La televisió en català s'encongeix
El canal 33 s'acomiada avui de la franja diürna i el 3XL emet per últim cop. Els canvis, que han de permetre estalviar 12,4 milions, obliguen a reordenar el comandament i han portat a tancar programes.
BARCELONAA partir de demà Televisió de Catalunya tindrà un canal menys. A les 6 del matí d'aquest dilluns es concretarà la remodelació de l'oferta de la televisió pública anunciada el 12 de setembre per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que consistirà en la desaparició total del canal 3XL i una reducció substancial del 33, que compartirà freqüència amb el Super3 i només emetrà entre les 21.30 i les 6.00. En canvi, l'Esport3 ampliarà la seva àrea de cobertura i, per primer cop des del seu naixement -ara fa dos anys-, es podrà veure a tot el territori català.
Més enllà de la reducció de l'oferta televisiva en català, aquests canvis tindran com a conseqüència, a la pràctica, un ball de canals al comandament. Així, aquesta matinada l'Esport3 abandonarà la seva freqüència actual -que quedarà buida- i apareixerà on ara hi ha el Super3 i el 3XL. Al seu torn, el canal infantil saltarà a la freqüència que fins ara pertanyia exclusivament al 33 i l'ocuparà de 6.00 a 21.30. El canal cultural, doncs, seguirà al mateix botó del comandament, tot i que només hi serà durant la nit. TV3 -tant en el format convencional com en alta definició- i el 3/24 no es mouran de lloc, com tampoc ho faran l'emissió en reciprocitat d'IB3 ni l'espai reservat per a Canal 9, que continuarà, com fins ara, sense emetre cap senyal.
Tancament de programes
En el comunicat en què va anunciar aquesta reorganització de canals, la CCMA es comprometia a "preservar la programació cultural i la producció pròpia" malgrat l'encongiment del 33. Això no ha impedit, però, que la nova situació s'hagi cobrat ja una primera víctima entre els espais de producció aliena: el programa Thalassa , produït per Rumbo Sur, no ha estat renovat i fins a finals d'any programarà únicament reportatges ja emesos. De cara al 2013 no hi ha encara cap concreció, però el director de l'espai, Pere Secorún, va reconèixer la setmana passada a l'ARA que tem per la continuïtat del programa, que podria desaparèixer de la graella després de 22 anys en antena.
El cas de Thalassa entra dins dels límits marcats per la CCMA, però, en canvi, en quedaria fora Millennium , un altre clàssic del 33 el futur del qual també és incert. De moment, l'espai de debat que presenta Ramon Colom -i que produeix la mateixa cadena- no apareix a les graelles que TVC ha avançat per a les dues pròximes setmanes, però encara no queda clar si hi acabarà tenint un espai més endavant. Sorprenentment, cap dels dos programes que ocuparan la franja de Millennium, els divendres a la nit, és 100% de producció pròpia: Odissees és obra de la productora Mercuri, mentre que Amb filosofia està produït, conjuntament, per TVC i Pickwick Films.
Canvis de canals
La desaparició del 33 durant la franja diürna ha obligat la direcció de TVC a buscar una nova ubicació per als formats culturals que s'emetien fora del prime time . Aquest espai alternatiu l'han trobat a l'Esport3, que a partir de demà obrirà cada dia dues franges -de 8.30 a 13.00 i de 14.30 a 18.00- destinades als documentals de natura, aventura, viatges, salut, turisme, alimentació i lleure. Entre altres espais, durant aquestes hores s'hi veuran redifusions de Thalassa o Boscos i programes com El món des de l'aire o Cròniques de cocodrils .
En canvi, la reducció del 33 no impedirà que el canal continuï reemetent cada vespre el capítol d'aquell dia de La Riera , tot i que ho farà una mica més tard que fins ara. La telenovel·la ocuparà la primera franja del canal, a partir de les 21.30, de manera que la programació del 33 no arrencarà pròpiament fins a les 22.10.
Pel que fa a la programació juvenil, la CCMA anunciava que, després de la desaparició del 3XL, quedaria "integrada en els diferents canals de TVC". Tanmateix, ara per ara l'únic que s'ha concretat en aquest sentit és el manteniment de la sèrie d'animació Bola de drac , que es continuarà emetent, a raó d'un capítol diari, a les 21.00 -mitja hora abans que fins ara-, per tancar la programació del Super3.
L'estalvi, en entredit
El principal motiu esgrimit per la CCMA per impulsar aquesta reestructuració de l'oferta -que inclou també la conversió d'iCat en una emissora únicament per internet- era "optimitzar els recursos de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio, en un context de contenció pressupostària, per garantir el manteniment de l'alt nivell de competitivitat dels mitjans de la CCMA". La Corporació xifrava l'estalvi en 12,4 milions d'euros gràcies, principalment, a la reducció de les partides de "compra de producció aliena i xarxes de distribució".
Amb tot, el comitè d'empresa de TV3 posa en dubte que es pugui assolir aquesta xifra únicament a través d'aquestes dues vies, ja que, en paraules de la seva presidenta, Núria Amat, tancar un canal "no suposa tants diners". Inutilitzar l'espai que ocupa actualment l'Esport3 té efectes poc significatius sobre la despesa en la transmissió del senyal, ja que en la TDT els canals no es distribueixen individualment, sinó en grups de quatre, anomenats múltiplexs. Amb els canvis que es posaran en marxa aquesta nit, TV3 mantindrà en funcionament els dos múltiplexs de què disposa, i l'única diferència serà que en el segon hi haurà, a partir d'ara, un espai buit.
L'opció de tancar un múltiplex, de totes maneres, ja fa temps que és sobre la taula, no només per motius econòmics, sinó també com a possible conseqüència del dividend digital, un procés d'àmbit estatal que obliga a alliberar una part de l'espectre radioelèctric que ara ocupa la TDT per reservar-lo a la telefonia mòbil d'última generació. De moment, els canals privats espanyols ja han perdut un dels seus múltiplexs i caldrà veure si en els pròxims mesos TV3 també es veu afectada.