Segona derrota d'Israel a Eurovisió: el festival rebutja la seva nova cançó
L'organització considera que la cançó no és adequada i la delegació hebrea busca solucions per poder participar en el festival
BarcelonaNou revés per a Israel en el seu camí per competir en el Festival d'Eurovisió d'aquest any, que se celebra al maig a Suècia. L'organització del certamen, la Unió Europea de Radiodifusió (UER), ha rebutjat la segona cançó que el país del Pròxim Orient ha presentat per a l'edició d'enguany. Aquesta nova negativa arriba una setmana després que la UER considerés que October rain, la primera opció d'Israel, era inadequada per al festival per ser "massa política".
Segons el diari israelià Ynet, la KAN, la televisió pública del país, va presentar una segona proposta anomenada Dancing forever amb l'esperança de rebre l'aprovació del festival. La resposta de la UER, però, ha estat negativa. La segona cançó és una obra conjunta d'Eden Golan, la representant d'Israel d'aquesta edició; el lletrista Ron Biton; el músic Yinon Yahel, i la cantant Maya Spadia, i conté fragments com "Balla com un àngel. / Recorda: jo ballaré per sempre i tornaré a ballar. / Balla com un àngel. / Digue'm el ritme perquè la meva ànima continua sent humana. / L'esperança no desapareix, només estén les ales. / És com si un milió d'estrelles il·luminessin de cop el cel". Tot i que la UER no s'ha manifestat, podria ser que fragments com aquest poguessin ser entesos com una referència a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre al festival de música Supernova, a prop dels quibuts de Re'im.
En l'anterior negativa de la UER, Israel es va mostrar inalterable i va assegurar que no canviaria la lletra de la cançó i que preferia no participar en el festival abans que fer modificacions. Ara, però, segons Ynet, el pessimisme es comença a apoderar de la delegació israeliana, que veu com cada cop és més difícil que puguin rebre el vistiplau a participar en el festival, tot i que la UER fa mesos que insisteix que en cap cas desqualificarà el país. El diari israelià assegura que la candidatura hebrea està buscant solucions perquè finalment Eden Golan, cantant israeliana d'origen rus, pugui actuar a l'escenari de Malmö amb una cançó que complexi la normativa del festival.
Malgrat les pressions internacionals, la posició oficial de la UER és que no hi ha motius per vetar la participació d'Israel en el festival, que continua defensant com un esdeveniment apolític. En aquest sentit, argumenten que el cas no és comparable al de Rússia, país expulsat d'Eurovisió fa dos anys per la invasió d'Ucraïna. Defensen que es va prohibir la participació dels russos a causa de "les violacions persistents de les seves obligacions com a membres de l'organització i la violació dels valors del servei públic". En canvi, la KAN i Israel no estarien en aquesta situació i la seva expulsió no estaria justificada.
Israel va debutar a Eurovisió el 1973 i des de llavors ha participat en 40 ocasions en el festival, en què s'ha endut el micròfon de vidre del guanyador quatre cops. La seva última victòria al certamen va ser el 2018 amb Netta. L'any passat van quedar en tercera posició amb Noa Kirel.