¿Qui va matar Carrero Blanco?

Careta de la sèrie documental 'Matar al presidente', sobre l'assassinat de Carrero Blanco.
2 min

Movistar+ acaba d’estrenar una sèrie documental sobre la història amagada de l’assassinat de Luis Carrero Blanco, president del govern durant la dictadura i home de màxima confiança de Franco. La versió oficial i que s’ha popularitzat és la de l’atemptat d’ETA, que el 1973 va fer volar el seu cotxe més de 35 metres, després de col·locar la càrrega explosiva sota l’asfalt a través d’un túnel. Ara Matar al presidente dona a conèixer la teoria de la conspiració. ETA hauria sigut el braç executor, però hauria rebut el suport i la connivència d’altres estaments per actuar amb eficàcia, contundència i sense impediments. La plataforma ja ha estrenat el primer capítol i aquest dimarts oferirà el segon. El tercer i últim s’emetrà la setmana que ve. És recomanable que els dos primers, sobretot, es puguin veure sense deixar passar gaire temps entre l'un i l'altre, perquè facilita la retenció d’alguns detalls i els vincles entre tots els càrrecs i personatges que intervenen en la història. És una trama complexa en què conflueixen múltiples interessos i circumstàncies polítiques i socials, de tal manera que és fàcil perdre el fil si es desconnecta gaires dies de la història.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie potencia les característiques narratives i visuals pròpies d’un thriller. I compta sobretot amb periodistes que fa dècades que investiguen aquest cas. També hi intervenen el net de Carrero Blanco i el fill del xofer que va morir en l’atemptat. Tots dos ja eren coneixedors de la teoria de la conspiració i semblen confiar en el documental perquè els aclareixi els implicats en l’assassinat dels seus familiars. El testimoni estrella és Mikel Lejarza, El lobo, l’infiltrat de la policia dins de la banda terrorista en aquella època. Mal disfressat, es col·loca davant de la càmera per explicar, en el tercer capítol, com funcionava l’operatiu i de quina manera van creure desarticular la banda als anys setanta.

La teoria de la conspiració provoca certa perplexitat en l’espectador, però tot té molta coherència. La sèrie, per exemple, explica amb molta claredat les relacions entre els EUA i Espanya en el tram final de la dictadura i les circumstàncies polítiques que hi havia en joc en plena Guerra Freda, la visita de Henry Kissinger a Madrid i el paper de la CIA en tot plegat. Els responsables del documental són honestos a l’hora d’aclarir els punts de la història que queden confirmats i el que estan pendents de demostrar-se a falta d’un seguit de documentació que continua amagada. Però, malgrat tot, la resolució de la investigació és prou concloent, en el sentit que la producció es mulla i assenyala molt directament les persones i les institucions que haurien facilitat –o com a mínim no hi haurien posat cap mena d’obstacle– l’assassinat de Carrero Blanco. Matar al presidente és un treball d’investigació força sòlid que obre una escletxa en una etapa de la història d’Espanya que, malauradament, es manté encara massa hermètica i oculta en sumaris tancats en caixes fortes. Val la pena ficar-hi el nas, també, per entendre el present.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats