Ficció

El 'true crime' que vol fer esgarrifar els fans de 'Dahmer'

Netflix estrena 'Monstruos: La historia de Lyle y Eric Menendez', sobre un dels assassinats més cèlebres dels Estats Units

3 min
Chloe Sevigny i Javier Bardem, al centre, interpretant Kitty i José Menendez

BarcelonaEls amants del sang i fetge van embogir quan Netflix va estrenar Dahmer –la història d'El carnisser de Milwaukee– fins al punt de convertir-la en la tercera sèrie més vista de la història de la plataforma. Conscients de la fascinació actual pel true crime i la truculència, el mateix equip que va fer aquella sèrie, encapçalat per Ryan Murphy, llança aquest dijous una nova entrega centrada en un altre cas d'assassinat molt cèlebre als Estats Units, el de José i Kitty Menendez a mans dels seus fills Lyle i Erik. Seguint la pauta de Dahmer, que es va estrenar sense campanya de publicitat i una mica d’amagatotis, Netflix no ha permès a la premsa veure els nous episodis per avançat com sol ser habitual.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El que sí que ha compartit la plataforma són dos tràilers que deixen entreveure quina visió donarà la sèrie d'uns assassinats que van trasbalsar el país, ja que els Menendez eren una família benestant de Beverly Hills i el judici pel crim va tenir un nivell de cobertura per part dels mitjans similar al cas d'O.J. Simpson. L'agost del 1989, els germans Lyle i Erik Menendez, de 21 i 18 anys, van trucar a la policia assegurant que quan havien arribat a casa havien trobat els seus pares morts. El matrimoni, que a la ficció és interpretat per Javier Bardem i Chloë Sevigny, havien quedat pràcticament irreconeixibles: ell havia rebut sis trets i ella deu. Mesos després de les morts, els germans van començar a gastar part de la fortuna del pare de forma extravagant i la investigació va sospitar d'ells com a possibles autors dels crims. Finalment, van ser detinguts i portats a judici per assassinat premeditat i conspiració per assassinar.

Durant el judici, l'acusació va argumentar que el crim tenia una motivació econòmica, mentre que la defensa mantenia que les morts havien estat en defensa pròpia. Els advocats van assegurar que durant anys el pare havia maltractat i abusat sexualment dels fills amb la complicitat de la mare, que tenia constància de les accions del seu marit, però va preferir ocultar-les. Amb aquesta versió es trencava la imatge de família perfecta que projectaven tant José, empresari del món de l'entreteniment, com Kitty, exreina de bellesa. L'argumentari de la defensa no va convèncer ni el jurat popular ni l'opinió pública, i els germans, que encara mantenen la mateixa versió que al judici, van ser condemnats a cadena perpètua sense possibilitat de llibertat condicional.

Revisió del cas

Els tràilers de la sèrie semblen indicar que Murphy vol fer una revisió d'aquell cas, com ja va fer del cas d'O.J. Simpson amb American Crime Story. El pueblo contra O.J. Simpson. En les primeres imatges, es veu Bardem interpretant José Menendez com un pare abusiu i terrorífic que fa discursos comparant el seu fill amb un gos que desobeeix. "Crec que no et vaig pegar prou fort. Així que, com a pare, això és culpa meva. Em sap greu", diu l'empresari en una escena corprenedora. La seva dona tampoc sembla tenir gaire estima pels seus fills i en un altre moment inclòs també en el tràiler assegura que li han arruïnat la vida. En una conversa amb un d'ells, diu: "Em penedeixo d'haver-te tingut. Podria haver sigut una estrella del cinema com Kim Novak. I, en canvi, tu ets el que tinc?".

A banda de Bardem i Sevigny, la sèrie també compta amb la participació de Nathan Lane, que interpreta el periodista Dominik Dunne, que va cobrir el cas per a Vanity Fair. Qui no se sap si apareix en la ficció com a personatge és el periodista Robert Rand, que fa més de 30 anys que segueix aquesta història i que dona suport a la versió dels dos condemnats. De fet, tant aquest periodista com els advocats de Lyle i Erik asseguren que hi ha noves proves que si fossin admeses per la justícia podrien implicar una reducció de condemna.

stats