BarcelonaLa nit de diumenge a dilluns s’acabarà Joc de trons, però aquest no és l’únic gran comiat seriòfil de la setmana: la cadena CBS emetrà dijous, als Estats Units, l’últim capítol de The Big Bang theory, una de les comèdies d’acció real més veteranes (i exitoses) de la televisió nord-americana, que posa el punt final després de 12 temporades i 279 capítols.
Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi
La sèrie, creada per Chuck Lorre i protagonitzada per dos amics superdotats per a la física però amb poques habilitats socials, es va estrenar el 24 de setembre del 2007, i durant la primera temporada va aconseguir unes xifres d’audiència correctes (8,3 milions d’espectadors als Estats Units) però que no anticipaven, ni de lluny, el fenomen en què s’acabaria convertint. De mica en mica es va anar guanyant l’afecte dels espectadors, i la sisena temporada ja es va situar per sobre dels 18,5 milions de seguidors de mitjana, una barrera de la qual no ha tornat a baixar. Durant el curs 2015-2016 va arribar a superar els 20 milions d’espectadors per capítol i l’any passat, finalment, va assolir la fita de convertir-se en el programa més vist de la temporada als Estats Units, després de quatre anys en la segona posició.
Aquest èxit d’audiència és una realitat també a Espanya, on la sèrie es pot veure tant en obert (a Neox) com a través del canal de pagament TNT. The Big Bang theory sol liderar l’audiència dels canals temàtics de la TDT cada dijous, quan s’emet a través de la cadena d’Atresmedia, i l’estrena de l’última temporada és l’emissió no esportiva més vista del curs actual en aquest grup de canals, amb 990.000 espectadors i un 6% de quota de pantalla al conjunt de l’Estat. TNT, per la seva banda, va batre el seu rècord històric d’audiència amb l’inici de la desena temporada, el setembre del 2016.
L’aplaudiment del públic ha anat acompanyat del reconeixement de la crítica, amb més de 50 premis que han distingit, principalment, la tasca dels seus actors: entre tots acumulen 31 guardons, 21 dels quals han estat per a Jim Parsons. Tot i així, fins ara se li ha resistit l’Emmy a la millor comèdia, malgrat haver-hi estat nominada quatre vegades. De fet, aquest èxit va arribar a posar la sèrie en perill l’estiu del 2014, quan Johnny Galecki, Jim Parsons i Kaley Cuoco (que interpreten els tres personatges principals: Leonard Hofstadter, Sheldon Cooper i Penny) es van plantar i van exigir cobrar un milió de dòlars per capítol (llavors en cobraven 300.000). Finalment la petició va ser acceptada i la sèrie va poder tirar endavant. Aquests salaris, rebaixats més tard a 900.000 dòlars per episodi però ampliats també a Simon Helberg (Howard Wolowitz) i Kunal Nayyar (Rajesh Koothrappali), són els principals responsables que el cost de la sèrie sigui d’uns deu milions de dòlars per emissió (240 milions per temporada), una xifra molt poc habitual, especialment en una cadena en obert com la CBS, que només es finança amb la publicitat i no amb les quotes dels abonats.
Final doble
Per posar el punt final a la sèrie, la CBS ha preparat dos capítols que s’emetran de manera consecutiva i que prometen, per tant, una traca final de gairebé una hora de durada. Ara bé, el director de la sèrie, Mark Cendrowski, ja ha advertit que ningú no s’esperi “una bomba atòmica que ho faci esclatar tot”, sinó més aviat un final obert. “Serà l’últim capítol i serà el final, però la vida de la gent encara continua”, va explicar el mes passat en un acte organitzat pel portal Deadline. Hi ha pocs detalls sobre com s’acabarà la sèrie, però els seus responsables ja han deixat clar que no s’hi revelarà la incògnita que fa més temps que intriga els seguidors: el cognom de la Penny. “Es revelen moltes coses en els últims episodis i hi ha molts moments satisfactoris. Però m’encanta [que es mantingui aquest secret]”, va dir la setmana passada, en declaracions a TV Line, Kaley Cuoco, que dona vida al personatge.
El que també ha quedat clar és que les opcions de veure el Sheldon i companyia protagonitzant algun spin-off són remotes: a principis d’any la CBS s’havia mostrat disposada a parlar-ne, però fa pocs dies Chuck Lorre ho va descartar: “Si no hi ha una raó creativa per fer-lo, una raó meravellosament creativa, aleshores l’únic motiu seria l’econòmic, i amb això no n’hi ha prou”, va dir. L’única sèrie derivada de The Big Bang theory, doncs, continuarà sent Young Sheldon: la ficció centrada en la infància del protagonista tancarà demà la segona temporada, però ja en té assegurades dues més.
TNT emetrà el final divendres i Neox dijous que ve
Els dos capítols finals de The Big Bang theory arribaran a Espanya divendres a les 23.50 h a través del servei de vídeo sota demanda de TNT, que els oferirà en versió original subtitulada. Per veure’ls doblats al castellà caldrà esperar fins dijous que ve a les 21.45 h, quan culminarà la marató que haurà començat al matí amb tots els episodis de la dotzena temporada. De fet, des del dia 8 aquesta sèrie gairebé ha monopolitzat la graella del canal de pagament: cada dia se n’emet una temporada completa.
Neox també oferirà els dos últims episodis de la sèrie dijous de la setmana vinent, i ho farà, com TNT, després d’una marató de l’última temporada. Des de principis de mes, el canal d’Atresmedia ha dedicat nits temàtiques a cadascun dels personatges principals de la sèrie: demà, després de l’antepenúltim capítol, s’homenatjarà el Leonard; dissabte, el Howard, i dijous que ve, després dels capítols finals, el Sheldon. A més, de dilluns a dimecres es recuperaran els episodis preferits dels fans.