El govern espanyol aixeca el veto a la ILP Televisió Sense Fronteres
La iniciativa legislativa popular permetria, si s'aprova, la reciprocitat entre Canal9 i TV3, que es podria tornar a veure al País Valencià. El projecte entrarà a tràmit al Congrés dels Diputats el pròxim 13 de setembre
ValènciaAcció Cultural del País Valencià (ACPV) ha informat aquest dimecres a través d'un comunicat que el govern espanyol ha aixecat definitivament el veto que mantenia a la tramitació de la iniciativa legislativa popular (ILP) Televisió Sense Fronteres. Segons la nota d'ACPV, que adjunta la resolució del ministeri de Presidència, aquest dimecres s'ha oficialitzat que el govern espanyol "no s'oposa a la inclusió del debat sobre la presa en consideració de la ILP en l'ordre del dia d'una sessió plenària" al Congrés. Acció Cultural preveu que la ILP entri a tràmit el pròxim 13 de setembre i es felicita per haver desbloquejat una iniciativa que en cas de ser aprovada permetria la recepció de totes les televisions en català als territoris amb llengua comuna i, per tant, facilitaria el retorn de TV3 al País Valencià.
La iniciativa reclama desenvolupar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que en el seu article 12.2 estableix que s'ha de garantir la recepció de ràdios i televisions en els territoris que comparteixen llengües, tot i que depenguin d'administracions diferents. En cas de ser aprovada, TV3, Canal9 i IB3 no tindrien cap problema per emetre en qualsevol territori de parla catalana. Per això, ACPV assenyala que amb la seva admissió a tràmit "la via de solució positiva per a la censura de TV3 al País Valencià proposada continua avançant, segons el full de ruta dissenyat". Per l'entitat, l'aixecament del veto a la ILP és "un èxit de totes les persones i organitzacions que ens han acompanyat en aquest camí i han cregut, i creuen, que l'impuls col·lectiu d'un projecte en positiu, fet des de la generositat i l'esforç, dóna sempre resultats".
ACPV recorda que en l'inici es va redactar un projecte de llei que proposava una solució possible, amb base legal i possibilitats tècniques i econòmiques realistes i factibles. El següent pas va ser la recollida de signatures, que es va saldar amb 651.650 firmes vàlides lliurades al Congrés dels Diputats, i posteriorment s'ha aconseguit iniciar el tràmit parlamentari, gairebé un any després de la publicació de la ILP al Butlletí Oficial de l'Estat.
"El veto inicial a la tramitació, lluny de desanimar-nos, va reforçar la determinació d'Acció Cultural a superar aquest nou obstacle, motivats per l'amplíssim suport social a la nostra proposta, expressat en les nombrosíssimes i reeixides mobilitzacions populars que han tingut lloc durant aquests darrers anys i, particularment, en la multitudinària manifestació del passat 16 d'abril a València", ha comunicat l'entitat.
El passat 5 de juliol, Acció Cultural va revelar que havia aconseguit el compromís del ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, de desbloquejar la ILP al Congrés en una reunió a la qual havien assistit el president d'ACPV, Eliseu Climent, i l'advocada Mercè Teodoro, acompanyats pels representants de les acadèmies de la llengua basca i de la gallega, així com de l'Institut d'Estudis Catalans.