Crítica TV05/05/2023

Tot el que li espera a Carles III

Dijous al vespre el Telediario de La 1 va modificar la seva estructura habitual per oferir un especial sobre la corona que hereta Carles III. Es feia una mica estrany incloure un reportatge de mitja hora dins del format de l’informatiu. Potser el programa hauria lluït més com a espai independent de les notícies. Però aquest plantejament segurament va permetre que l’especial arribés a més gent.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquests dies que a tota hora tindrem monogràfic monàrquic a les televisions amb pedagogia inclosa de tota mena de tradicions i rituals ancestrals, la periodista Anna Bosch ens presentava un enfocament periodístic diferent. Amb Carlos III, año I no posa la lupa sobre el nou monarca –que ja fa vuit mesos que regna– sinó que fa una radiografia del Regne Unit que hereta Carles III per entendre quins són els seus reptes. I s’agraeix perquè s’allunya d’aquest costumisme cortesà i de l’ensucrament de les curiositats de la Corona per connectar amb les implicacions polítiques, simbòliques i representatives d’una monarquia en un moment convuls del país.

Cargando
No hay anuncios

Anna Bosch, mantenint el seu segell de trobar molt bons testimonis i alternar-los amb un discurs expert i precís, fa allò que demana el bon periodisme d’interpretació: radiografiar amb rigor el present des del coneixement del passat per facilitar –i insinuar– la mirada al futur.

En la introducció, Bosch subratlla la inestabilitat del govern conservador, que ha vist passar cinc primers ministres en sis anys. Pel que fa a la realització, un muntatge àgil ens resumeix amb imatges els vuit darrers mesos de regnat de Carles III amb molta destresa, perquè les escenes escollides comuniquen una nova manera de fer i de mostrar-se de la Corona sense que calgui afegir-hi paraules. S’analitza amb dades l’adhesió que desperta la monarquia en la ciutadania i ho connecta amb un retrat de la societat actual britànica. S’aprofundeix en l’encaix entre el tarannà de Carles III i l’evident multiculturalitat del país, amb la diversitat ètnica i religiosa que això comporta. L’economia també forma part de l’eix vertebrador del reportatge. Es posa en contrast l’opaca opulència del patrimoni de la reialesa amb la crisi econòmica que experimenta el país, amb totes les tensions que això comporta. El Brexit i el moviment independentista escocès com a context de fons també contribueixen a les tibantors entre les diferents peces d’aquest Regne Unit. I tot amanit amb temes musicals que connecten i parlen de l’estat d’ànim i les inquietuds socials britàniques. La virtut del reportatge és que es desmarca d’un vici molt habitual que és analitzar la institució monàrquica (la que sigui) com un satèl·lit al marge de la vida política, social, econòmica i cultural del país. Anna Bosch radiografia la realitat d’una manera holística per assenyalar amb més criteri quines febleses i quins punts forts determinaran el futur de la monarquia. I és important perquè, segurament, depenent de com trontolli la britànica, es determinarà el futur de les altres.