Mèdia13/09/2017

TV3 deixa d'emetre l'anunci del referèndum

La CCMA assegura que el Govern només havia contractat la campanya fins dimarts

Ara
i Ara

BarcelonaTV3 deixarà d'emetre, almenys de moment, la campanya institucional del referèndum de l'1 d'octubre, perquè, segons han confirmat a l'ARA fonts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Govern només havia contractat espais publicitaris a la televisió pública des del 6 de setembre (el mateix en què es va aprovar la llei del referèndum al Parlament) fins a aquest dimarts, dia 12.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així doncs, la campanya (amb el mateix espot o amb un format nou) només reapareixeria a TV3 i a Catalunya Ràdio si la Generalitat contractés nous espais i la direcció dels mitjans públics decidís acceptar-ho. Cal tenir en compte que aquest divendres, a les 00.00 h, comença formalment la campanya electoral del referèndum, i que a partir d'aquell moment partits i entitats podran fer campanya, també a través dels mitjans de comunicació, demanant el vot pel 'sí' o pel 'no'. Emetre aquests anuncis, però, entraria en contradicció amb la notificació que va rebre aquest dimarts el director de TV3, Vicent Sanchis, en què se li prohibia col·laborar en la "preparació o organització del referèndum".

Cargando
No hay anuncios

De fet, la televisió pública ja es va saltar aquesta restricció dimarts a la nit: a la mitja part del partit de Lliga de Campions entre el Barça i el Juventus, que s'emetia per TV3, es va emetre l'espot de l'1-O, malgrat que Sanchis havia rebut l'advertiment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al migdia.

En concret, el TSJC havia notificat a Vicent Sanchis la providència del Tribunal Constitucional (TC) que anul·la el decret de mesures complementàries del referèndum i que adverteix més d'un miler de càrrecs públics catalans de les "eventuals responsabilitats, inclosa la penal", en què podrien incórrer si col·laboren d'alguna manera en "la preparació o organització del referèndum".

Cargando
No hay anuncios

Segons va explicar la cadena al 'Telenotícies migdia', la notificació que ha rebut Sanchis demana a TV3 que "no iniciï, tramiti o informi de qualsevol acord o actuació que permeti la preparació o celebració del referèndum". La paraula 'informi' inclou, tal com va reconèixer la presentadora de l'informatiu, Raquel Sans, que TV3 hauria de deixar d'emetre la campanya institucional del referèndum -cosa que no ha fet-, però segons fonts de la cadena no li impedeix continuar informant-ne en els seus programes o informatius, sinó que simplement se li prohibeix "fer informes". De fet, el text de la notificació que ha rebut Sanchis és el mateix que s'ha fet arribar a la resta de càrrecs públics a qui s'ha advertit aquest dimarts de la resolució del TC, com ara els membres del Govern.

Dimarts a la tarda, Sanchis va ser entrevistat al programa de Catalunya Ràdio 'Estat de Gràcia', on va explicar que, des del seu punt de vista, la notificació implica que "si arribés un acord del Govern relatiu al referèndum" ell no podria "transmetre aquesta ordre" ni "informar-ne la gent que té per sota". Amb tot, Sanchis no va ser taxatiu amb aquesta interpretació. "Podria voler dir això. Potser haurem de demanar al TSJC que concreti què ens està dient exactament", va explicar.

Cargando
No hay anuncios

"Jo crec que el dret a la llibertat d'informació preval sobre qualsevol altre dret o consideració. El dret d'informar sobre el que passa no és que sigui constitucional o no, és que és un dret bàsic. Això no pot ser. Vull creure que no estan dient això", va reblar el director de TV3.

Aquest dimecres, la mateixa notificació ha arribat a la presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, també formava part de la llista de persones a qui el TC demanava que s'advertís personalment de la resolució, però segons fonts de la CCMA aquest dimecres al matí encara no li havia arribat l'advertiment.

Cargando
No hay anuncios

En la seva providència, el Constitucional adverteix als càrrecs públics catalans "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada" del decret de normes complementàries del referèndum i, "en particular", els exigeix que "s'abstinguin d'iniciar, tramitar, informar o dictar" qualsevol "acord o actuació que permeti la preparació o celebració del referèndum".

A part dels responsables dels mitjans públics catalans, el TC demana també que es notifiqui la resolució a tots els membres del Govern, a una seixantena d'alts càrrecs de l'administració catalana i a tots els alcaldes del país.