Quan Mainat i Cruz eren els acusats de copiar: els plagis televisius, més enllà d''Eufòria'
El conflicte entre entre els dos productors i TV3 és el darrer cas d'una llarga llista de guerres pels drets de propietat intel·lectual
BarcelonaEufòria, un dels grans èxits de TV3, és actualitat no només per les bones dades d’audiència de la segona temporada, sinó també per la demanda de plagi interposada per Josep Maria Mainat i Toni Cruz, que consideren que el talent show és una còpia del seu Operación Triunfo. Les acusacions de plagi són habituals en el món de la música, però també tenen predicament en l’àmbit audiovisual. És possible fer un format 100% original o sempre es beu de referents? Repassem altres casos de guerres televisives causades per suposats casos de plagi i recordem quina ha estat la resolució del periple judicial.
Quan Mainat i Cruz eren els acusats de plagi
Josep Maria Mainat i Toni Cruz també han experimentat el que és estar a l'altra banda d'una acusació de plagi. L'any 2008, Cuatro, que llavors formava part del Grupo Prisa, va adquirir els drets de Britain's Got Talent, creat per Simon Cowell, per fer-ne una versió espanyola que duria per nom Tienes talento. Amb la compra ja signada, Telecinco va anunciar la seva intenció d'estrenar Tú sí que vales, format de caçatalents impulsat per Gestmusic, productora de Mainat i Cruz. Cuatro veia com Telecinco, cadena amb molta més audiència, volia fer-li la competència amb un programa que s'assemblava molt al seu i va instar la productora Grundy, de Freemantle, a emprendre accions legals contra Gestmusic per presumpte plagi.
L'estratègia va sortir molt malament a Cuatro. No només Telecinco va aconseguir estrenar Tú sí que vales abans que Tienes talento, sinó que Gestmusic va aconseguir capgirar el cas. "Els programes de caçatalents a partir d'un càsting d'artistes constitueixen un gènere de televisió universalment usat des dels inicis d'aquest mitjà", defensava Cruz en una carta que va fer arribar a Tony Stern, productor de Got talent. Curiosament, aquest argument és força semblant al que esgrimeixen des de Veranda, productora d'Eufòria, per rebatre les acusacions de plagi dels creadors d'Operación Triunfo.
En el conflicte amb Tienes talento, Cruz deia que Gestmusic feia dues dècades que desenvolupava formats, com ara Operación Triunfo i Lluvia de estrellas, en els quals es feien càstings, eliminacions setmanals i seguiment dels concursants i els seus assajos. "Si penséssim que tenim l'exclusiva mundial de tots els programes amb càstings de selecció de cantants, eliminacions setmanals, seguiment televisiu dels assajos i elecció del guanyador mitjançant els vots telefònics del públic, estaríem embrancats en una infinitat de querelles amb cadenes i productores contra dotzenes de formats d'aquest gènere", assegurava llavors. A més, aprofitava per retreure a Grundy que el seu talent show Factor X s'assemblava sospitosament a Operación Triunfo.
Telecinco i Tú sí que vales van sortir vencedors de la guerra contra Cuatro. La justícia va donar la raó a Mediaset i Tú sí que vales va tenir 18 temporades, distribuïdes en diverses etapes. En canvi, Tienes talento en va aguantar una en antena. El cas té un gir de guió final: l'any 2015, quan Tú sí que vales ja estava esgotat, Telecinco va comprar Got talent, gènesi de Tienes talento, i encara l'emet avui.
Sèries germanes en cadenes rivals
Aquí no hay quien viva va ser una de les sèries més populars d'Antena 3 i va estar en emissió cinc temporades. El seu bon moment es va estroncar quan Telecinco va comprar el 15% de la productora responsable de la comèdia, Miramón Mendi, de José Luis Moreno. Pocs mesos després, la cadena anunciava que tenia previst produir una nova sèrie amb l'equip creatiu d'Aquí no hay quien viva i amb molts dels seus actors. L'acció també passava en una comunitat de veïns, però els personatges i el títol –La que se avecina– eren diferents. També van tenir la prevenció d'eliminar frases de guió icòniques com "un poquito de por favor" que deia el personatge de Fernando Tejero a la sèrie original.
Després de veure els dos primers episodis, Antena 3 va posar una demanda per competència deslleial i vulneració dels drets de la propietat intel·lectual contra Telecinco. A més, va sol·licitar mesures cautelars perquè s'aturés l'emissió de la sèrie, cosa que la justícia no va avalar.
El conflicte es va acabar resolent a favor de la cadena de Mediaset. El 2012 un jutjat mercantil de Madrid va desestimar la demanda d'Antena 3 després d'analitzar les dues comèdies i va arribar a la conclusió que Aquí no hay quien viva no era "original". Per aquest motiu, el jutge va descartar la petició d'una indemnització de tres milions d'euros que exigia Antena 3. La que se avecina va sobreviure al conflicte judicial i pròximament estrenarà la tretzena temporada. Això sí, els nous temps de l'streaming fan que la sèrie ara es passi abans per Amazon Prime que per Telecinco.
Una de les batalles interminables de la televisió
El concurs Pasapalabra no es podria entendre sense el rosco, la seva prova definitiva. Així i tot, fa temps que plana l'amenaça que el concurs es vegi obligat a eliminar-lo. Des de fa anys, la societat neerlandesa MC&F Broadcasting Production and Distribution C.V manté un procés judicial contra el programa perquè argumenta que és la titular de la prova final del concurs. Actualment, Antena 3 emet el concurs gràcies a un acord amb la productora britànica ITV, propietària dels drets del concurs, però no del rosco, perquè aquesta prova no estava inclosa en la versió original. L'últim capítol del conflicte entre MC& F, Antena 3 i ITV es va viure a finals del 2022: l'Audiència de Barcelona va estimar el recurs de l'empresa neerlandesa i va revocar la sentència del jutge mercantil que va permetre a Antena 3 continuar emetent el rosco el febrer del mateix any. Tanmateix, com que Antena 3 i ITV hi han presentat un recurs, es continua emetent i, gràcies a això, fa unes setmanes el periodista Rafa Castaño es va endur el premi més gran de la història de la televisió.
Segons la sentència de l'Audiència de Barcelona, Reto Luigi Pianta i René Maurici Loeb són els creadors de la coneguda prova, que van cedir a MC&F. Posteriorment, la companyia neerlandesa va permetre que la productora Einstien inclogués el repte a Passaparola, concurs que versionava The Alphabet Game, d'ITV.