Crítica TV21/02/2023

Telecinco i la coprofàgia

La recent reestructuració de la cúpula directiva de Mediaset ha derivat en un seguit de mesures per frenar la greu crisi d’audiència de Telecinco. No és només que Antena 3 li hagi arrabassat el lideratge. És que ha aconseguit la major distància respecte a Telecinco dels últims vint-i-cinc anys. I que el prime time de l’anomenada "cadena amiga" ha arribat a caure fins al cinquè lloc.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera mesura ha sigut la implementació del que han batejat com "un nou codi ètic", que parlant de Telecinco és com un oxímoron. És sorprenent que fins i tot n’existís un d’antic que, en tot cas, era molt lax. Més aviat era un manual d’immoralitat. El fet que aquest codi ètic s’hagi imposat i s’executi a través de multes i sancions diu molt, també, de les dinàmiques de la cadena. Ara bé, la difusió d’aquesta mesura té alguna cosa d’operació de maquillatge intentant recuperar una integritat que van perdre fa dècades amb la mesquinesa de continguts liderada per Jorge Javier Vázquez.

Cargando
No hay anuncios

L’epígraf més important determina que presentadors i col·laboradors no podran emetre opinions polítiques en els espais d’entreteniment. L’advertència està sibil·linament dirigida al director d’orquestra del Sálvame i les seves arengues ideològiques de mitja tarda. Tant, que la mesura serà d’impossible compliment a El programa de Ana Rosa, un magazín d’entreteniment matinal que incorpora tertúlia política. El codi ètic també prohibeix a presentadors i col·laboradors criticar altres programes i els seus protagonistes. Fulmina també la possibilitat d’abandonar el plató en directe, un dels espectacles més recurrents del xou de la sobretaula. I adverteix que d'ara endavant les multes les pagaran les productores o els col·laboradors sancionats i no Mediaset, com fins ara.

Cargando
No hay anuncios

A aquest canvi de normativa s’hi ha de sumar el veto de tretze celebritats recurrents a la cadena: Rocío CarrascoFidel AlbiacAntonio DavidRocío FloresKiko RiveraOlga MorenoMarta RiescoGloria CamilaJosé FernandoJosé Ortega CanoRosa BenitoRosario Mohedano iBárbara Rey. El tsunami ha arrasat amb tota la descendència de Rocío Jurado, que, si ho està veient des del cel de les folklòriques, segur que agrairà la mesura. L’afegitó de Bárbara Rey, però, és simptomàtic just després de l’entrevista que li va fer Risto Mejide a Cuatro. Sembla més aviat una petició oportuna arribada de les més altes instàncies. Ara bé ¿Mediaset podrà mantenir aquest criteri en cas de notícia o escàndol? És evident que no. Una catàstrofe en les nissagues Jurado o Pantoja o alguna circumstància tràgica que esdevingués en la vida quotidiana de Bárbara Rey desintegrarien el nou codi de Mediaset. El veto ve determinat per l’esgotament de continguts. Han fallat els realities i, per tant, han perdut matèria primera. Ha fallat la producció en sèrie de la fàbrica de deixalla després de dècades alimentant-se dels seus detritus. La coprofàgia de Telecinco. S’han embussat amb la seva porqueria. Ara han d’intentar netejar les canonades abans que Mediaset no sigui devorada per la seva pròpia merda.