21/09/2024

'The Objective' o el ressentiment fet periodisme

2 min
El periodista Antonio Caño durant una entrega de premis el 2017.

BarcelonaHi va haver un moment en què El País va ser un diari pròxim a Ciutadans, més o menys entre el 2014 i el 2018, just abans de la moció de censura que va encimbellar Pedro Sánchez (i li va fer trencar tots els ponts amb Albert Rivera) i coincidint amb el mandat d'Antonio Caño com a director. Els responsables del Grupo Prisa, demostrant un gran olfacte polític, es van afanyar a desnonar-lo el 2018 i van posar una periodista de pedigrí progressista com Soledad Gallego Díaz en el seu lloc. La sortida de Caño i la seva gent de confiança al diari, com ara David Alandete o José Ignacio Torreblanca, no va ser pacífica. I, de fet, tots ells van decidir crear un nou mitjà de comunicació, The Objective, clarament integrat en allò que Sánchez anomena la "fachosfera". The Objective és aproximadament una mena d'antítesi d'El País, i el ressentiment que coven els seus impulsors cap a la gent que es va quedar al diari de Prisa és tan evident que fins i tot el fan evident a les xarxes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

També són gent de tuit fàcil. Alandete, que s'ha especialitzat en la trama russa del Procés i fins i tot en té un llibre, va saltar quan Sánchez va parlar d'evitar pressions a periodistes. "Pressions a periodistes? Com quan l'actual president em va trucar a crits per canviar un titular?", va respondre en un text en què deixava anar sospites cap als seus antics companys de diari.

Automàticament, un redactor actual del diari, Miguel González, li responia el punyal dient que també hauria estat bé resistir les pressions de qui llavors manava, és a dir, el PP.

I, per quadrar el cercle, Antonio Caño sortia en defensa del seu company Alandete recomanant a González que no parlés de resistir pressions.

L'espectacle és bastant lamentable, però en tot cas demostra que ni Caño ni Alandete han superat el seu comiat d'El País, un diari que, per cert, van estar a punt d'enfonsar.

stats