Pedroche, la salvadora de la humanitat

2 min
Cristina Pedroche a 'El Hormiguero'.

Dimecres la presentadora i model Cristina Pedroche va anar de convidada a El hormiguero per promocionar el seu nou llibre d’autoajuda sobre la maternitat i les seves pors en relació amb el part. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El que vam veure, però, més aviat es va ajustar al patró de la pobra noia rica que converteix el seu melodrama personal en una il·luminació vital per als espectadors.

El descobriment del talent innat per escriure: Pedroche va assegurar que ella no volia escriure cap llibre, sinó que va escriure per recomanació terapèutica i els seus apunts íntims plasmats a les notes del telèfon van meravellar l’editorial, que es va encarregar de donar forma al llibre.

La primera mare del món: Pedroche converteix la seva experiència de part i primera criança en una mena de revelació social i col·lectiva, viscuda en primera persona, com si no hi hagués precedents de cap altra bona mare al món. Alliçona les dones sobre les pors i els patiments i es converteix en una mena de messies de la maternitat. 

L’èpica del seu procés i el victimisme: la presentadora converteix la seva singladura en una mena d’epopeia que l’ha obligat a anar a contracorrent i a formar-se a través d’una font de ciència tan fiable com internet. S’hi ha sentit empesa davant d’un panorama mèdic desolador que no està a la seva altura ni s’ajusta a les seves elevades i selectes necessitats emocionals i físiques. Resumeix una experiència de patiment inaudit que ella ha convertit en una clarividència superior que salvarà la humanitat de la ignorància. 

Menyspreu de la comunitat mèdica i científica: Pedroche va criticar metges i sanitaris, des de la indulgència més altiva, i els va acusar de tenir mancances formatives. Per sort la tenim a ella: “Soy una persona muy enferma de la información y me gusta estudiar todo el rato”, va assegurar. Va titllar-los de professionals caducs que no podien actualitzar els seus coneixements a causa del volum de feina i que tenien protocols passats de moda. La Venus de les campanades d’Antena 3 va comunicar que estava fent un càsting de pediatres perquè cap havia estat capaç de respondre correctament les seves consultes davant el seu complexíssim nivell d’exigència i formació. 

La missió de combatre la por: Pedroche insistia que el seu objectiu és acompanyar la gent en la lluita contra les seves pors. Els seus missatges i consells no tenien en compte els seus privilegis econòmics: desconfia dels metges, dels protocols hospitalaris, dels tractaments i promet que hi ha alternatives molt millors i més saludables per a les dones i per als nadons. Renega dels obstetres que llencen la placenta en comptes de guardar-la i aconsella contractar una assessora personal en lactància.

Com els gurus de l’any de la picor, promou la desconfiança en el sistema per estimular el seu rol de salvadora i visionària. La ignorància és, sovint, massa agosarada. A veure quant triga a monetitzar els seus consells. 

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats