TV3 opta per fer una ficció que inclou una presència de joves destacada, amb noms prometedors com els de Marc Pineda, Sonia Ninyerola, Manel Llunell o Valeria Sorolla.

Amb futur possible

La Farga és un poble fictici, però les localitzacions naturals corresponen sobretot a Caldes de Montbui, per bé que hi ha empelts d'escenes rodades a Sant Boi de Llobregat, l'Ametlla, Granollers, Pallejà i Mataró. La sèrie, filmada al llarg de vuit setmanes, és una producció de Veranda per a TV3. Tot i que es tracta d'una història tancada, els creadors van admetre que hi ha prou fils en aquell univers que es podrien estirar per trobar noves trames, si l'acceptació és gran i el canal n'encarrega el retorn.

En tot cas, també hi ha els ulls posats a poder-la exportar a alguna plataforma: per fer-ho, la distribuïdora Lagardère ha fet ja uns primers contactes, tot i que es vol esperar a tenir la sèrie muntada del tot abans de presentar-la als possibles compradors. Cortés va lloar el fet de poder treballar per a TV3. "Malgrat que moltes vegades els recursos i els mitjans no poden ser els que trobes a altres llocs, té una gran capacitat per seduir i és evident que aposten per sèries que poden donar una mica de personalitat a les ficcions d'aquest país. I això és un estímul perquè podem fer coses que potser a altres llocs no podríem fer".

En aquest sentit, Vicent Sanchis, director de TV3, va voler refermar que –en part gràcies a la implicació del departament de Cultura– s'està recuperant el pols de la contractació i compra de ficcions. "Estem començant una nova etapa", va dir. "El talent pot acabar marxant cap a Madrid, així que hem d'intentar contrarestar aquest efecte i evitar el perill de quedar satel·litzats, no políticament sinó artísticament. Jo no sé si hi haurà Govern o no, però qui vingui ha d'entendre que ens hi estem jugant moltíssim. I que s'hauran de posar les piles".

stats