Una associació d'advocats cristians denuncia Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín per l'esquetx de la Mare de Déu del Rocío
Consideren que els presentadors i la humorista han comès un delicte d'escarni
BarcelonaLa polèmica pel gag que l'Està passant va emetre amb la Mare de Déu del Rocío com a protagonista continua oberta. La Fundació Espanyola d'Advocats Cristians ha presentat una denúncia als jutjats de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) contra Toni Soler i Jair Domínguez, presentadors de l'Està passant, i la col·laboradora Judit Martín per l'esquetx paròdic que es va poder veure a l'última emissió del programa de TV3.
Dimarts passat l'espai d'humorva emetre la secció Entrevista improvisada, un segment del programa en què la humorista Judit Martín es transforma en un personatge popular triat a l'atzar per una ruleta i és entrevistada per Toni Soler. En aquesta ocasió, a la ruleta va sortir la Mare de Déu del Rocío i Martín va aparèixer disfressada com a tal i aguantant un nino que feia de Jesús. L'associació considera que amb l'emissió d'aquest gag tant la humorista com els dos presentadors haurien incorregut en un delicte d'escarni.
Rebuig dels bisbes catalans
També ha manifestat el seu disgust per la paròdia la Conferència Episcopal Tarragonina (CET), que agrupa tots els bisbes de les diòcesis de Catalunya. En un comunicat fet públic aquest dimarts, els bisbes argumenten que el gag "fereix la sensibilitat de moltes persones i particularment la de tots els creients que, sota aquesta advocació de la Mare de Déu, guarden la seva fe i les seves tradicions religioses".
Els bisbes consideren que amb l'emissió de l'esquetx TV3 no ha mantingut la neutralitat religiosa. "La televisió pública ha de respectar tota creença, mantenint la neutralitat religiosa que li correspon i respectant els sentiments dels creients, no ferint amb aquest tipus de gags que sobrepassen el sentit de l'humor i la dignitat de la fe de tantes persones", conclou el comunicat.
El gag també ha provocat l'enuig de la Junta d'Andalusia, que, a més d'acusar el programa d'"andalusofòbia", ha assegurat que portarà el cas a la Federació d'Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA). Amb aquesta queixa formal, el govern andalús vol reclamar que "es prenguin mesures per evitar que es produeixin aquest tipus d'atacs i afronts".
Aquest diumenge, en declaracions a la televisió d'Andalusia, el conseller de Presidència andalús, Antonio Sanz, va afirmar que el gag era un "atac" i va acusar la Generalitat de "dividir". "Des del govern andalús tornem a exigir disculpes, tornem a demanar que no tornin a passar aquesta mena d'atacs, d'entrada perquè a Catalunya hi ha una gran devoció per la Mare de Déu del Rocío i també perquè Andalusia ha treballat molt intensament i els andalusos han donat sempre exemple de sacrifici, d'esforç i de feina per fer una Catalunya gran", va afegir.
Dissabte, el president andalús, Juanma Moreno, ja va reclamar que el programa demanés disculpes després de considerar que el gag era "una falta de respecte a Andalusia i a milers d'andalusos i les seves tradicions". Toni Soler va respondre el tuit de Moreno amb el següent missatge: "Et pots esperar assegut". Davant les crítiques rebudes, col·laboradors del programa, com ara Marc Sarrats, van compartir fragments d'altres emissions en què es podien veure gags en què es feia paròdia de símbols religiosos catalans com la Moreneta.
Una de les primeres a posar en el punt de mira el programa va ser Teresa Rodríguez, portaveu d'Adelante Andalucía. "Es pot fer humor de tot. També de la Setmana Santa. Però no amb tantíssima mala fe, ignorància i andalusofòbia (imita l'accent del teu punyeter pare, per ser suau)", deia la política en un tuit. En el mateix missatge, Rodríguez feia referència a la frase de l'escriptora i activista Brigitte Vasallo "L'humor, cap a dins i cap amunt, si no és opressió".
Per la seva banda, la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), ha demanat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que exigeixi a TV3 "la restitució de l'honor de la Mare de Déu del Rocío i unes disculpes públiques en el programa Està passant". L'entitat considera que el gag era de "molt mal gust" i mereix "una enèrgica repulsa". També ha presentat una queixa al CAC Valents. La presidenta del partit i candidata a l'alcaldia de Barcelona, Eva Parera, ha argumentat que "una televisió pública pagada pel conjunt de la societat catalana no pot anar en contra de bona part d'aquells que la financen".
Dilluns també es va referir a la polèmica el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, de visita a Granada. El ministre, que va reconèixer que no havia vist el gag, ha demanat "respecte" pels sentiments religiosos i ideològics de tothom. Sobre si es podrien emprendre legals contra TV3, Grande-Marlaska ha assenyalat que aquesta és una qüestió que han de valorar els òrgans competents.
Per la seva banda, el PDECat ha defensat el programa de Toni Soler argumentant que "la llibertat d'expressió inclou també la llibertat d'ofendre". El diputat Genís Boadella ha atribuït la polèmica "a un clima pràcticament de precampanya electoral" i al fet que a alguns responsables polítics els interessa protagonitzar "la crítica a Catalunya i a TV3 per intentar despuntar a les seves respectives campanyes electorals".