La SGAE confia poder tancar “webs il·legals” després de l'estiu
Teddy Bautista diu que és la millor llei “que es podia fer” i està preocupat per la deslocalització d'algunes webs de descàrregues
BarcelonaEl president del Consell de Direcció de la SGAE, Eduardo 'Teddy' Bautista, creu que la llei Sinde funcionarà "raonablement bé, però més per l'efecte dissuasori que pel punitiu". Està convençut que després de l'estiu ja podran tancar-se les primeres “pàgines web de descàrregues il·legals”. En una entrevista a l'agència Efe, Bautista ha assenyalat entre 150 i 200 les pàgines web de descàrregues de continguts il·legals subjectes a drets d'autor que haurien de tancar-se i que són "el veritable objecte de la llei", ja que fa molt de temps que operen fora de la legalitat "amb un menyspreu total als drets d'autor".
Per Baptista aquesta llei és "la millor que es podia fer en aquest moment", tot i que creu que la seva regulació no serà fàcil, ja que l'espai electrònic és "molt dinàmic". En aquest sentit, adverteix que ja hi ha algunes d'aquestes web que comencen a mudar els seus servidors al Marroc o paradisos fiscals per burlar la normativa a través de la creació d'adreces dinàmiques. "La tecnologia et permet deslocalitzar i reubicar en altres espais, però jo estic segur que l'interès general demana un sistema amb regles de joc per a tots", ha assegurat Baptista, que subratlla que la llei Sinde és una norma "de principis" i com a tal "cal aplicar on aquests principis estiguin sent vulnerats".
El director executiu de l'entitat que gestiona els drets d'autors i editors estima que aquestes pàgines facturen una mitjana anual de deu milions d'euros procedents de les descàrregues il·legals de pel·lícules i música de prop de set milions de particulars. La llei Sinde, inclosa com a disposició final a la llei d'economia sostenible, permet el tancament d'aquestes webs per ordre judicial i està en vigor des del 6 de març, encara que estarà operativa una vegada s'elabori el reglament de la norma i es constitueixi la Comissió de Propietat Intel·lectual, l'òrgan encarregat d'examinar les denúncies.