TV3 afrontava el retorn de Marta Rovira i la resta d’exiliats amb una edició especial d’Els Matins, i així ho va subratllar Ariadna Oltra en l’arrencada. El programa en va fer el seguiment en directe i va connectar amb Salses per veure, ja des de lluny, com els cinc protagonistes de la jornada travessaven a peu la frontera. En diverses ocasions, Oltra anava pronunciant els seus noms un per un, fent pauses narratives, donant un to més èpic a la informació. “Aquesta serà una de les imatges que explicaran tota la història dels darrers anys”.
Hores més tard, el Telenotícies migdia obria mostrant les imatges del retorn dels cinc independentistes, i en el titular van recórrer a la locució verbal “es van haver d’exiliar”, que implica un sentit d’obligatorietat, com si no haguessin tingut cap altra alternativa. L’informatiu va deixar respirar les escenes de retrobament i alegria i va subtitular les converses entre ells. El so original, sense parlar-hi a sobre, incrementava l’emotivitat de les imatges. Algunes estaven gravades des de l’interior del cotxe de la mateixa Rovira, un fet que denota una proximitat i implicació amb la notícia que marca les diferències. La locució de la notícia destacava que l’abraçada de Rovira amb Oriol Junqueras havia estat “més continguda”, però abans, en els titulars, havien mostrat una abraçada prou efusiva.
A les televisions espanyoles la ruptura entre el PP i Vox va capitalitzar la informació del dia i va deixar el retorn dels exiliats com un tema secundari. Tots posaven èmfasi en el missatge de Rovira que va obrir el Telenotícies: la voluntat d’acabar la feina que va quedar a mitges. Per a les cadenes privades, però, les declaracions implicaven un cert alarmisme. Cap informatiu va fer servir el terme “exili”, sinó que utilitzaven el verb “fugar-se”. García Ferreras a El rojo vivo anunciava que Rovira tornava: “Tras casi siete años después de huir de la justicia y estar fuera de España”. A Informativos Telecinco, recorrien a la mateixa fórmula: “Tras más de seis años huida de la justicia…”. A La Sexta Noticias optaven per “Desde 2018 residía en Suiza y hoy ha regresado con cuatro huidos más”. Les teles espanyoles explicaven que el retorn havia estat possible “a causa” de l’arxivament de la causa, mentre que a TV3, a Els Matins, es va fer servir el terme “gràcies a”.
A Antena3 Noticias, Sandra Golpe va portar a nivells extrems la seva entonació sarcàstica. Tancant la notícia sobre el PP i Vox, enllaçava el conflicte amb el retorn de Rovira d’una manera singular: “¡Feijoó recordaba que la única comunidad que no estaba de acuerdo en acoger esos menores inmigrantes de Canarias es Cataluña! ¡De Esquerra!”, exclamava. Golpe incidia en el fet que Rovira i Wagensberg havien estat imputats per terrorisme, la paraula clau que la cadena sempre intenta introduir en les informacions vinculades a l’independentisme.
En qualsevol cas, el relat informatiu del retorn dels independentistes exiliats ha servit a les televisions com un assaig general per a la tornada de Carles Puigdemont.