Pederàstia

Un periodista estrella de la BBC, condemnat a sis mesos de presó per tenir imatges sexuals de menors

Huw Edwards, que va anunciar la mort d'Isabel II, ha estat un dels rostres més prestigiosos de la cadena durant dues dècades

3 min
L'expresentador i periodista de la BBC Huw Edwards, a l'arribada al jutjat on se li ha llegit la sentència.

LondonUn dels periodistes més prestigiosos de la BBC durant les últimes dècades, Huw Edwards, de 63 anys, l'home que va anunciar al món la mort de la reina Isabel II, ha sigut condemnat aquest dilluns pel Tribunal de Primera Instància de Westminster a sis mesos de presó, suspesos durant dos anys, per produir i accedir a imatges sexuals de menors. El periodista va arribar a pagar fins a 1.500 lliures per algunes de les fotografies. Al juliol Edwards es va declarar culpable de tres càrrecs per produir imatges indecents de nens, delicte descobert després que un tal Alex Williams, un altre pedòfil condemnat, li enviés 41 imatges il·legals. En dues de les que tenia el periodista apareixien nens de 7 i 9 anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Edwards haurà de completar un programa de 25 sessions d'un procés de rehabilitació i, si torna a delinquir durant els dos anys vinents, haurà de complir la condemna. Els set anys vinents figurarà en els registres de delinqüents sexuals.

Els delictes pels quals se'l jutjava podien haver comportat una pena de fins a tres anys de presó. De fet, les fotos més brutals estan castigades amb un mínim d'un any a la garjola. Però haver-se declarat culpable i haver reconegut els fets, així com haver mostrat un "profund penediment" dels delictes comesos, segons la seva advocada i segons ha acceptat el jutge, li han valgut una atenuació de la pena.

Edwards ha sigut una de les grans figures de la BBC durant aquest segle, presentador de l'informatiu de les 10 de la nit i dels programes de les nits electorals, però la seva reputació ha quedat "feta miques", segons la sentència. Reaccionant al veredicte, la BBC ha expressat a través d'un portaveu: "Estem consternats pels seus crims. Ha traït no només la BBC, sinó també el públic que va confiar en ell".

El jutge Paul Goldspring també ha donat per bo el fet que, en el moment de delinquir, Edwards feia front a una "tempesta perfecta" en relació amb la seva salut mental, i que no recorda si havia vist alguna de les imatges que tenia en la seva possessió. "No les va enviar a ningú més. Accepto que va tenir problemes amb la seva salut mental i el grau de gratificació sexual que heu rebut amb les imatges és difícil d'avaluar", diu a la sentència el magistrat.

Edwards sortint del tribunal aquest migdia, en companyia de la seva advocada
Imatge policial del periodista Huw Edwards, difosa per la policia aquest migdia.

Huw Edwards va ser suspès de la BBC al juliol, després que el diari The Sun publiqués un any enrere, el 7 de juliol del 2023, una informació relativa a un seguit d'imatges sòrdides que un presentador de televisió molt conegut –el qual, inicialment, no es va identificar– havia adquirit a un jove de 17 anys. Dies més tard, el 12 de juliol de l'any passat, es va conèixer la identitat del comprador. I Edwards, finalment, va ser arrestat el 8 de novembre del 2023 per la possessió d'altres imatges no relacionades amb la denúncia original del diari. A l'abril el presentador va renunciar al seu lloc de treball a la BBC –va arribar a rebre, fins i tot, una compensació econòmica i el salari des del moment en què es va difondre la primera informació– i dos mesos després, el 26 de juny, va ser acusat de produir ell mateix imatges indecents de nens. Finalment, al juliol es va declarar culpable.

El cas, però, probablement no acabarà amb la sentència. Perquè la comissió parlamentària de Mitjans i Cultura investigarà en les setmanes vinents el cas Edwards, entre altres detalls, per què la BBC va continuar pagant el salari del periodista des del moment en què es van conèixer les primeres al·legacions fins a la seva dimissió formal.

stats