BarcelonaLes sèries de televisió són capaces de posar de moda estètiques, cançons i també destins de viatges. La fascinació que produeix la possibilitat de visitar els escenaris d’algunes de les nostres ficcions favorites no és una novetat, però portals especialitzats com Expedia, un cercador de vols, hotels i lloguer de cotxes, asseguren que la tendència de triar un destí de viatge segons la sèrie del moment va en alça.
L’informe de tendències per a aquest 2023 que ha fet Expedia assenyala que dos terços dels viatgers de tot el món han valorat la possibilitat de visitar alguna localització de sèries que han vist per streaming. El mateix estudi indica que un 39% dels turistes acaben escollint el seu destí de vacances influïts per ficcions televisives. D’aquesta manera, les sèries es converteixen en la segona font d’inspiració dels viatgers, només superada pel consell d’amics o familiars. El portal bateja la tendència com a set-jetting.
Exemples clars de la influència que una sèrie pot tenir en el turisme són Joc de trons, que va fer que creixessin exponencialment les visites a Islàndia, Croàcia, Malta o, fins i tot, Girona, o The White Lotus, que ha fet que Taormina, a Sicília, escali posicions en el rànquing de destins desitjats. Més enllà dels dos fenòmens de HBO, hi ha moltes altres sèries que marquen l’agenda dels viatgers i els porten a destins que poden arribar a ser sorprenents.
'Crash landing on you' (Netflix)
Les sèries coreanes són un dels grans potencials de Netflix i Crash landing on you és sens dubte una de les més populars. El fenomen fan al voltant d’aquesta ficció que explica la història d’amor impossible entre una rica hereva de Corea del Sud i un soldat de Corea del Nord ha generat un boom de visitants al petit poble suís d’Iseltwald, de menys de 400 habitants. Va ser en un dels molls de fusta d’aquesta població on es va rodar una de les escenes més estimades pels seguidors del drama: el protagonista masculí toca una melodia al piano que ressona a través de l’aigua fins a arribar a la dona de qui després s’enamorarà, que baixa del ferri que l’ha portat d’Interlaken al poble. Aquesta no és l’única escena de la sèrie que es va rodar a Suïssa i, per això, el país s’ha convertit en un destí per a molts viatgers asiàtics.
Segons la directora de l'oficina de turisme local, Titia Weiland, des de l'any passat han rebut 1.000 turistes per cada habitant que té el poble i, tot i que estan contents per la seva sobtada popularitat, reconeix que a vegades ha sigut "aclaparador".
'Miércoles' (Netflix)
La sèrie més vista de la història de Netflix, si fem cas a les seves dades, no només ha creat tendències a TikTok i ha fet que la disfressa de Dimecres Addams torni a estar de moda, sinó que ha descobert Romania com a destí turístic a molts espectadors. Bona part de la ficció es va rodar al país de l'est d'Europa i això ha fet que si fa anys un dels grans atractius per viatjar-hi era el personatge de Dràcula, ara ho és la també sinistra Dimecres.
Entre les localitzacions que poden visitar els fans de la sèrie a Romania hi ha el castell Cantacuzino, situat a Busteni, que serveix com l'exterior de l'Acadèmia Nevermore, on estudia la filla dels Addams. Per a l'interior de l'escola, la producció va utilitzar la casa Monteoru, a Bucarest. L'hivernacle de la professora Thornhill, interpretada per Christina Ricci, es va rodar al jardí botànic de Bucarest, mentre que la cursa nàutica entre les diferents cases de l'escola es va filmar en dos llacs diferents del país, Brănești i Sterbei.
Segons Expedia, dues setmanes abans i dues setmanes després de l'estrena de la sèrie van detectar un increment del 55% en cerques d'hotel a la capital del país. També es va observar una demanda més gran d'allotjament en altres poblacions romaneses.
'Virgin River' (Netflix)
Un dels grans atractius de Virgin River, més enllà de l'ensucrada història d'amor entre la Mel i el Jack, són els paisatges on té lloc. Tot i que en la ficció se suposa que és el nord de Califòrnia, la sèrie s'ha filmat a Vancouver, al Canadà, un dels centres neuràlgics dels rodatges de la televisió nord-americana. Els fans de la sèrie poden visitar el bar del protagonista, que en realitat es diu Watershed Grill i és a Brackendale, 70 quilòmetres al nord de Vancouver. Les vistes són tan impressionants com les que es veuen a la sèrie, ja que el restaurant és just al davant del riu Squamish. "És una gran destinació, està a prop de la concentració més gran d'àguiles marines de cap blanc del món. Hi van a menjar i aparellar-se", explica W. Robert Fluffy Millar, localitzador de la sèrie. Un altre lloc de pelegrinatge és Bowen Island, que amb els seus paisatges idíl·lics també ha servit de teló de fons per a la sèrie.
'Yellowstone' (SkyShowtime)
Encara que aquí ha passat molt desapercebuda, el neowestern de Kevin Costner és un autèntic hit als Estats Units. La seva popularitat s'ha vist reflectida en un augment de visitants a Montana, l'estat on viuen els Dutton, la família protagonista de la sèrie. Tot i que les primeres temporades es van rodar a Utah, a partir de la quarta la producció es va traslladar a Montana per treure profit dels incentius fiscals que els oferien.
Segons un informe de la Universitat de Montana publicat el gener del 2023, dos milions dels visitants que va tenir l'estat durant el 2021 hi van anar influïts per la sèrie. Un dels principals atractius per als seguidors de la sèrie és la possibilitat d'allotjar-se al ranxo de la família Dutton. El seu nom real és Chief Joseph Ranch i ofereix als visitants dues de les cabanes que s'han utilitzat a la sèrie. Això sí, el preu no és barat: entre 1.200 i 1.500 dòlars la nit.
'Totes les bèsties petites i grosses' (Filmin / Movistar+)
Aquesta sèrie britànica és sinònim de pau i bons sentiments i segurament això és el que busquen moltes de les persones que decideixen visitar els seus escenaris naturals, situats a Yorkshire, al nord d'Anglaterra. A banda de fer llargues caminades pel parc natural de Dales, una parada imprescindible és Grassington, que dona forma al fictici poble de Darrowby, on viuen els protagonistes. Si els turistes volen prendre una cervesa al mateix pub al qual va el veterinari James Herriot hauran de visitar The Green Dragon Inn, a Hardraw, que serveix com a decorat del The Drover's Arms (la façana exterior, però, és a Grassington).
Totes les bèsties petites i grosses ha aconseguit una gran popularitat als Estats Units i molts dels visitants que rep Yorkshire són nord-americans, segons explicava al Mirror Tim Barber, responsable de Real Yorkshire Tours.
'Sinfonía en azul' (Netflix)
Les illes gregues no són precisament un destí desconegut i poc transitat durant l'estiu, però només fa falta que una aparegui en una sèrie o una pel·lícula perquè aconsegueixi destacar sobre totes les altres. Els Durrell (Filmin / Movistar+) va fer que molts sospiressin per anar a Corfú i ara Sinfonía en azul, la primera sèrie grega incorporada al catàleg de Netflix, ha fet que els espectadors s'interessin per la veïna Paxos. Creada i protagonitzada per Christoforos Papakaliatis, un autèntic ídol a Grècia, Sinfonía en azul és més una sèrie de misteri que no pas la història romàntica que podria semblar inicialment. Hi ha amor, sí, però des del principi sabem que gaire bé no acabarà: ell, director d'orquestra, sobrepassa els 40, mentre que ella tot just ha fet els 19. Una de les platges fantàstiques on es troben és la d'Erimitis. Moltes de les escenes de la sèrie es van rodar al poble principal de l'illa, Gaios.
'Stranger things' (Netflix)
Habitualment, Stranger things es roda a Geòrgia, un dels estats dels Estats Units amb més avantatges fiscals per a les produccions audiovisuals. A la quarta temporada, però, l'equip es va traslladar a Lituània, i més concretament a Vílnius, per rodar algunes de les escenes més importants de la sèrie, les que suposadament passen a Sibèria. No és la primera vegada que la ciutat serveix d'escenari de sèrie, també s'hi han filmat Chernobyl, de HBO Max, o Young Wallander, de Netflix.
Una de les localitzacions que va triar l'equip de Stranger things per a la seva quarta entrega va estar envoltada de polèmica. Les escenes en què Jim Hopper està tancat en una presó soviètica es van filmar al centre penitenciari de Lukiškes, utilitzat pels nazis durant la Segona Guerra Mundial i en el qual van ser empresonats, torturats i executats milers de jueus, romanís i presoners polítics. Diverses associacions van carregar contra l'ús d'aquesta presó i van iniciar una campanya per demanar que Netflix fes pública una disculpa i destinés els diners que va guanyar amb aquesta temporada a les comunitats jueves i romanís de Lituània.
'The witcher' (Netflix)
Molt abans de ser una sèrie de Netflix, The witcher ja comptava amb una bona base de seguidors. La ficció es basa en una saga de llibres fantàstics de l'escriptor polonès Andrzej Sapkowski i quan la plataforma va decidir traslladar les històries a la pantalla petita va voler que almenys una part es rodés al país de l'autor. Entre les localitzacions poloneses de la sèrie destaca Ogrodzieniec, un castell medieval en runes al nord de Cracòvia. Aquest enclavament es va fer servir per rodar la gran batalla del final de la primera temporada.