RELLEUS ALS MITJANS PÚBLICS
Mèdia30/06/2012

De Telemadrid a dirigir els informatius de TVE

Julio Somoano, fins ara presentador del telenotícies de Telemadrid, serà el cap d'informatius de TVE. És un dels tres nomenaments que va fer ahir el consell d'administració just després de constituir-se.

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BARCELONA.Julio Somoano serà el cap d'informatius de Televisió Espanyola. El nou consell de la corporació, tot just acabat de constituir, va aprovar el nomenament d'aquest periodista asturià de 35 anys per agafar el relleu de Fran Llorente al capdavant dels serveis informatius de la cadena estatal. És una tria no exempta de polèmica, ja que Somoano dirigia i presentava fins ara l'informatiu nocturn de Telemadrid, la televisió pública de la Comunitat de Madrid, sovint criticada pel seu elevat grau de politització. Sense anar més lluny, fa tres setmanes el sindicat UGT va denunciar que la direcció del canal havia prohibit l'ús de la paraula rescat per referir-se a les ajudes europees a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Keira Knightley repartint estopa: tot el que necessitem aquest NadalTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Abans de fer el salt a la cadena autonòmica, ara fa cinc anys, Somoano ja havia fet carrera a la corporació estatal, tot i que a la ràdio: als 26 anys es va convertir en l'editor dels informatius matinals España a las 6, ... a las 7 i ... a las 8 de RNE. Paral·lelament, el nou cap d'informatius de TVE és professor de la Universitat Complutense de Madrid i de l'Escola Diplomàtica del ministeri d'Afers Estrangers, i ha col·laborat com a articulista en publicacions com El Mundo , Tiempo i La Gaceta de los Negocios . A més, ha publicat quatre llibres: Rubalcaba, el monje del poder -una biografia del líder del PSOE, publicada el 2011-, ¿Qué ha pasado con la Constitución? (2003), Dándole a la lengua (2003) i Deslenguados (2011). Aquests dos últims volums, de temàtica lingüística, donen fe dels seus estudis de filologia, que completen una àmplia formació com a periodista, amb un màster en ràdio i un altre en comunicació política i electoral.

Cargando
No hay anuncios

Ara, Somoano tindrà el repte de mantenir el prestigi d'uns Telediarios que no només són líders a Espanya des de fa 57 mesos, sinó que a més han rebut diversos premis internacionals, com el Global Peace Award del 2011 per la seva cobertura dels conflictes mundials. A més, el fins ara responsable dels informatius de la cadena estatal, Fran Llorente, ha estat reconegut enguany tant per l'Associació de la Premsa de Madrid com pel Col·legi de Periodistes de Catalunya per la seva "independència i professionalitat".

Nou director de RNE

Cargando
No hay anuncios

El de Somoano no va ser l'únic nomenament que va aprovar ahir el consell d'administració de RTVE. També es va decidir que Manuel Ventero dirigeixi Ràdio Nacional d'Espanya, a la qual està vinculat des del 1985 i on ja va ocupar el càrrec de director d'informatius entre els anys 2000 i 2004, durant el segon govern de José María Aznar. Ventero, que des de llavors comanda el programa Siluetas , substitueix en el càrrec Benigno Moreno, que hi havia accedit a principis del 2010.

Finalment, José Teófilo García Buendía serà el nou director general corporatiu de RTVE, un càrrec que fins ara ocupava Jaime Gaitero. García Buendía és enginyer agrònom, amb una llarga carrera en el món de l'empresa privada i amb experiència també en el sector públic. Entre altres ocupacions, va ser subdelegat del govern espanyol a Jaén del 1996 al 2000, coincidint amb la primera legislatura d'Aznar.

Cargando
No hay anuncios

Arribar i moldre

El nou president de RTVE, Leopoldo González-Echenique, i els altres nous consellers -Fernando Navarrete, José Manuel Peñalosa, Marisa Ciriza i Òscar Pierre- van prendre possessió del càrrec ahir al Congrés, en un acte que va començar a les nou del matí i en què el president de la cambra, Jesús Posada, els va instar a no perdre temps. I s'ho van agafar al peu de la lletra: poc després de les onze ja s'havien reunit amb la resta de membres del consell d'administració, havien confirmat Echenique com a president i havien fet els tres primers nomenaments, que es van aprovar amb set vots a favor -els dels sis consellers proposats pel PP i el de CiU- i dues abstencions -dels representants del PSOE i d'IU.