Iker Jiménez continua alimentant el discurs de la por

La principal trampa  de l’impàvid Iker Jiménez
2 min

Des de fa uns anys, en el programa Horizonte, de Cuatro, el presentador Íker Jiménez alimenta la ideologia ultraconservadora mentre difon tota mena de conspiracions i teories catastrofistes. Més enllà del seu flirteig mediàtic amb influencers propers a l’extrema dreta, entre els seus col·laboradors habituals hi ha guàrdies civils, militars i suposats experts en seguretat retirats de l’exèrcit que deixen anar tota mena d’opinions apocalíptiques. Tenen una mena d’obsessió malaltissa per cultivar el discurs de la por, exposant tesis que tenen a veure amb l’expansió del crim a Espanya. Els convidats, embriagats per la nocturnitat i el púlpit d’influència que és la televisió, llencen teories xenòfobes, masclistes, transfòbiques i el que ells mateixos anomenen antiwoke, alertant d’una onada de perill que acabarà amb la nostra quotidianitat tal com la coneixem ara.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dijous, Íker Jiménez es mostrava fascinat per l’entrevista que Tucker Carlson, el periodista vinculat als moviments d’extrema dreta, li havia fet a Elon Musk, el magnat nord-americà. “Nosotros no decimos nada, recogemos lo que él dice”, s’excusava Jiménez, però animat pels seus contertulians, reforçava les seves teories. “¡Es un ultraderechista conspiranoico como yo!” exclamava rient el periodista Enrique de Vicente, habitual del programa. Juntament amb el Coronel Baños, un militar espanyol, es comportaven com autèntics xarlatans mentre teoritzaven sobre les eleccions nord-americanes. El presentador assegurava que l’entrevista a Musk havia tingut un gran impacte a la resta del món, però a Espanya no tant. És una estratègia habitual: erigir-se en l’únic canal d’informació que el poder no vol que coneguem, l’únic programa on es parla de les verdaderes amenaces que patim com a societat. Combinava el discurs de terror de Musk i Trump establint paral·lelismes amb Espanya, amb imatges extretes de les xarxes que, segons ell, se’ns amaguen com a ciutadans. Emetia uns vídeos enregistrats a Sevilla on trets de metralladora sobrevolaven la ciutat com si hi hagués una guerra. Ens alertava de la gran quantitat de fusells d’assalt que deia que hi ha als nostres carrers, advertint de com la delinqüència provinent de més enllà de les nostres fronteres està envaint les ciutats. “Con algunas pistas que uno ve, piensa en la historia de ese país” afirmava el presentador. “¡Esto es satánico!” exclamava desesperat mentre els seus col·laboradors li donaven la raó. “¡Hay que escuchar a este influyente mundial!” repetia Íker Jimenez, donant a entendre que Musk era un visionari.

El presentador va corroborar la teoria del gran reemplaçament de la qual parlava Musk en l’entrevista i que ha difós l’extrema dreta europea. Asseguren que la població blanca cristiana europea està sistemàticament reemplaçada per pobles no europeus, especialment d’origen africà i asiàtic.

Horizonte és l’esquerda mediàtica per on, ara mateix, setmana rere setmana, emergeix sense complexos el discurs de l’odi i del terror com si fos un entreteniment innocent. Jiménez ha fet de les conspiracions un caramelet per fer empassar la ideologia més tòxica.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats