Eurovisió
TV01/02/2023

Siderland: “Som un grup en català, no tenia sentit anar al Benidorm Fest amb un altre idioma”

La banda actuarà a la segona semifinal del festival, que se celebra aquest dijous

BarcelonaEn més de 60 anys d'història, el català no ha sonat mai a la final d'Eurovisió, una anomalia que enguany es podria corregir. Per aconseguir-ho, però, s'ha de superar un darrer escull: que el grup Siderland guanyi el Benidorm Fest, el festival que va arrencar aquest dimarts i amb el qual RTVE tria el seu representant. Uri Plana, Albert Sort i Andreu Manyós, integrants de la banda, presentaran el seu tema Que esclati tot a la segona semifinal, que s'emet dijous a les 22.50 h a La1. Asseguren que l'actuació al festival serà la traca final d'un procés intens de gairebé dos mesos, un temps en què han hagut d'aprendre a gestionar les expectatives i l'interès per la seva cançó. "Si mires els números de Spotify o seguidors a les xarxes, se'ns han disparat. El mànager ens diu que ho gaudim perquè això normalment no passa. Amb música en català és molt difícil tenir tantes reproduccions", assenyala Plana.

Cargando
No hay anuncios

L'any passat els Siderland, que van començar a tocar plegats el 2018, ja es van presentar a la primera edició del Benidorm Fest, la mateixa en què Chanel va ser escollida com a representant espanyola per a Eurovisió. Expliquen que en aquella ocasió es van decidir a presentar un tema després que els eurofans els animessin a fer-ho. Van quedar com a suplents –tot i que no ho van saber fins que el Benidorm Fest ja s'havia celebrat– i això els va servir de motivació per tornar-ho a intentar aquest any, ara amb una cançó feta expressament per a la cita musical. Quan se'ls pregunta si en algun moment van valorar la possibilitat de fer el tema en una altra llengua que no fos la seva, ho tenen clar: "Siderland és en català, no tenia sentit fer-ho en un altre idioma. No seríem nosaltres fent una cançó en un altre idioma".

D'ençà que es va fer públic que havien estat seleccionats per al Benidorm Fest, s'ha fet èmfasi en el fet que puguin ser el primer grup a anar a la final d'Eurovisió amb un tema en català, un fet al qual Siderland vol restar importància. "Singularitzes una cosa que no hauria de ser tan singular. La música en català no és un gènere, la música en català és igual que la música en castellà. Nosaltres volem que la cançó s'escolti, es valori la nostra proposta i si a la gent li agrada que la voti. Evidentment que volem que la gent de Catalunya que parla en català i que li agradaria una cançó en català a Eurovisió ens voti", diu Sort.

Cargando
No hay anuncios

Per arribar a la final i tenir opcions reals d'anar a Eurovisió, el grup català necessita ser una de les quatre millors propostes de la segona semifinal, en la qual competeixen contra Vicco i Alfred Garcia, també catalans, entre d'altres. Asseguren que l'escenografia que han pensat per al seu tema, creada amb el director de teatre Daniel Anglès, sorprendrà els espectadors. "No serà una cosa minimal, hi haurà més gent a banda de nosaltres sobre l'escenari. Hi haurà un desplegament material, d'acting i d'explosions, que si no la cançó no es diria Que esclati tot", detallen. Acostumats a sales i teatres, el Benidorm Fest els ha obligat a canviar el xip i adequar la seva actuació a la televisió. "És un altre món. Has de pensar en una posada en escena molt diferent de la que estàs acostumat a fer i necessites un equip que et digui què funcionarà i què no", diu Plana.

Cargando
No hay anuncios

"Tenim moltes ganes d'actuar, però tenim moltes ganes també de veure què passa després. Volem veure si ens està obrint totes les portes que pugui", reconeix Manyós. De fet, els Siderland no es guanyen la vida únicament amb el grup: Uri Plana treballa en el món de la producció musical, Andreu Manyós és psicòleg i Albert Sort és periodista (és el coordinador d'El món a RAC1, el matinal de RAC1).

La relació amb els eurofans

A l'hora de presentar-se al Benidorm Fest, Siderland van rebre l'empenta dels eurofans, que demostren que la seva fidelitat és a prova de bombes. El suport ha continuat un cop la cançó va ser escollida i els tres integrants de la banda asseguren que la relació amb ells no podria ser millor. També hi ajuda que tots els membres de Siderland siguin seguidors del festival i que un d'ells, l'Albert Sort, en sigui una autèntica "enciclopèdia". "Soc molt eurofan i connecto amb ells per aquesta part, m'agrada tot això des de fora. Si a tu t'agrada Eurovisió, per a ells és com si els obrissis el cel", diu Sort, que fa pocs dies se sumava al rum-rum eurovisiu fent un fil de Twitter de les 20 cançons més maltractades del festival.

Cargando
No hay anuncios

El grup assegura no haver-se fet grans il·lusions o expectatives i afirma que aniran a Benidorm a fer el millor espectacle que puguin. Sí que tenen clar quin objectiu persegueixen amb la seva actuació: "Volem que la gent tingui la sensació que la primera cançó en català que podria representar Espanya a Eurovisió ha deixat el llistó ben alt".