Els humoristes encaixen la victòria de Trump

Un moment del programa 'Saturday Night Live'.
2 min

Aquest dissabte a la nit, el Saturday Night Live, el programa d’esquetxos humorístics que aquest any celebra cinquanta temporades en antena, arrencava trencant els codis habituals de la comèdia. Bona part de l’elenc d’actors, amb les cares serioses i una mica compungits, recordaven la victòria a les urnes de Trump. Semblava que estaven a punt d’oferir un missatge transcendent, sobretot tenint en compte que una setmana abans havien rebut la visita de Kamala Harris i li havien expressat el seu suport. Els comediants recordaven que Trump havia promès venjança contra els seus enemics polítics i que ara ja no hi havia res que pogués protegir els valents que el criticarien públicament. Es va crear una atmosfera de tensió. Semblava que l’històric SNL estigués a punt d'enviar un missatge molt dur al nou president electe. Fins que es va produir el gir humorístic. “Li volem dir a Donald Trump que nosaltres... sempre hem estat al seu costat! Mai hem dubtat a l’hora de donar-li suport, fins i tot quan altres ho han fet. Cada una de les persones d’aquest programa ha cregut en vostè. Cada una de les persones d’aquest programa l’ha votat a vostè”. L’argumentari pro-Trump s’anava convertint en delirant. L’actriu afroamericana Ego Nwodim afirmava amb contundència i emoció: “Nosaltres ens veiem reflectits en vostè. El mirem i diem... «Soc jo!»” I continuaven: “Vostè és l’home en qui volem que els nostres fills s’emmirallin. [...] També sabem que vostè a vegades diu coses que poden ser polèmiques... però tots sabem que vostè diu la veritat!” En aquesta falsa adulació fins i tot saludaven el nou president com Heil Trump, es comportaven com a bons minyons i finalment feien sortir l’imitador habitual de Trump transformat en una mena de Rambo musculat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L’esquetx funcionava a través del sarcasme, per expressar la pèrdua de llibertat i la por a l’hora de ser crítics i incisius amb Trump. Però també era una manera d’advertir l’audiència que no afluixarien a l’hora de parodiar el president dels Estats Units, tal com han fet sempre.

Durant la setmana, els presentadors dels diferents late night, que també s’havien pronunciat a favor de Harris, s’adreçaven amb gravetat a l’audiència. Jimmy Kimmel va començar fent les maletes per marxar dels EUA, convençut que formava part de la llista d’enemics que té Trump, a qui va titllar de criminal. Es va emocionar fent el monòleg d’arrencada parlant de les conseqüències d’aquella nit terrible. Stephen Colbert va voler contestar a la gent que li deia que Trump els donaria molt material per fer humor: “Mireu, després que algú tingui diarrea explosiva, ningú no diu al paio que neteja lavabos que tindrà molt material per treballar”. Fallon advertia els votants de tots colors que es preparessin perquè les trobades familiars del Dia d’Acció de Gràcies serien molt dures. 

L’humor televisiu serà, segurament, un bon baròmetre per comprovar l’abast de la tragèdia de la victòria de Trump.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats