MITJANS PÚBLICS

TV3 crea una àrea de periodisme d’investigació

Hi integra el ‘30 minuts’ i el ‘Sense ficció’

i àlex Gutiérrez
11/06/2017
2 min

BarcelonaTV3 vol renovar la seva línia de documentals i reportatges. Per fer-ho, crea una àrea de periodisme d’investigació dirigida pel periodista Raül Gallego i que assumeix la gestió dels dos principals programes de la cadena en aquest gènere: 30 minuts i Sense ficció. Aquest moviment suposa el relleu dels actuals directors d’aquests programes, Eduard Sanjuán (que ja havia anunciat la seva voluntat de deixar el programa en acabar la temporada) i Joan Salvat. A més, el Sense ficció, que depenia de l’àrea de nous formats, passarà a dependre d’informatius.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Volem aconseguir crear una gran àrea especialitzada en el periodisme d’investigació i situar-nos a l’altura de televisions com la NBC, l’ABC, la CBS i Channel 4”, explica David Bassa, cap d’informatius de TV3. “L’objectiu és tenir un equip de periodistes especialitzats en el reportatge d’investigació, amb la finestra del 30 minuts per als reportatges curts i la del Sense ficció per als reportatges llargs”. L’objectiu del canvi és també renovar el llenguatge i la textura dels documentals de la casa i “fer un periodisme valent, intencionat, crític i que marqui l’agenda”.

Els canvis seran formals, però la ubicació dels dos programes a la graella -els dimarts per a Sense ficció i els diumenges per a 30 minuts- es mantindrà invariable.

El nomenament de Gallego suposa el seu retorn a TV3, després de 12 anys. Nascut a Sabadell el 1976, ha treballat per a la televisió de l’agència Associated Press i per a Channel 4, cobrint conflictes i desastres naturals en localitzacions com el Pakistan, l’Afganistan, Kènia, Sri Lanka, Geòrgia, Fiji, el Pròxim Orient, Cambodja, les Filipines i Indonèsia. A TV3 va ser càmera de la corresponsalia de TV3 a Jerusalem. Actualment viu a Tailàndia. Entre els premis que ha rebut destaca el FotoPres 2005 per imatges preses a Israel i Palestina, i l’Edward R. Murrow per un treball sobre les inundacions al Pakistan. L’acadèmia televisiva britànica el va escollir càmera de l’any el 2010.

En declaracions a l’ARA, el periodista considera que “el nou format del 30 minuts i el Sense ficció, a part de competir amb altres televisions, ho ha de fer amb les noves plataformes com Netflix, Atresplayer, Yahoo i YouTube”. En aquest sentit, Gallego subratlla la importància “de potenciar un llenguatge i una estructura narrativa molt més propera, dinàmica i àgil”. Així, avança que el 30 minuts tant podrà ser un reportatge de mitja hora, com ara, o bé dues o tres peces més curtes.

stats