Qui guanyarà Eurovisió 2024? Aquests són els 5 favorits segons les apostes
Suïssa, Croàcia i Itàlia, entre les opcions més destacades
BarcelonaSi el 2023 la victòria de Loreen a Eurovisió estava cantada mesos abans del festival, en l'edició d'aquest any les coses no estan tan clares. Eurovisió 2024, que se celebra a la ciutat sueca de Malmö l'11 de maig, no té un favorit que arrasi en les apostes, sinó que hi ha almenys dos candidats que semblen repartir-se les preferències dels eurofans. Repassem les opcions més ben posicionades per seduir els espectadors i el jurat i endur-se el micròfon de vidre a la gran final del festival.
Suïssa
Nemo Metller i 'The Code'
Suïssa ha guanyat Eurovisió en dues ocasions (l'última gràcies a Céline Dion) i ara mateix està molt ben posicionada per endur-se el micròfon de vidre una tercera vegada. Durant els darrers mesos, el cantant queer Nemo Metller, de 24 anys, ha encapçalat el rànquing de favorits amb The Code, un tema empoderador sobre la identitat de gènere. El cantant ha explicat que la cançó neix de la seva experiència personal. "Tracta sobre el viatge en què vaig començar a adonar-me que no soc ni home ni dona. Trobar-me a mi mateix ha estat un procés llarg i complicat per a mi, però res em fa sentir millor que la llibertat que he guanyat en ser conscient que soc no-binari”, explica. El tema del país alpí barreja molts gèneres: des de líric, fins al pop passant pel rap.
Croàcia
Baby Lasanga i 'Rim Tim Tagi Dim'
L'últim cop que una cançó rock va guanyar Eurovisió va ser el 2021, quan el grup italià Maneskin es va alçar amb la victòria. Enguany Croàcia vol emular aquella gesta –el rock no és el gènere preferit del festival– amb l'artista Baby Lasagna, que en les últimes setmanes ha anat pujant en el rànquing de favorits fins a convertir-se en seriosa competència de Suïssa. La cançó Rim Tim Tagi Dim, que fusiona elements de rock, pop i folk i és pràcticament tota en anglès, explica l'èxode dels joves de les zones rurals de Croàcia cap a les ciutats.
Ucraïna
Alyona Alyona & Jerry Heil i 'Teresa & Maria'
Ja sigui per la guerra que pateix des de fa dos anys o perquè les seves propostes agraden, els últims anys el pas d'Ucraïna per Eurovisió ha sigut molt positiu. El 2022 van guanyar i un any després van quedar en sisena posició. Ara les cases d'apostes auguren una tercera posició per al país, que estarà representant pel duet format per Alyona Alyona i Jerry Heil, dues cantants força populars a Ucraïna. La parella es presenta amb Teresa & Maria, una cançó que vol donar esperança inspirant-se en dues figures catòliques, per una banda Teresa de Calcuta i, per l'altra, la Mare de Déu. El duet ha especificat que el tema no parla d'elles literalment sinó que les utilitza com a símbol de "caritat, amor i unió". El resultat és un tema amb marcat to èpic i base pop, i una concessió al rap, el gènere que domina Jerry Heil.
Itàlia
Angelina Mango i 'La noia'
Angelina Mango es va imposar a Sanremo a pesos pesants com Annalisa. Les primeres imatges dels assajos de la italiana han deixat clar que la tria ha estat encertada i que la proposta d'aires llatins de Mango (la cançó barreja cúmbia i pop) té molts números per quedar a dalt de tot de la classificació del festival. Una cançó que s'espera que tingui una escenografia i ball impactant i que parla d'enfrontar-se a les coses negatives de la vida des de l'optimisme i la ironia. La cantant ha explicat que per a ella és fonamental que el públic es diverteixi amb la seva actuació.
Països Baixos
Joost Klein i 'Europapa'
La proposta holandesa és un himne europeu que parla de trencar fronteres i gaudir de les coses bones de tots els països que formen Europa. Klein va escriure la cançó en homenatge al seu pare, que va morir quan ell tenia 12 anys i que li va ensenyar que "les fronteres són un invent de l'home i que cadascú pot crear-se el seu propi món". La lletra del tema viatja per diferents països europeus fent referències a elements culturals o plats típics. Com era d'esperar, hi ha referència a la paella.