‘Singulars’ surt del plató
Jaume Barberà fa evolucionar l’esperit del seu antic programa a ‘Retrats’
BarcelonaDurant quatre anys Jaume Barberà va entrevistar prop de 160 persones singulars. Ara vol seguir-ho fent en un nou format en què els convidats, a banda d’exposar el seus coneixements i el seu punt de vista sobre el món, puguin mostrar també el seu vessant més personal. “A Singulars el convidat era l’excusa per desenvolupar un tema. Ara mantenim la mateixa filosofia però amb una intencionalitat més clara: que el personatge esdevingui tan important com el tema”, explica Barberà.
Per fer-ho, el format ha fet pràcticament un únic canvi, però que resulta fonamental: l’entrevista ja no tindrà lloc dins d’un plató, sinó al territori del convidat, als llocs “on desenvolupa la seva activitat”. Això és Retrats, que a partir de la setmana que ve s’emetrà cada dimecres a les 22.05 pel 33.
El presentador explica que hi haurà tres tipus de programes. D’una banda, els que centraran l’atenció en el tema, més que no pas en el personatge que en parla, fins al punt que poden arribar a ser corals. És el cas, per exemple, del capítol que protagonitzarà l’economista i demògraf Edward Hugh, que conversarà sobre la situació econòmica de Catalunya amb un grup de veïns del poble empordanès de les Escaules, on viu, durant un dinar. La segona tipologia és la que centrarà tot el pes en el personatge i, en aquest sentit, Barberà es va referir al capítol que protagonitzarà un metge de més de 80 anys, de qui no va voler dir el nom perquè el programa encara no s’ha gravat. “Hem d’escoltar-lo, no hem de fer res més”, diu, i promet que aquest entrevistat “fascinarà”. Per acabar, un altre grup de capítols combinaran els dos elements i situaran al mateix nivell el tema tractat i el personatge que en parli.
Economia i molt més
“Trobar persones que puguin omplir la pantalla durant 50 minuts amb un discurs és difícil, però n’hem trobat i en trobarem”, afirma Barberà, per a qui l’elecció del convidat és “la part més complicada” i “delicada” del programa. En aquest sentit, reconeix que una “assignatura pendent” és la presència femenina, un dèficit que ja ve del Singulars. “El més difícil és trobar dones”, diu Barberà, però deixa clar que sí que n’apareixeran algunes.
En l’apartat masculí, a més de Hugh, hi haurà l’enginyer d’infraestructures Santiago Montero -amb qui Barberà viatjarà en AVE i parlarà del cost d’aquesta xarxa de tren i de la línia 9 del metro de Barcelona-, l’economista Josep Manel Busqueta -un exassessor d’Hugo Chávez que treballa com a pastisser a l’Urgell-, el psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, o Andreu Palou, “una de les màximes autoritats en seguretat alimentària a Espanya”.
En total seran 17 o 18 programes fins al juny -en principi n’havien de ser més, ja que la previsió era que Retrats s’estrenés al gener-, i la voluntat és tornar al setembre si la primera temporada “va bé”. Al llarg d’aquests mesos l’economia tindrà un pes específic important en el programa: “Serà un tema habitual mentre sigui el que ens fa anar de corcoll”, admet el presentador, tot i que es compromet a buscar convidats que l’abordin des de nous punts de vista. I afegeix: “Però les temàtiques són totes: neurologia, alimentació, ciència, salut...”