Mèdia03/06/2019

Simona Levi: “La desinformació no sorgeix a la xarxa, sinó als governs, els partits i les empreses”

Activista i cofundadora de Xnet

à.g.
i à.g.

BarcelonaSimona Levi és una de les responsables de la plataforma Xnet, de defensa dels internautes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries que t'abracenTotes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Què té de singular l’aproximació de Xnet al control de les fake news?

Cargando
No hay anuncios

Proposem una visió realista i holística, que rebutja el debat actual perquè està massa influenciat per lobis que, en el fons, només tenen una visió lliberticida perquè la xarxa amenaça la seva posició de privilegi. Hi ha una criminalització d’internet que repeteix la tendència del poder a demonitzar cada nova tecnologia. Per això critiquem que la preocupació general se centri sobretot en la comunicació a la xarxa. A Catalunya, de fet, sabem molt bé que tant les institucions com els mitjans de masses són partícips de la desinformació.

Què proposen, doncs?

Cargando
No hay anuncios

Estudiar i assenyalar d’on sorgeix la desinformació. Que no sorgeix a les plataformes, sinó als governs, els partits i les empreses. Follow the money : com que sense inversió no hi ha impacte, hem de poder saber qui està pagant per emetre informació manipulada. Volem uns protocols que no només afectin els mitjans, sinó també els gabinets de premsa del poder. Que hi hagi unes obligacions de verificació. Com que Catalunya ha patit molt la desinformació i té una sensibilitat amb els drets i les llibertats, és un lloc adequat per fer una política que no sigui lliberticida.

Però si Catalunya adopta unes restriccions que a la resta d’Espanya no s’assumeixen, ¿no s’està creant un greuge comparatiu?

Cargando
No hay anuncios

Té raó i volem estudiar-ho. La nostra intenció és que Catalunya sigui el laboratori d’excel·lència del projecte abans d’impulsar-lo a escala europea. L’important és capgirar la manera com s’està duent a terme el debat.

Seran protocols voluntaris?

Cargando
No hay anuncios

El que volem és que els diners públics, de la gent, no s’utilitzin per manipular la informació. I, per tant, els nostres governs i els partits no poden quedar alegrement lliures d’obligacions. Pel que fa al periodisme, creiem que els protocols poden ser eines que ajudin al prestigi.

¿No hi ha perill que els Estats acabin assumint la prerrogativa de decidir què és la veritat?

Cargando
No hay anuncios

No, no, justament volem que ningú ho pugui fer, això. Per això suggerim protocols de verificació. I transparència. Abans de donar una informació, cal explicar quantes fonts i quines s’han consultat.