Marta Torné: «Amb 'Eufòria' he sentit que tenia la responsabilitat de parlar el millor català possible»

Presentadora d''Eufòria'

2 min
Marta Torné

BarcelonaMarta Torné (Barcelona, 1978) va entrar a les vides dels espectadors catalans a través del Vitamina N de CityTV i Jordi González. Dues dècades després, s'ha convertit en la presentadora del programa de moda de TV3, Eufòria. A punt d'acomiadar el talent show i d'estrenar la seva primera producció com a directora, la docusèrie First class (Netflix), la comunicadora i actriu explica a l'ARA perquè Eufòria ha aconseguit connectar amb el públic.

Com valores l’evolució d’'Eufòria'?

— Em sento molt feliç i molt contenta. Crec que porto força programes a la televisió per haver après que mai ningú té una fórmula màgica perquè una cosa funcioni. Però sí que des d’un principi vaig veure que aquest programa era especial, sobretot pels concursants. Ells representen una nova generació, un perfil real que fa deu anys no existia. A més, el disseny de producció era espectacular per ser una televisió pública. Era un risc i una aposta molt alta. Un altre element a favor del projecte és que darrere hi hagués Veranda, que és una productora excel·lent, que sempre fan una televisió d’entreteniment molt honesta.

Crèieu que funcionaria tan bé?

— Creia que funcionaria bé però, esclar, no sé si fins a aquest punt.

Per què creus que ha tingut aquest èxit?

— Tant de bo tingués la resposta perquè llavors començaria a fer programes perquè triomfessin. Sincerament, crec que ha estat clau que la gent jove s’hagi enganxat al programa i que això els ha permès veure-ho amb els seus pares i amb els seus avis. S’ha creat una conjunció en què tota la família comparteix un moment d’entreteniment, oci i emoció i això és molt difícil. Trobar un punt en comú entre gent jove –especialment nens– i adults és molt difícil. Ha unit molt i, per això, s’han esgotat tan ràpid les entrades del Palau Sant Jordi, perquè hi van tota la família. Estàvem una mica necessitats de fer activitats en comú o familiars. 

Una de les teves preocupacions a l’hora de fer 'Eufòria' era parlar un català correcte. Com ho has treballat i per què era important per a tu?

— Jo parlo català perquè soc de Barcelona, però de petita a casa parlàvem castellà perquè el meu pare és gallec. En canvi, la meva mare sí que és catalana i parlava en català. Sempre he tingut la sensació de no tenir un català perfecte o al nivell d’un presentador de TV3. Quan vaig fer Persona infiltrada, també a TV3, era diferent perquè era un programa enregistrat. Quan em van dir de fer Eufòria en prime time i en directe sí que vaig sentir que tenia la responsabilitat de parlar el millor català possible i per això vaig demanar ajuda als lingüistes de TV3, que, a més a més, són encantadors i tenen molta paciència. A poc a poc vam anar intentant millorar. Tot i així, és molt difícil aconseguir un nivell perfecte de català, però jo m’hi esforço molt i crec que la gent ho ha notat perquè ho han comentat a xarxes. Estic molt contenta perquè cada cop em trobo més còmoda. Personalment, independentment del programa, tenir un català millor era una cosa de la qual tenia ganes.

stats