Història de la televisió
Mèdia TV 03/06/2023

Silencis, respostes curtes...: les entrevistes tenses de TV3, més enllà de Juana Dolores

Al llarg de la història de la televisió pública hi ha hagut altres converses que han sorprès els espectadors

6 min
Una imatge de l'entrevista a Luz Casal

El gènere de l'entrevista, quan funciona bé, permet descobrir noves facetes d'un personatge. Però quan no hi ha sintonia entre entrevistat i entrevistador pot degenerar en situacions incòmodes o profundament tenses, com va passar aquesta setmana amb el pas de Juana Dolores pel Més 3/24 de Xavier Graset. La conversa amb l'escriptora i actriu no és l'única entrevista de la història de TV3 que ha derivat en moments difícils. Fem repàs d'algunes de les més destacades.

Rock Hudson i Àngel Casas a 'Àngel Casas Show' (1984)
Rock Hudson a l'entrevista

Per l'Àngel Casas Show van passar moltíssimes estrelles internacionals, però la visita de l'actor nord-americà Rock Hudson va ser especialment accidentada. Hudson va arribar a Barcelona procedent de París i el seu equip va avisar el programa que estava força cansat perquè s'acabava de sotmetre a una operació de cor. La realitat és que el galant dels anys 50, que s'havia fet famós gràcies a les comèdies romàntiques al costat de Doris Day, havia estat diagnosticat amb la sida, una informació que a finals dels anys 80 s'ocultava per por de l'estigma. A la capital catalana, l'actor es va trobar que els paparazzis el perseguien per intentar captar alguna imatge d'ell amb el seu amant (l'actor no havia fet públic que era homosexual).

L'ambient es va acabar d'enrarir quan just abans de començar l'entrevista el programa va rebre l'ordre de desallotjar la discoteca Studio 54, des d'on s'emetia, per una amenaça de bomba dels Grapo. L'entrevista, finalment, es va enregistrar a les dues de la matinada, i les respostes de Hudson, tot i que van ser educades, van ser pràcticament monosil·làbiques. Casas només va ser capaç de trencar la distància amb l'entrevistat amb una pregunta que el va descol·locar: "Si una nit no tingués res a fer i el convidessin a fer una passejada amb la Bo Derek o el Richard Gere, ¿a qui preferiria?" L'actor va esclatar a riure i va respondre: "¿Per anar a boxa o per anar a ballar? Si fos ballar, Richard Gere". Exactament un any després d'aquesta entrevista, el protagonista de Gegant va morir.

Josep Lluís Núñez i Lluís Canut a 'Gol a gol' (1992)
Núñez plorant en un moment de l'entrevista

Una de les entrevistes que formen part de la història de la televisió a Catalunya és la que li va fer Lluís Canut a Josep Lluís Núñez, en aquell moment president del Barça, tres dies abans de la final de Wembley. Pocs minuts abans d'entrar a plató, el president li diu al periodista que per a aquell dia "té una bomba". Davant d'aquell advertiment, durant l'entrevista, Canut va llançant preguntes amb l'esperança de detectar la "bomba" anunciada. En un moment de la conversa, el periodista li pregunta si té previst convocar eleccions i el president li diu que sí i que, a més, no s'hi presentarà. Quan Núñez explica els motius pels quals ha pres aquesta decisió, menciona la família i, per a sorpresa de tothom, arrenca a plorar. "En aquell moment vaig pensar que si no estava amb capacitat per continuar parlant el millor era passar a publicitat i que el maquillessin una miqueta, però va continuar parlant", explicava Canut anys després al Tot es mou.

El somiqueig de Núñez ha quedat gravat en la memòria dels espectadors, i imitadors com Carlos Latre l'han utilitzat com a recurs humorístic quan s'han posat en la seva pell.

Luz Casal i Andreu Buenafuente a 'La cosa nostra' (1999)
Un moment de l'entrevista

Amb actitud desmenjada i bastant irònica, la conversa entre la cantant gallega i Buenafuente va començar bé. A ella se la veia còmoda —fins i tot posa els peus damunt d'una tauleta que té al costat de la butaca— i el presentador del late show la va sorprendre amb un pastís de xocolata aprofitant que aquella nit la cantant feia anys. Amb tot, el caràcter directe de Luz Casal va fer patir Buenafuente. Hi va haver un moment, però, que ja ha quedat per a la història de TV3: just al final de l'entrevista, Buenafuente es dirigeix a Casal dient-li "xata" i ella respon, entre rialles, "això sobrava". Tot i que el presentador li diu que és amb to afectuós, Casal li reitera que no li agrada i li demana si no té una altra paraula millor. "Com et diuen els teus amics? No et diuen dir Luz... xatina o alguna cosa així", insisteix el còmic, mentre Casal mira el públic i diu: "I continua, eh?". Després de fer voltes i més voltes sobre el tema, Buenafuente s'acomiada, però se li torna a escapar el "xata" i el públic esclata a riure.

Adrià Puntí i Bibiana Ballbè a 'Ànima'
Toni Puntí i Bibiana Ballbè

Bibiana Ballbè ha viscut diverses entrevistes incòmodes al llarg de la seva trajectòria televisiva. N'hi ha un parell que són dignes de ser mencionades, però una de les més destacades seria la que va fer a Adrià Puntí —llavors es feia dir Josep Puntí— al programa cultural Ànima. El cantant va anar al programa després d'estar set anys sense anar a la televisió, però no semblava gaire entusiasmat amb la idea que l'entrevistessin. Amb ulleres de sol i amb actitud molt desmenjada, va pràcticament boicotejar la conversa amb Ballbè, que feia esforços per captar l'atenció de l'entrevistat. La periodista li pregunta pel seu exgrup, Umpah-pah, i Puntí li replica que sempre li pregunten pel mateix. Tot seguit, però, per acabar de vacil·lar Ballbè, quan ella li pregunta quina música escolta, ell li diu Umpah-pah.

Com a entrevistadora, a Ballbè li ha tocat lidiar amb diversos enfants terribles de la cultura, des d'Albert Serra fins a Albert Pla, que l'han descol·locat en més d'una ocasió.

Pep Guardiola i Jordi Grau, postpartit de la Champions League (2011)
Pep Guardiola

Pep Guardiola, normalment afable i educat, no estava de gaire bon humor després del partit que va enfrontar el Barça contra el Xakhtar durant la Champions League del 2011. Jordi Grau, periodista de TV3, va voler-li fer la típica entrevista postpartit, però es va trobar amb un Guardiola gairebé monosil·làbic i, fins i tot, una mica passiu-agressiu. Davant de la fredor de l'entrenador del Barça, Grau li va dir: "Veig que no té gaires ganes de parlar avui". Guardiola amb un mig somriure, respon "No masses" i marxa. La falta de sintonia entre Grau i Guardiola va ser aprofitada per Crackòvia, el programa d'humor esportiu, que ho va convertir en un gag recurrent.

No és l'únic entrenador del Barça que ha tingut males respostes per a Grau en un postpartit. Amb Luis Enrique també hi va haver més d'una enganxada.

Guardiola, reticent a parlar amb TV3 després del partit amb el Xakhtar
Inés Arrimadas i Lídia Heredia a 'Els matins de TV3' (2019)
Inés Arrimadas a 'Els matins de TV3'

La ja expolítica Inés Arrimadas és una especialista en entrevistes que pugen de to i que voregen la incomoditat. A TV3 va tenir més d'una i de dues enganxades. Una de les més recordades es va produir mentre era entrevistada per Lídia Heredia a Els matins de TV3. La periodista de TV3 li diu a Arrimadas que des d'alguns sectors se li critica l'agressivitat dels seus discursos i menciona que Aitor Esteban, del PNB, va dir que era una "montapollos". Aquest comentari encén la guspira de la llavors líder de Ciutadans, que posa en marxa la maquinària per atacar la periodista i TV3. "Aitor Esteban no em va dir montapollos. ¿Pot treure la imatge de quan ho va dir o l'àudio? Jo crec que vostè buscava una excusa per dir-me a mi el que diu l'independentisme", replica. Quan Heredia vol contestar, Arrimadas li etziba un condescendent "No es posi nerviosa".

La de Ciutadans apuja el to i acusa TV3 de manipulació. "Crec que l'entrevista que li va fer fa uns dies a Pere Aragonès no té els elements que ha tingut aquesta, però no em sorprèn. ¿No veu que la gent s'adona de la diferència de criteri?", diu Arrimadas. Calmadament, Heredia li respon: "Si vol discutir de com fem la nostra feina, es pot mirar els programes que hem fet els últims anys i discutim cosa per cosa".

Joel Joan i Joel Díaz al 'Zona Franca' (2023)
Joel Joan en un moment de l'entrevista

L'actor i director Joel Joan va arribar al Zona Franca amb moltes ganes de xerrar però poques de respondre les preguntes de Joel Díaz. Tot i que Díaz no és precisament un entrevistador ortodox, a estones es veu superat pel discurs de Joel Joan, que va de José Mujica a Michael Jackson passant per Justin Bieber. Entre entrevistat i entrevistador es va establir una mena de joc humorístic en què els punyals van volar entre tots dos. Quan Díaz li pregunta per què serveixen els premis Gaudí, Joan li respon, mig de broma: "Ets un fill de la gran puta, això és de mala persona. Que se'n vagi a cagar ell, la seva puta banda i que TV3 s'ensorri ara mateix. No et penso respondre a aquesta pregunta". Per acabar, quan el còmic treu a col·lació el polèmic vídeo que va fer un vaixell, Joan diu: "Ets un presentador de merda i se't veu d'una hora lluny que ets un presentador de merda. Ja he dit que aquest tema no".

stats