Torna 'Succession', la joia de la corona de la HBO

Els creadors d'aquesta sèrie sobre una família disfuncional apunten que es podria acabar el curs que ve

Imatge promocional de la tercera temporada de 'Succession'
3 min

BarcelonaLa primera temporada de Succession va rebre una nominació a l'Emmy però no es va endur l'estatueta: l'acadèmia de la televisió nord-americana va considerar que l'honor corresponia al (discutit) comiat de Joc de trons. La HBO deia adeu a la que havia sigut la seva sèrie emblemàtica dels últims anys, sense un relleu clar com a mascaró de proa. Però quan un any més tard la segona temporada d'aquesta negríssima sèrie familiar va obtenir l'Emmy, va quedar clar que la plataforma ja hi havia trobat relleu. Diumenge la saga dels Logan torna a obrir en canal les seves múltiples disfuncionalitats, amb una nova tanda de nou episodis –un menys de l'habitual– que s'estrenaran setmanalment.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La temporada arrenca just allà on va quedar suspesa la trama. Després de mil jocs psicològics del patriarca Logan Roy contra els quatre fills, finalment Kendall ha fet el pas més decidit per plantar-li cara i assumir les regnes de l'imperi mediàtic familiar. Això comporta una escissió en la resta de membres del clan –i també entre els alts executius–, que hauran d'escollir per quin dels dos bàndols decantar-se. D'una banda, el veterà Logan, que comença a fer catúfols (o són només part d'una estratègia?) i es comporta com un tirà sense escrúpols. De l'altra, el jove successor, acomplexat per la gegantina ombra paterna i ple d'inseguretats i alguna addicció. Aquest és el dilema per als que puguin opinar, esclar: una de les especialitats de la sèrie és mostrar com la cultura de les grans corporacions mou els seus peons sense que la seva voluntat sigui un aspecte a considerar.

Part de la ironia d'aquesta lluita pel poder és que l'objecte de desig és una companyia, Waystar RoyCo, que no deixa de ser un gegant amb peus de fang. El conglomerat de mitjans en qüestió està format a imatge i semblança del seu propietari septuagenari: continua tenint capacitat d'incidència política però no ha sabut adaptar-se a les noves formes de comunicació. Al primer episodi de la tercera temporada es fa palès que el poder comença a perdre-li la por. I, per acabar-ho d'adobar, el grup arrossega una crisi reputacional important per no haver resolt la cultura d'abusos sexuals que plagava una part de l'empresa.

La tercera temporada arriba amb el reforç de dos noms de pes en el repartiment. Alexander Skarsgard (True blood, Big little lies) hi assumeix el rol d'un director general d'una empresa tecnològica que accentuarà la sensació d'obsolescència del conglomerat Waystar RoyCo. I l'oscaritzat Adrien Brody (El pianista, Peaky blinders) hi interpreta un inversor multimilionari amb capacitat per desestabilitzar el consell d'administració.

Un nihilista al poder

El repartiment habitual va fer una visita al programa de Stephen Colbert i, conscients que no podien revelar res de l'argument, el presentador del late show els va demanar que descrivissin la temporada amb una sola paraula. Armageddon, va dir Alan Ruck, el primogènit Connor a la sèrie. Sara Snook (Shiv) va optar per ballar, mentre que Brian Cox (Logan) va dir un alegria que, amb les connotacions del seu personatge, no podia ser sinó sarcasme. Matthew Macfadyen (el gendre Tom) va ser críptic parlant de vi-de-lavabo, en referència al licor elaborat pels convictes a les cisternes dels urinaris de la presó. Però la resposta més hilarant va ser la de Nicholas Braun (el jove Greg), quan va dir bilions. En el moment en què Colbert li va recordar que aquell era el títol d'una sèrie prou semblant a la que se suposava que anava a promocionar, els colors li van pujar a la cara, visiblement atabalat.

Parlant sobre la fascinació que exerceix aquest patriarca despòtic, Logan reflexionava en una altra entrevista: "És un personatge misteriós perquè no sabem ben bé d'on ve o quines són les seves motivacions. Penso que és un nihilista a qui no li importa res. No s'arrenglera amb ningú. Ho ha fet tot sol". Per a l'intèrpret, això marca una diferència amb personatges com Murdoch, a qui sovint se l'ha comparat. "Però aquí no és una fortuna heretada. No és Murdoch o Trump. El Logan va començar de zero i això el fa molt interessant com a personatge", explicava. Però Cox assegura que no té (quasi) res en comú amb aquest despòtic empresari tot i que, per acostar-lo, se suposava que Logan havia de ser canadenc. Però al novè episodi es va decidir que se'l faria de Dundee, una ciutat mitjana d'Escòcia on va néixer Cox fa setanta-cinc anys.

La tercera temporada, per cert, podria ser la penúltima de la sèrie. Ho va suggerir la guionista Georgia Pritchett al diari The Times: "Crec que el màxim serien cinc temporades, però probablement en seran quatre". L'escriptora també va dir que l'equip i el creador Jesse Armstrong ja tenien previst "un bon final a la vista".

stats