Justícia

L'Audiència Nacional arxiva el cas de frau de la SGAE i els contractes amb diferents televisions

Considera que no existeixen prou indicis per continuar endavant amb la investigació

ARA
i ARA

BarcelonaVuit anys després de les primeres denúncies per presumpte frau en el cobrament de drets d'autor, l'Audiència Nacional ha decidit arxivar el cas conegut com La Roda, que afectava diversos socis de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) i catorze televisions. La interlocutòria signada pel jutge Ismael Moreno, titular del jutjat número 2 de l'Audiència Nacional, indica que "no existeixen indicis suficients" que acreditin que els investigats hagin comès els delictes que se'ls imputen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La pràctica coneguda com "la roda de les televisions" consistia en el cobrament de drets d'autor per l'emissió de cançons de domini públic registrades amb mínimes modificacions o cap, habitualment a la franja de matinada. Amb el registre dels temes a noms de tercers –alguns d'ells ni tan sols músics– es generaven drets de propietat intel·lectual. Es calculava que el presumpte frau investigat, corresponent al període entre el 2006 i el 2011, podia pujar almenys a 100 milions d'euros. Entre les cadenes i grups de comunicació investigats figuraven RTVE, Atresmedia, Mediaset, Televisió de les Illes Balears, EITB i Telemadrid, entre d'altres. També es va investigar José Miguel Fernández Sastrón, que va presidir la SGAE entre el 2016 i el 2018, el compositor Rafael de Tena i els gestors d'una sèrie de societats mercantils mitjançant les quals operaven.

Cargando
No hay anuncios

Arran de la investigació, 150 artistes, entre els quals hi havia Jaume Sisa, Santi Balmes (Love of Lesbian), Kiko Veneno, Santiago Auserón i Alejandro Sanz, van signar un manifest en què asseguraven ser "víctimes dels presumptes delictes de la SGAE".

La recaptació de drets televisius en la franja nocturna va arribar a suposar el 50% dels ingressos generats per les graelles televisives. La llei de propietat intel·lectual ho va limitar al 20%, i el 2022 la mateixa SGAE ho va rebaixar fins al 15%.