Televisió

El final del fenomen 'Tor': Sabrem qui va matar Sansa?

Aquest dilluns TV3 emet l'últim episodi de la docusèrie de Carles Porta, un dels seus grans èxits de la temporada

BarcelonaQuan el 2022 TV3 va anunciar que Carles Porta convertiria en docusèrie el misteri sobre la mort de Josep Montané, Sansa, algunes celles es van aixecar. Realment calia tornar a explicar una història de la qual Carles Porta ja ha parlat en un 30 minuts, un pòdcast i dos llibres? Quedaria algú a Catalunya que volgués tornar-se a endinsar en el cas? Les dades manen i l'audiència de Tor indica que hi ha molta gent que encara se sent fascinada per aquesta història que va tenir lloc fa gairebé 30 anys, quan es va trobar el cos de Sansa a la seva casa del poble del Pallars Sobirà marcat per les disputes sobre la propietat de la muntanya.

Inscriu-te a la newsletter L'hora dels introvertitsTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

[A partir d'aquest punt trobareu espòilers del que s'explica fins al capítol 7]

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns TV3 emetrà el vuitè i últim episodi de Tor, i els espectadors es pregunten si finalment sabran qui va matar Sansa o, almenys, tindran una hipòtesi plausible de qui podria haver-ne sigut el culpable. En l'avançament del capítol que es va poder veure al final del setè episodi es veia Carles Porta entrevistant el contrabandista Josep Pujol, Coié, i preguntant-li directament si ell havia sigut l'autor de la mort de Sansa. Per saber la resposta, els espectadors hauran d'esperar a dilluns les 22.00 h, quan l'emetrà TV3 (excepcionalment, l'episodi també estarà disponible a la mateixa hora el 3Cat, tot i que normalment la plataforma penja els capítols al matí). En la presentació de la docusèrie, Porta va assegurar que Tor aportaria nous elements que permetrien aproximar-se a la identitat de l'assassí.

Cargando
No hay anuncios

El desenllaç de la sèrie anirà acompanyat d'una entrevista d'Albert Om al periodista, que durant els mesos de preparació de la sèrie ha optat per no passejar-se gaire pels mitjans de comunicació.

El fenomen en xifres

Tor ha liderat la franja de prime time gairebé cada dilluns. Fins al setè episodi ha tingut una mitjana del 18,6% de share i 353.000 espectadors. Tot i que la quota de pantalla pot semblar inferior al que s'hauria d'esperar d'un fenomen social com és la sèrie, cal tenir en compte que, d'alguna manera, Tor competeix amb ella mateixa: els episodis estan disponibles el mateix dia al matí al 3Cat i, per tant, els espectadors no han d'esperar a l'emissió convencional i els poden veure abans o després que s'hagi passat per TV3.

Cargando
No hay anuncios

L'audiència registrada pel 3Cat se suma a les dades de l'emissió convencional i permeten fer-se una idea de fins a quin punt la sèrie s'ha convertit en un fenomen social. Un exemple d'això és el tercer episodi, titulat Palanca. El capítol, emès el 13 de maig, va marcar el mínim de la temporada en emissió convencional perquè coincidia en horari amb el partit de Lliga entre el Barça i la Reial Societat. Segons la consultora Barlovento, el matx va registrar un 16,7% de quota de pantalla i 325.000 espectadors, mentre que Tor es va quedar amb un 12,2% de share i 220.000 espectadors. Però el costat positiu és que, segons l'informe del maig de Barlovento d'audiència diferida, l'episodi va tenir 175.000 espectadors, una xifra que suposa el 44% del pes de l'audiència diferida sobre el total de l'emissió.

Des de 3Cat treuen pit de com està funcionat la sèrie a la plataforma. Segons la corporació, durant el mes de maig, els cinc continguts més vistos al servei sota demanda corresponien als cinc primers episodis de Tor. La setmana de l’emissió del primer capítol es van generar més de 300.000 reproduccions al 3Cat, i la setena setmana, després de l’emissió del setè capítol, se'n van generar més de 460.000. També destaquen que, tot i que la sèrie ja està a punt d'arribar al final, hi ha nous espectadors que s'incorporen a veure-la, com demostra el fet que cada setmana continuen entrant nous dispositius a la plataforma a veure el primer episodi. Remarquen que, per exemple, aquesta última setmana el primer capítol ha generat més de 38.000 reproduccions.

Cargando
No hay anuncios

Des de 3Cat també assenyalen com a positives les dades de permanència d'audiència de la sèrie, ja que asseguren que el 70% dels dispositius que han consumit el primer capítol a través de la plataforma també han consumit el segon. Això vol dir que 7 de cada 10 persones han repetit. L’estàndard de mercat de permanència de l’audiència marca que, si el 50% repeteix del primer al segon episodi, la producció ja es pot considerar un èxit.

En els mesos vinents el furor per Tor podria anar més enllà de Catalunya, ja que Atresplayer, plataforma d'Antena 3, ha anunciat que a partir del 23 de juny oferirà el true crime.

Cargando
No hay anuncios

L'impacte en el poble

Durant la presentació de Tor, Sigfrid Gras, director de TV3, va pronunciar una frase profètica: "Si voleu anar a Tor, millor que ho feu abans de l'estrena de la sèrie, perquè després ja no s'hi podrà anar". Així ha sigut. Des de l'emissió del primer episodi, el 29 d'abril, s'ha fet habitual que els caps de setmana el petit poble del Pallars Sobirà s'ompli de curiosos fins al punt de generar malestar entre els veïns. A mitjan maig, molts d'ells van demanar públicament que els visitants respectessin l'entorn i la intimitat dels veïns. Fins i tot, un dels nebots de Sansa, Josep Maria Aixàs Montané, va fer un vídeo, que Porta va compartir a xarxes, en què recordava que "Tor no és un parc temàtic i els veïns del poble no treballen en un circ".

Cargando
No hay anuncios

A principis de juny els veïns van celebrar una reunió en què es va acordar prendre mesures per evitar la massificació produïda pels seguidors de la docusèrie. Les possibles restriccions divideixen els veïns. L'Ajuntament assegura que la pista d'accés no es pot tancar, però hi ha veïns que estan farts de les visites massificades. N'hi ha d'altres que celebren que hi hagi moviment a la zona, com ara els comerciants d'Alins o, fins i tot, el restaurant de Casa Sisqueta, una de les localitzacions més conegudes del cas.