El 'Telenotícies' assenyala els pseudogurus

Dimarts, tant el Telenotícies del migdia com el del vespre oferien dues notícies molt impactants que ens alertaven sobre l’auge de les sectes i el fenomen dels nous gurus. Personatges carregats de verborrea i demagògia que troben en les xarxes socials una manera molt pràctica de captar audiència i manipular-la per obtenir-ne beneficis econòmics. Marta Freixanet, Ferran Moreno, Albert Arean i Oriol Esteve eren els responsables d’aquestes notícies que, a part de denunciar un fet rellevant que molta gent desconeix, mostraven escenes i testimonis que provocaven estupor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries refugiTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El gran encert, en qualsevol de les dues edicions del Telenotícies, era la insistència a assenyalar que els casos que exposaven passaven avui a les nostres ciutats, en llocs que ens resulten familiars. Era com si ens mostressin el costat fosc d’una vida que es camufla amb naturalitat entre nosaltres. El primer cas era el del guru Laín García Calvo, un suposat mentor de creixement personal. Les imatges inicials del reportatge, amb tot de persones corrent per entrar en un hotel de convencions, et deixaven astorat: “Sembla el primer dia de rebaixes”, deia la locució. Però era un acte perquè els devots poguessin veure en directe el seu guru. L’enregistrament de les escenes de l’auditori de l’hotel eren impressionants perquè es feia evident el seu poder per incidir en l’estat d’ànim de la gent. Feien també una connexió amb el barri de Sant Andreu, on Ferran Moreno explicava que els pares del guru havien tancat el negoci familiar per ajudar l’empresa del fill. “Ara factura sis milions d’euros l’any”, explicava. La notícia posava en contrast un barri treballador amb la dimensió econòmica i social d’aquesta nova secta. En l’edició del vespre, Toni Cruanyes contextualitzava la continuïtat de la notícia explicant que a Espanya, per primera vegada, s’havia condemnat el líder d’una secta per haver manipulat els seus seguidors. Hauria estat bé que ens fessin cinc cèntims del cas. Però la història que explicaven després et deixava bocabadat. És el cas d’un centre internacional que teòricament serveix per millorar les tècniques d’estudi i escanya els participants en una estructura piramidal d’explotació laboral amb mètodes funestos. Mostraven, de lluny, com captaven nous adeptes a la Rambla de Barcelona. També se situaven als peus d’un dels edificis d’oficines emblemàtics del centre de la ciutat per indicar-nos on tenen les oficines. La història de la testimoni que explicava els seus deu anys atrapada en aquesta secta era demolidora. Psicòlegs experts en sectes, juristes i policies acabaven d’aprofundir en aquests casos.

Cargando
No hay anuncios

Visualment estaria bé que la televisió trobés una manera de garantir l’anonimat dels testimonis sense crear atmosferes tètriques. El sensacionalisme televisiu ha creat uns codis de foscor, caputxes i veu cavernosa que s’han reproduït per inèrcia i han convertit víctimes innocents en personatges sinistres.

Amb notícies així, el Telenotícies creix, perquè es mostra la investigació acurada, el seguiment periodístic i la informació de primera mà per explicar uns fets.