Mèdia11/02/2019

Telecinco burxa en la corrupció política amb ‘Secretos de estado’

La cadena vol plantar cara a ‘Matadero’ amb la nova producció del creador Frank Ariza

Alejandra Palés
i Alejandra Palés

Les intrigues polítiques seran des de demà passat les protagonistes de les nit de dimecres a Telecinco, que entre 'reality' i 'reality' estrena la sèrie 'Secretos de estado'. Les comparacions amb 'House of cards' són difícils d’esquivar: els protagonistes són Alberto Guzmán (Emmanuel Esparza), president del govern espanyol, i la seva dona, Ana Chantalle (Myriam Gallego), que després d’anys a l’ombra del seu marit decideix que ha arribat el moment de reclamar la seva quota de poder polític. Al voltant de la parella hi ha altres personatges que també tenen la seva pròpia agenda, com Paula Campillo (Michelle Calvó), cap de comunicació i amant del president, Gutiérrez Casas (José L. García Pérez), expresident i líder del partit del protagonista, i Andrés Rivera (Jesús Castro), el cap de seguretat del president.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Darrera de 'Secretos de estado' hi ha Frank Ariza, que va fer de productor de 'Los nuestros 2', la ficció amb què Telecinco va encetar el 2019 i amb la qual volia guanyar la partida a Antena 3 i 'Matadero'. La missió va resultar ser un fracàs: en la seva estrena la sèrie de Mediaset va marcar un 10,2% i 1,5 milions d’espectadors, mentre que el 'thriller' protagonitzat per Pepe Viyuela va arribar al 15,8% i els 2,4 milions d’espectadors. 'Secretos de estado' agafa el relleu del drama militar protagonitzat per Paula Echevarría amb l’objectiu de rascar dècimes ara que les dades de 'Matadero' han començat a caure (dimecres passat va registrar un 10,5% i 1,6 milions d’espectadors).

Cargando
No hay anuncios

En l’episodi d’estrena, el president pateix un atac de cor durant una trobada íntima amb la seva amant. Aviat es descobrirà que algú li ha posat cianur a la copa, fet que provocarà una crisi d’estat que també afectarà els dos fills de la parella presidencial.

Estrena amb polèmica

Tot i ser una de les grans estrenes de la temporada per a Telecinco, l’arribada de 'Secretos de estado' està envoltada de dubtes i alguna polèmica. A més de no voler mostrar el primer capítol a la premsa especialitzada, la sèrie ha rebut crítiques de la seva actriu protagonista, Myriam Gallego ('Águila Roja'), que ha assegurat en entrevistes amb diferents mitjans que la ficció no s’acaba d’ajustar a les expectatives que tenia quan va fitxar pel projecte. En aquest sentit, Gallego ha confessat que durant els tres mesos que va estar preparant el personatge tenia en ment 'House of cards', un punt de partida que no va agradar a Frank Ariza, que li va fer canviar tot el seu plantejament quan van començar a rodar. “Pensava que era el que li volíem donar a l’espectador, però em van dir un no rotund, que no interessava aquell matrimoni i que explicaríem una altra història”, diu. De fet, l’actriu assegura que ella estava més còmoda amb el registre polític que té la sèrie en la seva primera meitat que amb les trames sentimentals, que guanyen protagonisme a partir de la meitat de la primera temporada. En aquest sentit, l’actriu assenyala que al tractar-se d’una sèrie per a una cadena en obert s’ha ampliat la temàtica per arribar a un públic més ampli.

Cargando
No hay anuncios

Tot i no acabar d’estar conforme de cap on tira la sèrie, Gallego –que va llegir molt sobre la relació de poder de Hillary i Bill Clinton– assegura que el projecte li va interessar perquè li va agradar “com estava escrita, el ritme que tenia, i com n’era d’arriscada i punky”.

Un dels valors que esgrimeix Telecinco com a gran atractiu de 'Secretos de estado' és que tot el rodatge s’ha fet en escenaris naturals i urbans en compte de platós, un element que ha sumat dificultat al rodatge. Per exemple, per crear la residència presidencial s’ha utilitzat el Palau Villalís, una mansió de 2.700 metres quadrats situada a la urbanització madrilenya de La Moraleja. “Aquesta sèrie és complexa perquè no tenim un plató i això és molta més feina, especialment per a l’equip tècnic, però també per a l’artístic”, explicava Gallego, que alhora assenyalava que rodar en espais naturals ha donat molta riquesa a 'Secretos de estado'. Telecinco confia que els recursos –i una trama que pot fer recordar casos reals de la política espanyola– siguin un ganxo prou atractiu per a una audiència que no sol associar la ficció de qualitat al primer canal de Mediaset.

Cargando
No hay anuncios
Les sèries fallides de Frank Ariza

L’estrena de 'Secretos de estado' arriba acompanyada de dubtes sobre la seva qualitat i, sobretot, sobre el seu creador, Frank Ariza. Tot i que no deixa d’encadenar projectes, la majoria s’han estimbat en els audímetres. A més de 'Los nuestros 2', el cas recent més flagrant ha sigut 'El continental' a La 1. La sèrie es va estrenar amb un 10,4% de pantalla, però amb el segon episodi es va desplomar fins al 5,7%. Després del quart episodi, La 1 va tirar la tovallola i la va enviar a l’horari de la matinada per a una mort discreta. El currículum d’Ariza inclou altres fracassos, com 'Dreamland' o 'Yo quisiera'. L’única que se salva de la crema, pel que fa a les audiències, és 'Perdóname, Señor' (19,1%).

El seu qüestionament com a creador ha sumat un nou capítol després que al gener Mediaset decidís liquidar la productora que compartia amb ell, Melodía Producciones. L’empresa estava participada al 30% pel grup de comunicació, que deixa el projecte després de detectar problemes de tresoreria i gestió.