Televisió

Telecinco consuma el gir progressista amb el triple retorn de Jorge Javier Vázquez

El periodista presentarà 'El diario de Jorge', 'Gran Hermano' i 'Hay una cosa que te quiero decir' al canal de Mediaset Espanya

3 min
El presentador de Telecinco Jorge Javier Vázquez.

BarcelonaTelecinco estrenarà aquest dilluns, 29 de juliol, el programa que, pel que sembla, serà la cirereta del pastís de la seva pròxima temporada. El diario de Jorge, presentat pel periodista català Jorge Javier Vázquez, arriba en ple estiu per revifar les audiències amb històries anònimes i una bona dosi de sentimentalisme. Després de la cancel·lació inesperada de Sálvame el 2023, Vázquez tornarà a liderar les tardes de Telecinco, aquesta vegada amb un format d'entrevistes inspirat en El diario de Patricia, d'Antena 3, que donarà veu als espectadors perquè expliquin drames privats i facin confessions en públic. Vázquez, doncs, recupera la primera línia televisiva després del fracàs del programa Cuentos chinos, l'intent de late show per fer la competència a Pablo Motos que es va cancel·lar a finals del setembre del 2023 per males audiències, quan no feia ni tres setmanes que s'havia estrenat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La remuntada de Vázquez no s'acaba aquí, sinó que Telecinco també li ha confiat els programes Hay una cosa que te quiero decir i Gran Hermano, que arrencarà al setembre. Tot això després d'un estiu en què el presentador ha estat al capdavant de Supervivientes all stars, també a Telecinco. "Si hi ha un moment que estic fruint de la professió, aquest moment és ara –escrivia Vázquez el 12 de juny a la seva secció de la revista Lecturas–. Ja no visc amb la sensació frustrant d'haver de demostrar res. És el resultat de moltíssims anys de dedicació i esforç. La suma de bastants encerts i errors clamorosos [...]. Amb els anys, conceptes com èxit o fracàs han perdut rotunditat per a mi".

Pel que fa a El diario de Jorge, el presentador explicava que té "molta relació" amb Patricia Gaztañaga, que, segons li ha fet saber, el considera "el millor candidat per fer aquest programa". L'espai, que s'emetrà de dilluns a divendres, "visibilitzarà realitats diferents de la nostra societat" i assegura voler desmarcar-se dels formats de telebrossa. El format està pensat per donar pràcticament tot el protagonisme als convidats anònims: des de músics emergents fins a un espai per trobar parella en què intervindran els familiars dels participants. "Si tu, com jo, has nascut per ser artista i algú no entén la teva vocació, és el moment que vinguis a solucionar-ho al Diario", diu Vázquez en un vídeo promocional del programa.

Cop de timó de Borja Prado a Cristina Garmendia

A part de ser una de les grans esperances de la temporada vinent, El diario de Jorge consuma el gir a l'esquerra de Mediaset Espanya. Amb l'exministra socialista Cristina Garmendia com a nova presidenta del grup des de fa dos mesos, Mediaset ha iniciat una etapa més progressista, allunyada de la tendència conservadora imposada per Borja Prado, que va liderar el grup des de la sortida de Paolo Vasile fins al desembre del 2023. Garmendia marca distàncies amb el seu predecessor, que durant molt temps va ser la mà dreta de Florentino Pérez i és una figura propera a la família reial espanyola (el seu pare, Manuel Prado y Colón de Carvajal, va ser administrador privat del rei emèrit Joan Carles I durant més de dues dècades).

Va ser precisament la cúpula directiva encapçalada per Prado, amb Alessandro Salem com a conseller delegat, qui va substituir el Sálvame de Vázquez pel TardeAR d'Ana Rosa Quintana, del tot alineada amb les formacions de dretes. De fet, a principis del 2023 Salem va crear un nou codi ètic que prohibia que els presentadors o col·laboradors dels programes d'entreteniment expressessin opinions polítiques. Aquesta mesura va perjudicar especialment Vázquez, que sovint s'havia manifestat obertament a favor del govern de Pedro Sánchez, però també altres cares habituals del canal, com Rocío Jurado i Rocío Carrasco. En canvi, Ana Rosa tenia dispensa per seguir disparant contra el PSOE des dels seus editorials.

Tot i que Garmendia té una formació científica (i durant el segon govern de José Luis Rodríguez Zapatero va ocupar el ministeri de Ciència i Innovació), ja estava vinculada al sector mediàtic des que el 2017 va assumir el càrrec de consellera independent i integrant de la comissió de nomenaments i retribucions i la comissió d'auditoria i compliment de la Societat de Mediaset. Poc després d'assumir la presidència del grup, s'ha confirmat la seva aposta per veus més esquerranoses amb la renovació del contracte de Vázquez, que estarà vinculat a Mediaset almenys fins al juliol del 2027.

stats