Mor als 85 anys el creador de 'Saber y ganar', Sergi Schaaff
Amb 50 anys de trajectòria, va estar darrere de programes com 'Si lo sé no vengo' o 'El tiempo es oro'
BarcelonaEl realitzador i director de programes Sergi Schaaff, conegut per haver creat concursos tan populars com Saber y ganar o El tiempo es oro, ha mort aquesta matinada a l'edat de 85 anys a Barcelona, segons ha confirmat RTVE. El creador estava vinculat a TVE des del 1963 i tenia més de 50 anys de trajectòria professional en el món de la televisió.
Al llarg de la seva carrera, Schaaff va crear alguns dels formats més innovadors i populars de la televisió i es va especialitzar en concursos. Entre els seus espais televisius més recordats destaquen Si lo sé no vengo, El tiempo es oro o 3x4. Però sense dubte el programa que l'ha convertit en un referent televisiu és Saber y ganar, en emissió des de fa més de 25 anys. Precisament el 2022 el concurs va rebre el premi Ondas al millor programa d'entreteniment.
Schaaff no va poder assistir a l'entrega del premi, però sí que hi va ser tot l'equip del programa, encapçalat per la seva filla Abigail Schaaff, codirectora del concurs. A l'hora d'agrair el guardó, Abigail Schaaff va recordar el seu pare i va assegurar que el creador de Saber y ganar se sentia preparat per a 25 anys més. En un moment especialment emotiu, va aixecar l'Ondas i va exclamar: "Papa, ja el tenim!" El premi Ondas per Saber y ganar no era el primer que guanyava Schaaff: l'any 1979 va ser reconegut per la direcció de la versió de Salomé que va escriure Terenci Moix i va protagonitzar Núria Espert.
Elisenda Roca, actual veu de Saber y ganar, ha recordat el creador del programa en una publicació a Twitter. "Ha estat un plaer treballar al teu costat i riure amb tu", ha assegurat en un missatge dirigit a Schaaff.
Schaaff, convençut que un ''creador no es jubila mai'', va ser cap de programes i director de RTVE Catalunya, i entre les distincions que va rebre al llarg de la seva carrera hi figura la Creu de Sant Jordi, atorgada per la seva "contribució eficaç a la llengua i la cultura catalanes" i "la línia innovadora en la creació de nous formats i l'autoria i adaptació de guions de ficció". També va ser reconegut amb el Premi d’Honor Miramar i la distinció d'honor del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya.
"Quan va arribar l'edat de la jubilació em vaig dir: «Què fas? Et quedes a casa i vas a veure les obres que es fan o segueixes?» I vaig decidir seguir fins que el cos aguantés", explicava el 2019 en una entrevista al programa Noms propis, de TVE.
El creador de Saber y ganar va combinar la seva trajectòria a la televisió amb la docència. La seva carrera acadèmica va començar a la UAB, universitat on s'havia llicenciat en ciències de la informació i on va exercir de professor de tecnologia de la televisió i cap de l'àrea de tecnologia (1978-1985). A més, entre el 1980 i el 1981 va ser vicedegà de la Facultat de Ciències de la Informació. L'any 1992 es va incorporar a la Universitat Pompeu Fabra, com a membre de la comissió redactora del pla dels nous estudis de comunicació audiovisual, dels quals va ser professor l'any següent. Posteriorment, va ser vicedegà (1996 - 2000) i degà (2000-2004) d'aquests estudis.
Reconeixement de la professió
Un cop s'han conegut la notícia de la seva mort s'han multiplicat les mostres de condol i el reconeixement dels companys de professió. "Sergi Schaaff ha sigut un dels grans de la televisió. Ha mort al peu del canó i sense el degut reconeixement", assegurava en un tuit la periodista de RTVE Anna Bosch. Per la seva banda, la periodista Rosa Badia ha remarcat que Schaaff va ser un home creatiu que sempre va treballar a favor de la cultura, el coneixement, l'entreteniment i el saber.
L'Acadèmia de la Televisió també ha lamentat la seva pèrdua i ha remarcat que va ser responsable del descobriment de figures destacades del món de la comunicació com Jordi Hurtado, presentador de Saber y ganar, i Júlia Otero, que va estar al capdavant de 3x4 i La luna.