29/04/2015

En tecnologia, el bilingüisme mata

Quan vostè decideixi comprar un cotxe nou, és molt probable que ja li pugui donar algunes ordres verbals i que el vehicle li respongui parlant. I també és molt probable que aquesta conversa home-màquina hagi de ser en espanyol, si els juristes que treballen en el projecte de Constitució per a la Catalunya independent no ho preveuen ara.

Inscriu-te a la newsletter La carrera per ser la millor sèrie de l'anyTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un dels aspectes en discussió és si l’espanyol haurà de ser considerat llengua cooficial del futur estat. Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, deia ahir a Els matins de TV3 que només hi hauria d’haver una llengua oficial, el català. En general no sóc gaire partidari d’establir llengües oficials, però observant el sector de la tecnologia crec imprescindible que els nostres constituents facin inevitable el respecte al nostre idioma. Amb la presència del català a la web i a la telefonia mòbil no ens podem despistar ni un moment, perquè a les empreses els costa molt poc acollir-se a allò d’“amb l’espanyol ja n’hi ha prou, els catalans també l’entenen”. A la web TripAdvisor esborren els comentaris escrits en català. Motorola presumeix de ser la marca de smartphones que modifica menys el sistema operatiu Android original de Google, però un dels pocs canvis que hi fa és precisament esborrar-ne el català.

Cargando
No hay anuncios

Si parlem d’objectes connectats, el futur és preocupant. Al Mobile World Congress es va presentar la possibilitat de trobar oficines de La Caixa demanant-ho amb la veu al sistema Sync dels cotxes Ford. Però no es pot fer en català: Nuance, el proveïdor de reconeixement de veu de Ford, disposa del nostre idioma, però el fabricant de cotxes no l’hi compra, perquè no té en compte llengües regionals. I en aquest cas tampoc sembla que l’entitat bancària hagi insistit gaire.

Deixem de comprar objectes que no parlin català i fem-lo d’una vegada idioma nacional de cara al món i sense ambigüitat. Com diu el filòleg Pau Vidal, el bilingüisme mata. En tecnologia, segur.