Mitjans
Mèdia25/03/2021

Tornero ja és president de RTVE i els periodistes el reben amb una nota de rebuig

"S'ha consumat el pitjor escenari", diuen arran del pacte entre PSOE, PP, Podem i PNB

Després d'un procés de més de tres anys, RTVE ja té nou president. El Congrés ha triat avui José Manuel Pérez Tornero com a president de l'ens, una elecció sense sorpreses, ja que va ser pactada pel PSOE, el PP, Podem i PNB a finals de febrer, quan van arribar a un acord per renovar el consell d'administració de RTVE. L'elecció, però, no ha estat ben rebuda pels treballadors de la corporació, que, a través d'un comunicat dels consells d'informatius de TVE, RNE i Rtve.es, han mostrat el seu descontentament per com s'ha fet la tria. Remarquen que el nomenament de Pérez Tornero no s'ha basat "en criteris de mèrits, capacitat i projecte", sinó que és fruit "d'un pacte polític". "S'ha consumat el pitjor escenari", asseguren.

Cargando
No hay anuncios

El ple del Congrés ha triat José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de periodisme i ciències de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona, per 247 vots a favor (hi hagut 21 vots en blanc, un de nul i cap en contra). El candidat necessitava un suport mínim de 233 vots en la primera votació. El nou president agafa així el relleu a Rosa María Mateo com a màxim responsable de RTVE. La periodista va ser nomenada administradora única provisional de la corporació el juliol del 2018, un càrrec provisional per dirigir l'ens públic fins que s'aprovés el nou president per concurs públic, un procés que s'ha dilatat en el temps fins ara. En la votació per escollir el nou president no hi han participat ni Ciutadans, ni Més País ni Vox, ja que estan en contra del pacte signat entre PSOE, PP, Podem i PNB.

Els treballadors de RTVE assenyalen que l'acord entre les quatre formacions polítiques és una manera de devaluar un concurs públic que hauria d'haver alliberat la corporació d'interessos partidistes. El pacte al qual van arribar els partits no només establia el futur president de RTVE, sinó que també proposava els candidats per formar el nou consell d'administració, tots ells actualment ja aprovats pel Congrés, que n'escull sis, i pel Senat, que en tria quatre. De fet, aquests últims –Ramon Colom, Concepción Cascajosa, Consuelo Aparicio i Roberto Lakidain– van ser avalats ahir mateix pel Senat. "Aquest sistema de quotes és un model que considerem fallit", remarquen els treballadors de RTVE, que consideren que els partits s'han repartit la seva representació al consell a través dels candidats proposats.

Cargando
No hay anuncios

En el comunicat, els treballadors de la corporació pública demanen al nou president i als nous consellers que exerceixin les seves tasques "sense lleialtats als partits que els han nomenat a dit". "Despolititzar la gestió és clau perquè la ciutadania recuperi la confiança perduda i que RTVE sigui un referent", recorden.

El consells d'informatius de RTVE també ataquen la gestió de Rosa María Mateo, ja que consideren que ha estat marcada per la improvització. "Deplorem la inèrcia externalitzadora del seu mandat, especialment preocupant en programes indubtablement informatius, i que ha justificat adduint falta d'idoneïtat o capacitat de l'actual plantilla per posar en marxa formats alternatius. Una excusa humiliant i falsa", diuen. Pel que fa al nomenament d'Enric Hernández com a director d'actualitat, assenyalen que "no s'ha acomplert" la digitalització de RTVE, que era la "seva gran aposta i aval per justificar-ne el nomenament".