Mèdia 03/06/2013

Tres motius per veure: 'Secretos y mentiras'

LaSexta3, 22.00h. Director: Mike Leigh. Intèrprets: Timothy Spall, Phyllis Logan, Brenda Blethyn

Àlex Gutiérrez
1 min

Barcelona1. Perquè és bon cinema social, sense adoctrinaments pamfletaris que es mengen la versemblança. Leigh demostra ser capaç de defensar idees polítiques sense renunciar a explicar una història –la d'una optometrista negra adoptada que busca la seva mare biològica– i que ho fa estimant-se els personatges prou com per dotar-los de veritable entitat, sense caure en l'estereotip. Però sota aquesta història sobre els orígens i la identitat, hi nia un ben tramat discurs polític, on les classes socials hi juguen un paper determinant.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

2. Perquè és una pel·lícula “viva”, extremadament creïble gràcies a l'estratègia del director, que va donar la informació mínima a cada personatge, de manera que quan anessin descobrint els secrets i les mentides del títol les reaccions dels intèrprets fossin genuïnes. A més, els actors tenien llibertat total per reelaborar diàlegs i per improvisar. I, malgrat la vaporositat del guió, en va sortir una pel·lícula ben sòlida.

3. Perquè és un plaer veure actuar Brenda Blethyn, dama del teatre anglès que tot i que ja s'havia desfogat al cinema va ser amb aquest film que va fer el gran salt a la fama. Nominada als Oscars (va perdre per la Frances McDormand de Fargo), sí es va endur en canvi els premis a millor actriu dels Bafta, els Empire, el festival de Canes i les associacions de crítics cinematogràfics de Boston i Londres, entre d'altres. Després l'hem vista en pel·lícules sumptuoses com Orgull i prejudici o Expiació.

stats