'The good fight' i el tumultuós 2020
La sèrie protagonitzada per Christine Baranski tractarà les conseqüències del mandat de Trump
El matrimoni de creadors televisius format per Robert i Michelle King s'ha especialitzat en explicar la realitat dels Estats Units a través de les seves sèries, que aposten per l'entreteniment amb contingut. The good fight, el triomfal spin-off de The good wife, és el màxim exponent de la traça que té la parella per lligar realitat i ficció. La sèrie protagonitzada per Christine Baranski, que interpreta l'advocada Diane Lockhart, torna aquest divendres a Movistar+ amb una cinquena temporada que intentarà copsar l'esperit tumultuós de l'any 2020.
El 2020 va ser un any difícil arreu del món a causa de la pandèmia, però en el cas dels Estats Units s'hi ha de sumar el final del mandat de Trump, que va concloure amb l'assalt al Capitoli i la denuncia del racisme endèmic del país. "Aquesta temporada està influïda principalment pels fets del 6 de gener del 2021 [el dia de l'assalt al Capitoli]. El país està una mica dividit i ens plantegem si hi ha alguna manera de tornar a unir-lo", ha explicat Robert King a Deadline amb motiu de l'estrena de la cinquena entrega. "És increïble tot el que ha passat en aquest país durant l'administració Trump i com ens ha deixat moltes herències que perduren, especialment després de l'assalt al Capitoli. Crec que és un episodi que tindrà conseqüències per a la història dels Estats Units", assenyala.
Les primeres temporades, que es van estrenar just a l'inici de l'administració Trump, es van centrar en explicar l'impacte que havia tingut per al país el nou president, que tot i que no sortia a la ficció es va convertir en gairebé un personatge més. Amb l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca, que no es tractarà a la sèrie, The good fight ha perdut, d'alguna manera, un dels seus protagonistes. "En molts aspectes, ha sigut molt divertit no haver de fer servir les paraules Donald o Trump en molts dels episodis, i tenim una sensació ben viva que el món ha canviat", reflexiona King.
Les conseqüències de l'assassinat de George Floyd
L'altre fil conductor que sempre ha vertebrat The good fight, centrada en un bufet d'advocats gairebé exclusivament afroamericans, és l'exploració del racisme encara vigent als Estats Units. A partir de l'assassinat de George Floyd, que va tenir lloc el maig del 2020, els protagonistes revisen algunes de les seves actituds i polítiques. Un dels dubtes als quals hauran de fer front els advocats de Reddick, Boseman & Lockhart és si és acceptable o no que una de les figures més poderoses d'un bufet predominantment afroamericà sigui una dona blanca com és Diane Lockhart, especialment després de la marxa del principal líder la firma, Adrian Boseman (Delroy Lindoy). Aquesta nova situació deixarà la Diane i la Liz (Liz Reddick, interpretada per Audra McDonald) com a principals responsables del despatx d'advocats. "La Liz haurà d'assumir més responsabilitats, i com a advocada top afroamericana haurà de plantejar-se aquesta qüestió espinosa. Crec que la idea d'un bufet liderat per dones li agrada, però alhora veu el problema de tenir al capdavant algú que és blanc", explica Audra McDonald. Segons ha detallat Robert King, la complexitat d'aquesta temàtica els ha obligat a no buscar respostes fàcils.
A més de la sortida de Delroy Lindoy, aquesta temporada també es viurà l'adeu de Cush Jumbo, que interpreta l'advocada Lucca Quinn i que, a causa de la pandèmia, ha hagut de rodar els darrers episodis a Londres, la seva ciutat natal.
Per suplir les absències ja anunciades, la sèrie ha incorporat dos nous personatges. Mandy Patinkin, el Saul Berenson de Homeland, donarà vida a Hal Wackner, un ciutadà de Chicago sense experiència ni formació legal que crea un tribunal populista i alternatiu a la justícia real que opera des de la rebotiga d'una copisteria. Contra tot pronòstic, el tribunal improvisat es farà popular i la Diane i els seus companys hauran de fer front a judicis extravagants i sense valor legal davant d'un públic que només vol entreteniment. L'altre nou personatge d'aquesta temporada és Carmen Moyo (Charmaine Bingwa), una jove advocada de classe treballadora que connecta amb alguns dels clients més complicats del bufet. "La Carmen és d'un dels barris més difícils de la ciutat. No ha circulat per la via ràpida que ofereixen les universitats d'elit del país i ha crescut envoltada de persones oprimides pel sistema, així que fa temps que va decidir capgirar-lo", explica Charmaine Bingwa, que defineix el seu personatge com "imprevisible i marginat".