Sis sèries àrtiques (i una d'antàrtica) per intentar enganyar la calor
Els paisatges polars han servit d'escenari per a nombroses sèries que exploten els efectes psicològics de l'aïllament extrem
BarcelonaSi esteu patint la canícula sense aire condicionat o amb frigories insuficients, us proposem intentar combatre-la per autosuggestió. Aquí teniu un llistat de set sèries agermanades per tenir com a escenari indrets gèlids. Potser l'abundància de paisatges nevats no aconsegueix obrar el miracle de rebaixar la sensació de temperatura, però com a mínim tindreu a l'abast unes hores d'evasió a un preu més barat que un vol a Nuuk, Groenlàndia.
Fortitude és un poblet (fictici) situat en un arxipèlag a mig camí entre la costa nord noruega i el pol. No hi passa mai quasi res fins que un assassinat pertorba la proverbial pau d'aquella comunitat habitada sobretot per científics d'arreu del món. Al llarg de tres temporades, l'espectador descobreix que aquell crim és només la punta de l'iceberg d'una situació molt més complexa i que involucra uns paràsits capaços de convertir en hiperagressives les persones que infecten. Factura britànica per a un thriller que inclou a l'elenc noms cèlebres com Dennis Quaid, Michael Gambon, Stanley Tucci o Verónica Echegui.
Sir John Franklin va capitanejar una expedició de la Royal Navy britànica per descobrir si existia el que acabaria sent conegut com a Pas del Nord-oest, una manera de vorejar l'oceà Àrtic per sobre del Canadà i fins a Anglaterra. La missió va desaparèixer i Dan Simmons va voler especular sobre quin va ser el seu destí a la novel·la The terror. L'adaptació televisiva d'aquest supervendes està liderada, en la part interpretativa, per Jared Harris (Mad men, Chernobyl), acompanyat per Tobias Menzies i Paul Ready, i es basa en la premissa d'una presència sobrenatural que complica la supervivència d'una tripulació ja exhausta i febril. Hi ha una segona temporada, però desconnectada de la primera i que va rebre crítiques no tan entusiastes.
Tot i que les sèries àrtiques són fecundes en crims i misteris paranormals, també hi ha lloc per al costumisme i, fins i tot, la reflexió filosòfica. Durant molts anys, Doctor en Alaska estava absent de les plataformes i això constituïa tot un greuge seriòfil: les desventures d'aquest doctor de Nova York traslladat contra la seva voluntat al poble de Cicely segueixen l'esquema clàssic del nouvingut que ha d'adaptar-se a un entorn aliè fins que acaba abraçant-lo. Però la sèrie de Joshua Brand i John Falsey tenia un fórmula única que la va convertir en una sèrie de culte a la dècada dels noranta, gràcies a la seva combinació d'excentricitat, humor amable, poesia, personatges carismàtics i rens.
Una altra missió marítima del segle XIX, en aquest cas sense monstres, més enllà dels humans. Una expedició a l'àrtic resulta avortada quan el vaixell s'enfonsa (sabotejat, per cobrar una assegurança). Se suposa que es tractava d'un naufragi controlat però, quan la nau de rescat no apareix, la situació es converteix en una lluita per la supervivència extremadament cruel. El protagonista és un cirurgià que amaga un secret del passat. No només haurà de fer front als elements, sinó també a en Drax, un arponer violent. Aquesta minisèrie de cinc episodis compta amb alguns actors de caràcter reputats, com Colin Farrell, Stephen Graham o Peter Mullan.
Reality de Netflix, amb regles inquietantment poc clares, a l'estil de Supervivientes, només que canviant els biquinis per anoracs gruixuts i les platges del paradís pels boscos gelats d'Alaska. Setze concursants, agrupats en equips de quatre persones, han d'aconseguir sobreviure al màxim dins del programa abans de retirar-se voluntàriament o ser eliminats per motius mèdics. Com d'habitud, el programa explota les rivalitats entre personatges de personalitat forta, no especialment dotats per al treball en equip. La plataforma ja l'ha renovat per a una segona temporada després dels vuit episodis inicials amb què ha conquerit bones xifres d'audiència.
Un nordic noir islandès de manual, amb una de les seves icones interpretatives: Ólafur Darri Olafsson. El protagonista és un cap de policia en un poblet remot del país que ha de resoldre l'aparició d'un cadàver mutilat, recuperat pels pescadors locals. La investigació es complica quan el poble queda aïllat i alguns dels personatges comencen a comportar-se de manera impetuosa. Paisatges d'un blanc opressiu i música del guanyador d'un Globus d'Or Jóhann Jóhansson, en el seu moment –el 2015– va ser la sèrie més cara produïda mai per Islàndia. Va debutar al Festival Internacional de Cinema Toronto i va rebre molt bones crítiques. Hi ha hagut dues temporades més, la tercera de les quals abandona la neu en favor de la roca negra volcànica.
La majoria de ficcions glacials tiren cap al nord. Una de les excepcions antàrtiques és The head, produïda per The Mediapro Studio, que examina l'aïllament extrem, en aquest cas al pol sud. Un grup de científics que lluita contra el canvi climàtic passa els sis mesos de foscor a la base. Quan ve el relleu a la primavera, comproven horroritzats que el personal o bé ha mort o bé ha desaparegut. I veuen que hi ha un assassí en llibertat en un entorn on no hi ha precisament gaires opcions d'amagar-se o fugir. Aquest thriller psicològic transporta ecos intensos d'Agatha Christie i està creat pels germans Pastor, amb Jordi Galceran com a coguionista.