TV3 va ser la cadena catalana més plural entre el gener i l'abril

Segons un informe del CAC, TVE Catalunya va ser el mitjà que va donar veu a menys actors diferents

TV3 ha vist reduïda la seva oferta de canals els darrers anys
Ara
18/09/2018
2 min

BarcelonaEls informatius de TV3 van ser els més plurals entre els mitjans audiovisuals catalans durant els quatre primers mesos d'aquest any. Ho constata un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que destaca que la televisió pública va donar la paraula a 31 agrupacions polítiques diferents (això inclou governs i partits) durant els quatre primers mesos de l'any. El segon lloc el va ocupar Catalunya Ràdio, on es van sentir les veus de 27 agrupacions, i el tercer va ser per a RAC1, amb 26. Tanquen la llista 8TV, on van parlar 22 organitzacions, i TVE Catalunya, que va ser el mitjà menys plural dels cinc analitzats, amb 21.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons el mateix informe (aprovat per cinc vots a favor i una abstenció), en tots els casos el que va tenir més temps de paraula va ser el govern espanyol, amb uns percentatges que oscil·len entre el 24,1% de 8TV i el 17,4% de TV3. Cal tenir en compte que els mesos analitzats coincideixen amb el període d'aplicació de l'article 155, de manera que a Catalunya no hi havia cap Govern constituït formalment. Pel que fa als partits, a TV3 qui va tenir més temps de paraula va ser el PDECat (12,6%), seguit de Ciutadans i ERC (10,4% cadascun). El PDECat també ocupa el primer lloc a RAC1 (12,6%), per davant d'ERC (11,1%). Els republicans, per la seva banda, són els que van tenir més temps de paraula a Catalunya Ràdio (11,3%, per davant del 10,7% del PDECat) i a TVE Catalunya (12,3%, seguits de Ciutadans, amb un 11,8%). Finalment, a 8TV qui va tenir més temps de paraula va ser Ciutadans (12,6%), just per davant d'ERC (12,2%).

Pel que fa a les entrevistes polítiques, TV3 i Catalunya Ràdio són també els que van donar veu a més formacions diferents: l'emissora pública va entrevistar representants de 22 agrupacions, i la televisió en va rebre 20. A RAC1 i 8TV van tenir-hi veu 16 organitzacions, al 3/24, 13, i a TVE Catalunya, 11. Cal tenir en compte, també, que el nombre d'entrevistes va variar molt entre les 179 que va fer TV3 i les 23 que va oferir Televisió Espanyola.

Pes que fa als temes més tractats, el primer va ser la constitució del Parlament i del nou Govern, en segon lloc apareix la causa judicial contra els líders independentistes, i el tercer va ser la corrupció. En set dels vuit temes més tractats durant aquests mesos, TV3 va ser el mitjà que va donar veu a més formacions polítiques diferents.

Poca presència de dones

L'estudi del CAC es fixa també en el pes de les veus femenines en la informació política i arriba a la conclusió que encara és molt inferior a la dels homes. En els informatius diaris la presència més alta de dones es va donar a TVE Catalunya, amb un 30,1%, mentre que Catalunya Ràdio presenta el percentatge més baix: un 24,3%. En el cas de les entrevistes, TVE també va ser el mitjà amb més presència femenina (43,5%) i el 3/24 el que en va tenir menys (27,2%). En canvi, a Televisió Espanyola no hi va haver cap dona entre els vuit participants en debats polítics, i a RAC1 els quatre participants en debats també van ser homes. En canvi, a 8TV les dones van ser majoria en els debats, amb un 57,9%.

Informe sobre l’observança del pluralisme polític a la televisió i a la ràdio. Gener-abril de 2018
stats