Una estrella del rock anomenada Carles Porta
3Cat estrena aquest dilluns la nova temporada de 'Crims', que divendres va viure una preestrena amb fans de la sèrie


Barcelona"Nosaltres parlem de crims i, en canvi, la gent m'estima i em tracta superbé", reconeixia Carles Porta aquest divendres en una marató de Crims celebrada al cinema Phenomena de Barcelona, que també va servir per fer un tast de la cinquena temporada, que s'estrena aquest dilluns. 3Cat va rebre 4.000 peticions per assistir a l'esdeveniment –es van projectar tres capítols triats pels fans i el primer de la nova entrega–, però finalment només 450 fans van tenir l'oportunitat d'assistir-hi. Alguns, fins i tot, van comptar amb un privilegi més: fer un meet & greet amb Carles Porta, una trobada personal com les que fan els grans ídols musicals. "Això és una mica d'estrella del rock", deia el periodista amb un cert astorament. Uns minuts més tard, Anna Punsí, directora de continguts de True Crime Factory, es mirava el seu cap i deia: "És una icona pop".
Davant dels ídols ja se sap que els fans reaccionen de les maneres més diverses. "El que més m'ha sorprès és que estaven molt tallats i a damunt ho han dit. M'ha semblat com que els impressionava, i a mi em supera una mica veure la reacció que genero i que es genera. Em sorprèn molt, perquè jo soc un tiomolt normal, però aquestes coses passen. Em trobo amb gent que gairebé tremola", explicava Porta sobre la trobada. Tot i el cert enlluernament que pugui provocar una fama no esperada, el periodista toca de peus a terra i remarca sempre que pot que no li agrada parlar d'ell mateix, sinó que li agrada parlar a través de la seva feina. "Quan jo faig un capítol, qui decideix en què es fixa la gent soc jo. I ho ordeno i ho col·loco com crec que funciona millor per a la història, no per a mi. Em descol·loca aquest suposat fenomen mediàtic anomenat Carles Porta. A vegades m'ho miro i penso: «Hòstia, i aquest tio qui és?» Perquè moltes vegades no m'hi sento prou connectat, perquè penso que és una cosa que s'escapa de mi. Quan nosaltres fem un capítol, ja no és meu, ja és de la gent. I la gent ho ha fet gran", reflexionava.
Abans de l'emissió dels capítols, Porta, acompanyat de Punsí; Guille Cascante, productor executiu de Goroka, i Sigfrid Gras, director de TV3, va participar en un col·loqui moderat per Eloi Vila sobre l'èxit de la docusèrie; una xerrada en què, entre moltes altres coses, van explicar als fans com trien les històries que expliquen i quins dilemes es troben mentre fan la seva feina. Entre els seguidors també hi havia molt interès per saber quina és la reacció de les famílies de les víctimes i si alguna s'ha acabat penedint que es parli dels seus casos. La resposta, segons va explicar Punsí, és que majoritàriament la reacció és positiva. "Reben escalfor social perquè molt sovint arriba un punt que les seves històries queden oblidades. De cop se'ls obre una finestra i en poden tornar a parlar", resumia.
També hi va haver qui va proposar a Carles Porta fer una sèrie exclusivament dedicada a casos sense resoldre, seguint el camí del deLa noia de Portbou. El periodista va descartar aquesta opció. "Sí que ens ho plantegem, però no crec que ho fem de manera immediata perquè no és la nostra feina i no ho ha de ser. No podem fer la feina que fan els mossos, que són excepcionals fent investigació. I no podem crear falses expectatives. Nosaltres som narradors", argumentava. Punsí li donava la raó i afegia que els casos no resolts generen frustració, i posava com a exemple, precisament, el cas de la noia de Portbou. "En sabem la identitat però no sabem què va passar i també ens hem quedat amb una sensació d'impotència", deia.
Però durant la trobada no tot van ser lloances perquè alguns dels seguidors del programa també van qüestionar l'impacte que les imatges de la docusèrie poden tenir en els espectadors, especialment en els que estan passant per un mal moment. Porta i Punsí van explicar que totes les imatges que es fan servir són producte d'una important reflexió per part de l'equip. "Nosaltres som una droga dura. Si algú no està bé, que no miri el nostre programa. Encara que estiguem en una televisió pública, nosaltres no hem de salvar el món. Fem les coses amb honestedat, però jo també vull tenir l'espectador enganxat a la cadira", va argumentar el responsable de Crims.
La cinquena temporada
La cinquena temporada de Crims arribarà aquest dilluns a 3Cat i constarà de vuit casos (repartits en set episodis perquè hi ha un cas que s'explicarà en dos). "Hi haurà moltes lliçons dins d'alguns casos. Intentem que tots tinguin missatge i segones lectures", assegurava Porta. L'únic capítol doble de la temporada serà Power girls, el primer en el qual parlen de diverses víctimes d'un violador en sèrie a cara descoberta.
La temporada arrencarà amb Palauet, un episodi que se situa a Tarragona i que té com a protagonista la Carme, una dona que viu una bona jubilació, que té cura dels seus pares i que desapareix sense deixar rastre. "És un episodi que té uns girs molt sorprenents. Cada vegada intentem aproximar-nos més a la narrativa cinematogràfica; n'anem aprenent, anem introduint elements i detalls visuals que ens facin créixer, perquè és molt difícil portar cinc temporades, i tens por d'estancar-te", explicava Porta.
La nova temporada de la sèrie de true crime ha trigat més d'un any i mig a arribar i Porta remarca que li preocupa saturar els espectadors. Se saturarà ell de Crims? "Jo resistiré fins que el cos aguanti. M'ho passo molt bé fent el programa i el retorn de la gent m'alimenta".