De Suárez al Cid: arriba el nou curs d’‘El Ministerio del Tiempo’
BarcelonaL’empantanegament de la política espanyola manté els ministeris a mig gas i en funcions, però n’hi ha un que avui torna a la plena activitat. Es tracta d’ El Ministerio del Tiempo, que estrena aquesta nit (22.15 h) la seva segona temporada a La 1. La sèrie, que va ser una de les ficcions revelació del curs passat, manté el seu esquema: una patrulla s’encarrega d’aconseguir que la història espanyola no sigui alterada. Després de les vuit primeres aventures, la nova tanda de capítols veu com s’hi incorpora un nou agent, interpretat per Hugo Silva, en el fitxatge més destacat d’aquesta segona temporada. Rodolfo Sancho, Aura Garrido i Nacho Fresneda es mantenen com a trio protagonista.
El primer episodi arrenca amb l’equip en hores baixes. Encara estan paint la traïció d’Irene Larra. Lola Mendieta és a la presó i el Julián torna després d’haver rebut tractament psicològic després de fracassar en la seva obsessió de salvar la seva dona, la Maite, morta anys enrere. Però irromp un nou cas: l’aparició d’unes restes mortals que pertanyen al Cid, tot i que les seves relíquies estan conservades a la catedral de Burgos. L’equip haurà d’investigar quin dels dos és el real i quin l’impostor.
En successius episodis, l’equip viatjarà a la nit en què Suárez va dimitir com a president del govern espanyol -en un capítol plantejat en forma de thriller - o als anys de Cervantes, per veure l’autor molt capficat per si passaria a la posteritat (però creient que, en cas de fer-ho, seria per les seves obres de teatre).
Com a la primera temporada, cada episodi ret alguns homenatges a la cultura popular. Així, en el quart capítol, que es trasllada a l’època napoleònica, el referent és la sèrie Allo, allo! i està rodat íntegrament en clau de comèdia. I el cinquè capítol, centrat en l’episodi de la grip espanyola de principis del segle XX, té algunes característiques que poden fer pensar en la sèrie Lost.
Aquest esquema de salts en el temps permet a la sèrie no caure en el més-del-mateix. En conversa amb aquest diari, Javier Olivares, creador d’El Ministerio del Tiempo, admet que precisament l’objectiu era no repetir-se. “En aquesta segona temporada hi ha molt sentit de l’aventura. I l’espectador es trobarà que no tan sols viatja en el temps, sinó que també ho fa en els diferents gèneres de la ficció”, explica.
La primera temporada estava molt marcada pel sentiment de pèrdua. Javier Olivares va coescriure la sèrie al costat del seu germà Pablo, afectat per esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Mentre avançaven en l’escriptura, el seu estat de salut -i la mobilitat- es va anar agreujant progressivament i només va poder veure el primer episodi a mig muntar. “El dolor que sentíem pel que li estava passant estava molt present, a la primera temporada”, detalla Olivares.
Treballar amb llibertat
Reflexionant sobre l’èxit de la sèrie, el guionista creu que una de les claus és “la llibertat amb la qual deixa treballar TVE”. I rebla: “Massa vegades, en això de la ficció, creiem que el client és la cadena. I no. És l’espectador, perquè la cadena és només l’intermediari. I s’escriu millor pensant en l’espectador”. Per tant, el secret passa “per treballar la sèrie i mantenir-te fidel a l’esperit amb el qual va ser creada”. “És això el que ens ha permès TVE, tant ara amb El Ministerio, com anteriorment amb Isabel o Víctor Ros ”, afegeix.
La sèrie va aconseguir una quota de pantalla del 12,3% a Espanya, amb 2,5 milions d’espectadors per capítol. A més, va ser la sèrie més vista en diferit de TVE, la qual cosa indica un bon seguiment del perfil d’audiència jove. A Catalunya va aconseguir un 7,4% de share i una audiència mitjana de 215.000 espectadors.
Un projecte transmèdia
Una de les claus de la sèrie per atrapar un perfil d’espectador generalment esquiu per a TVE ha sigut l’acompanyament transmèdia: cada capítol es completa amb Los archivos del Ministerio (un making-of dels episodis) i, per a aquesta temporada, es vol estrenar a RTVE.es la ficció sonora Tiempo de valientes, protagonitzada per Rodolfo Sancho. La web, a més, celebrarà demà una videotrobada amb l’actor, a partir de les cinc de la tarda. I també ha penjat un organigrama amb fitxes de tots els personatges.