Paolo Vasile assegura que la seva sortida de Mediaset és pactada
El conseller delegat del grup diu que van arribar a un acord l'any 2019 però que la crisi del covid havia fet endarrerir la seva marxa
BarcelonaPaolo Vasile deixarà Mediaset Espanya, però per voluntat pròpia. El conseller delegat del grup de comunicació ha aclarit els rumors sobre la seva marxa amb una entrevista a El Español en la qual assegura que la decisió de deixar Telecinco la va prendre ell l'any 2019. La crisi del coronavirus, que va començar el març del 2020, va fer que tot el procés s'endarrerís. Vasile avança que la seva previsió és deixar Mediaset entre el febrer i el març del 2023 i que la setmana vinent presentarà els comptes del tercer trimestre al consell d'administració. "Acabo l'exercici, que serà meravellós, tanco els comptes i me'n vaig", assegura.
El directiu detalla que ha decidit deixar el grup de comunicació per motius personals –li va prometre a la seva dona que tornaria a Itàlia quan fes 67 anys i ja en té 69–, però també professionals. El conseller delegat creu que després de més de 40 anys a Mediaset –23 dels quals a Espanya–, el seu recorregut professional dins del grup ha arribat a la seva fi. Desmenteix que hagi sigut el grup de comunicació qui hagi decidit prescindir dels seus serveis: "Després de tant de temps no farien la traïció d'acomiadar-me".
Hores baixes a Mediaset
La notícia sobre el suposat acomiadament de Vasile va saltar ahir a la tarda amb la publicació d'una exclusiva d'El Mundo en què s'assegurava que Mediaset havia decidit fer-lo fora arran de la crisi d'audiència que arrosseguen les dues principals cadenes del grup, Telecinco i Cuatro. Al vespre, Media for Europe, matriu de Mediaset, feia públic un comunicat en què negava l'acomiadament i qualificava els resultats obtinguts per la gestió de Vasile d'"únics i extraordinaris". En l'actualitat, Media for Europe té el 82,92% de les accions de Mediaset Espanya després que al juliol llancés una opa sobre el 44,31% del capital de Mediaset que no controlava. Al febrer Borja Prado va ser nomenat president de Mediaset Espanya en substitució d'Alejandro Echevarría, que feia 26 anys que ocupava el càrrec. Vasile ha assegurat que manté una bona relació amb el seu superior.
Tot i que Vasile remarca que la seva sortida està pactada des del 2019, fa només set mesos la companyia el va renovar en el seu càrrec. "Des del 2021 i durant el 2022 he estat sentint la gratitud del meu grup i la petició que em mantingués al capdavant, així que en la darrera renovació del consell [el febrer del 2002] els vaig garantir que acabaria l'any", detalla. Un cop deixi el càrrec de conseller delegat, Mediaset hauria de triar-ne un de nou.
El conseller delegat ha anunciat la seva retirada quan Mediaset passa per un dels pitjors moments pel que fa a l'audiència. Telecinco, que va ser durant anys la televisió hegemònica de l'estat espanyol, fa temps que està sumida en una crisi que sembla no tenir fi. Fa onze mesos Antena 3 li va arrabassar el lideratge i les opcions de recuperar-lo són cada cop més lluny. La primera cadena d'Atresmedia va tancar el setembre amb una quota del 14%, mentre que Telecinco es va quedar amb un 12,1%, la pitjor arrencada de curs de la seva història. Aquesta situació crítica es repeteix en la seva segona cadena, Cuatro, cada cop més irrellevant: el mes passat va registrar un 4,9%, la pitjor dada per a un setembre de la seva història.
El lideratge d'Atresmedia evidencia que el model de Mediaset comença a estar esgotat. Mentre que Telecinco segueix ancorada en els reality shows de funcionament desigual –La isla de las tentaciones, per exemple, segueix tirant del carro–, Antena 3 s'ho ha jugat tot a l'entreteniment familiar i ha sortit guanyant. El canvi de tendència va començar amb un fet que va marcar un abans i després en la guerra entre les dues cadenes: el salt de Pasapalabra de Telecinco a Antena 3. El concurs és gairebé cada dia un dels programes més vistos a Espanya. En canvi, Sálvame, que arrenca a les 16.00 h i acaba a les 21.00 h, no deixa de perdre espectadors. L'altre element que ha fet que les audiències de Telecinco hagin empitjorat ha estat la desaparició de Gran Hermano, el gran format de la cadena, que es va haver de posar en guaret arran del presumpte cas d'agressió sexual que es va viure dins la casa i que tot just ara està sent jutjat.
Amb la sortida de Vasile de Mediaset està per veure si el grup de comunicació també decideix donar un cop de timó a la seva programació i aspirar així a recuperar el lideratge, que va arribar a mantenir durant 35 mesos consecutius.