

Pels que esteu àvids de continguts culturals, a Movistar+ trobareu una sèrie de la BBC que us transportarà cinc-cents anys enrere. Renacimiento. Arte y violencia són tres episodis que ens fan testimonis de la rivalitat artística entre Miquel Àngel, Leonardo da Vinci i Rafael, una competitivitat que els va portar a crear les grans obres d’art que després ens han fet estudiar a l’escola o hem vist als museus i als llibres.
El documental es va teixint a partir de tres elements bàsics. Per una banda, veus expertes del món de l’art i la història que ens faciliten el context necessari per comprendre el context i els matisos. De l’altra, una recreació històrica dels fets, amb actors que interpreten els tres genis de la pintura i una teatralització de l’època. Per descomptat, aquesta part ficcionada no té el nivell d’una superproducció cinematogràfica. És una recreació digna però humil que facilita a l’espectador la possibilitat d’entendre millor l’època, els espais i les dinàmiques de treball dels artistes. També permet explicar les raons que van motivar algunes de les grans obres d’art de la història, entenent també quina era la finalitat dels mecenes que les finançaven. Les paraules de Miquel Àngel del guió estan basades en els escrits del mateix artista i intenten aportar rigor al protagonista. Finalment, la sèrie documental ofereix imatges molt acurades de les obres d’art: n'observen els detalls i n'analitzen alguns aspectes de la tècnica i la representació.
En el primer episodi, el de l’ascens, descobrim com Miquel Àngel i Leonardo da Vinci malden per trobar feina com a artistes i comencen a desenvolupar la seva carrera sota l’atenta mirada dels mecenes, que de seguida capten el seu talent. El segon capítol, el de la rivalitat, mostra els dos artistes en el seu moment de màxima esplendor, a Florència, i apareix la figura del jove Rafael d’Urbino com a aprenent dels grans mestres. A l’últim episodi, el de la redempció, som testimonis de Miquel Àngel treballant a la Capella Sixtina mentre Rafael pinta els apartaments privats del pontífex. La feina esdevé una lluita de l’un contra l’altre.
El Renaixement va ser un període especialment sagnant, conflictiu i violent, i l’art beu de tot aquest pòsit. La sèrie és una oportunitat, sobretot per als més neòfits, per endinsar-se en aquest període històric i entendre que l’art no es pot separar del context en què és creat. La crueltat política de l’època i la manera com els mecenes i governants van entendre el poder que tenien els artistes i les seves creacions s’hi expliquen molt bé.
A la sèrie es fan evidents el llegat i la mirada del crític i historiador de l’art John Berger, pioner a la BBC a l’hora de fer divulgació sobre l’art. Respecte a les obres del Renaixement, va prioritzar el fet de tenir en compte la importància de la història i de les dinàmiques de poder en aquella època, per entendre que les pintures no només eren estampes que buscaven la bellesa sinó que tenien una clara voluntat de propaganda. La sèrie, més enllà d’un entreteniment divulgatiu, pot ajudar a canviar la mirada que tenim sobre l’art i a veure-hi més enllà del que conté el marc.