Pugna entre els gegants tecnològics per ser el Netflix dels videojocs
PlayStation Now i Xbox Game Pass s’imposen a Google Stadia i GeForce Now
BarcelonaLa nova generació de videoconsoles ve marcada per l’auge del format digital, però deixant encara l’opció als més nostàlgics de gaudir dels videojocs en format físic. Alguns consideren que les caixes clàssiques tenen un encant especial pel disseny de la caràtula, el manual que inclou i la possibilitat de col·leccionar-los a la prestatgeria amb la resta de videojocs. Però aquest sector està patint una metamorfosi profunda; només cal veure com han augmentat els subscriptors de serveis en línia, que agraeixen més comoditat, menys cost dels títols i una via per accedir a videojocs ja descatalogats. Ara bé, a l’hora d’escollir una videoconsola val la pena pensar on ens proveirem de jocs. Aquestes són les sis plataformes principals que hi ha actualment al mercat i que volen convertir-se en referencials.
Xbox Game Pass
Dissenyat per Microsoft exclusivament per a Windows i les seves videoconsoles Xbox, Xbox Game Pass és un dels serveis de subscripció de videojocs en línia que ofereixen més varietat per al públic.Amb un preu de 9,99 euros al mes, dona accés a un extens catàleg de més de 400 videojocs per a totes les edats, sense cap mena de limitació i amb l’opció de descarregar-los directament a la videoconsola. Al PC l’oferta és una mica escassa, però inclou EA Play, que permet jugar a determinats videojocs seleccionats per la desenvolupadora Electronic Arts, com ara FIFA 2021 o Battlefield V. A més, ofereix Xbox Game Pass Ultimate, una opció premium per als jugadors més aficionats, amb un preu de 12,99 euros al mes que, a més de tenir integrat EA Play a la videoconsola i jocs al núvol, dona accés a una selecció de títols d’última generació.
PlayStation Now
L’opció de Sony Computer Entertainment disposa d’un extens catàleg de més de 700 títols per a tots els públics, des de Saber es poder: generaciones per jugar en família i amics fins al Red Dead Redemption II per als més aventurats.El preu és el mateix que la seva rival Xbox, 9,99 euros al mes, però inclou una sèrie de packs que abarateixen el preu final: tres mesos per 24,99 euros; o un any per 59,99 euros. La majoria dels títols estan disponibles per jugar en línia, encara que és possible descarregar-ne més de 300 directament a la videoconsola per gaudir d’una experiència més bona. Cada mes hi ha disponible un videojoc de renom per ser descarregat.
GeForce Now
Desenvolupat per NVIDIA, un dels fabricants de targetes gràfiques més importants del mercat mundial, GeForce Now és un servei de videojocs en línia que requereix comprar els jocs a través d’una botiga digital, com pot ser Steam, Uplay o Battle.net, i, un cop instal·lada l’aplicació a la màquina, es podrà fer servir en qualsevol dispositiu independentment de les seves especificacions. El servei recomana una velocitat de descàrrega d’internet ràpida, tenir un sistema operatiu macOS 10.10 o superior o Windows 7 o superior. El catàleg és semblant als altres serveis, i permet una prova gratuïta amb un límit d’una hora per sessió jugada. L’opció Founders té un cost de 9,99 euros al mes, però també hi ha l’opció de sis mesos de subscripció per 49,99 euros amb beneficis exclusius. El servei és similar al que ofereix Shadow, el servei de videojocs en línia de la desenvolupadora francesa Blade.
Google Stadia
El gegant Google presumeix de la seva capacitat de fer streaming de videojocs en qualitat 4K des del navegador de Chrome amb Google Stadia. El servei està disponible en dispositius amb un sistema Android, des de televisors fins a tauletes. Hi ha l’opció d’un mes de prova amb accés immediat a una col·lecció de jocs. Amb el pla Stadia Pro, amb un cost de 9,99 euros al mes, els subscriptors podran comprar videojocs amb descomptes exclusius, tenir accés a nous títols premium cada mes, com el nou Far Cry 6, o crear una col·lecció pròpia a l’instant. Pròximament el servei inclourà noves opcions que connectaran l’usuari amb YouTube, cosa que permetrà la incorporació immediata al videojoc que s’està visualitzant.
Amazon Luna
Encara que segueix en fase de desenvolupament als Estats Units, Amazon Luna és un dels serveis de videojocs en línia més esperats, possiblement per les característiques que presenta, ja que permet transmetre jocs a través del núvol a qualsevol mena de dispositiu. El servei disposa de tres opcions que s’adapten als interessos dels jugadors. L’opció més barata és Canal Familiar, que té un preu 2,99 euros mensuals i permet l’accés a 35 jocs infantils. Luna+ és l’opció estàndard, que, amb un preu de 5,99 euros al mes, oferirà un catàleg de 95 videojocs per a tota mena de públic. L’opció premium és Ubisoft+ i va dirigida als més aficionats, que tindran accés a una gran selecció de jocs d’alta qualitat com Assassin’s Creed Valhalla o Watch Dogs: Legion. En aquest cas, la integració amb Twitch és clau, ja que serà una manera ràpida de descobrir nous videojocs a través de les retransmissions en streaming d’aquesta plataforma.
Apple Arcade
Fa gairebé dos anys, Apple va llançar Apple Arcade, el primer servei de jocs per subscripció per a dispositius mòbils, ordinadors i televisors. Des del seu llançament, el catàleg ha passat d’oferir 59 videojocs a més de 200 títols disponibles per jugar en múltiples plataformes a un preu de subscripció únic de 4,99 euros mensuals. Entre ells destaquen Oceanhorn 2 o Sonic Racing. Una de les característiques més atractives és l’opció Family Share, que permet afegir fins a sis membres de la família que tinguin un ID d’Apple. Segons Phil Schiller, vicepresident sènior de màrqueting mundial d’Apple, el servei està pensat per fer disfrutar a jugadors de totes les edats i gèneres, ja que és una "plataforma sense anuncis ni compres addicionals i que respecta la privacitat de l’usuari".