Festival d’Eurovisió 2024

Eurovisió rebutja la cançó d'Israel per "massa política" i la delegació es nega a canviar-la

El tema, que encara no s'ha fet públic, es titula 'October rain', un nom que fa pensar en l'atac de Hamàs

BarcelonaNou capítol en la polèmica per la participació d'Israel a Eurovisió. Segons informa Ynet, el diari israelià de més circulació del país, la Unió Europea de Radiodifusió (UER) ha rebutjat el tema amb el qual el país pretenia competir al Festival d'Eurovisió, October rain. El mitjà assegura que, després de comprovar la lletra del tema, l'organització ha decidit rebutjar-lo perquè considera que inclou afirmacions polítiques. La televisió pública d'Israel, Kan, però, es nega a fer cap mena de modificació, segons indica el rotatiu. "No canviarem les paraules ni la cançó, encara que això impliqui que Israel no pugui participar a Eurovisió aquest any", ha afirmat la corporació després de celebrar un consell corporatiu. Veus d'arreu del món han demanat que es veti la participació del país del Pròxim Orient al certamen arran de la guerra de Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La cançó triada per Israel encara no s'ha fet pública, tot i que un membre del jurat israelià que elegeix el representant de cada any ja va avançar que d'alguna manera explicaria la història del país. En concret, va assegurar que la representant israeliana, la cantant Eden Golan, hauria d'explicar "la història i la narrativa d'Israel" a través de la seva actuació. "Encara que no sigui a través de les paraules, ella [Eden Golan] necessita explicar aquesta història, la narrativa israeliana. Hem de triar una cançó que reflecteixi la nostra situació i mostri al món que som aquí per quedar-nos", va remarcar. Aquestes paraules ja feien intuir que la cançó podia tenir un alt contingut polític.

Cargando
No hay anuncios

La corporació israeliana havia de donar a conèixer la cançó la setmana passada, però va decidir endarrerir la publicació arran de l'anàlisi que n'havia de fer la UER. L'únic que es coneix del tema és el títol, October rain, que es podria entendre com una referència als atacs terroristes de Hamàs del 7 d'octubre.

L'edició d'Eurovisió d'enguany se celebrarà l'11 de maig a la ciutat sueca de Malmö i, de moment, Israel serà un dels països que hi participaran. Tot i la pressió internacional, en els últims mesos, la UER ha reiterat en diverses ocasions que en cap cas prohibirien la participació d'Israel en el festival perquè consideren que el certamen és un esdeveniment apolític i que només s'ha de centrar en la música. Des de diferents sectors s'ha assenyalat que el criteri que s'està seguint amb Israel entra en contradicció amb la decisió de prohibir la participació de Rússia en l'edició del 2023. "Les comparacions entre guerres i conflictes són complexes i, com a organització apolítica, no ens toca fer-les", ha assenyalat Noel Koren, conseller delegat de la UER. L'organització sempre ha justificat l'expulsió de Rússia assegurant que el país va incomplir la normativa del festival.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que hi ha moltes crítiques pel fet que Eurovisió no veti Israel, el país del Pròxim Orient també té molts defensors. Fa poques setmanes diverses estrelles de Hollywood com Helen Mirren o Mayim Bialik, coneguda per The Big Bang Theory, van signar una carta en què es demanava explícitament a la UER que no arraconés Israel. En el text, una iniciativa de l'organització Creative Community for Peace,es destaca que el festival té l'habilitat "d'unificar gent de diversos llocs", a més de demostrar l'efecte positiu de la música per canviar el món.