'The newsreader': dones periodistes contra els sostres de vidre
Aquesta minisèrie australiana, que s'estrena al canal Cosmo i també es podrà veure a Filmin, s'ambienta en la redacció d'un informatiu televisiu dels anys 80
BarcelonaAls anys 80 els sostres de vidre de les periodistes eren encara més baixos del que ja ho són actualment. Helen Norville, la protagonista de la minisèrieThe newsreader, és una de les periodistes que intenten desbordar els límits imposats per la societat i pels seus caps en una televisió australiana a finals de la dècada dels 80. Guanyadora del premi de l'Acadèmia Australiana de Televisió al millor drama i seleccionada com una de les millors ficcions internacionals del 2021 per Variety, The newsreader s'estrena demà a les 22 h al canal Cosmo (disponible en plataformes com Movistar+ i VodafoneTV) i també es podrà veure a Filmin, que la incorporarà al seu catàleg el 29 de març.
Anna Torv, que es va fer coneguda gràcies a sèries nord-americanes com Fringe i Mindhunter, torna a la seva Austràlia natal per interpretar Helen Norville, la primera presentadora de l'informatiu de vespre de News at Six, una professional a la qual els seus companys de feina, i especialment el seu cap, han penjat l'etiqueta de "difícil". Els homes de la redacció consideren que és massa emocional, té massa opinions i és massa exigent. "Molt sovint, la Helen rep reprimendes per part dels homes que l'envolten, que moltes vegades són els seus caps. La majoria de dies ho pot aguantar, però d'altres no", explica Torv, que assegura que la minisèrie s'esforça molt en mostrar com era la realitat d'una redacció als anys 80.
La parella de ball de la Helen en aquest ambient hostil és el Dale, un jove reporter que aspira a convertir-se en presentador, tot i que, a diferència de la seva companya de feina, no té cap traça per estar davant la càmera. Després de ser emparellats a la força, els dos començaran a aprendre l'un de l'altre. "Junts trobaran la manera de combatre tots els problemes als quals han de fer front tant en l'esfera personal com en la professional", diu Sam Reid, que interpreta aquest periodista que s'haurà d'empeltar del carisma de la Helen. "El Dale sempre s'ha sentit una mica fora de lloc. No encaixa en les normes culturals dels anys 80. Mai ha trobat el seu lloc i el seu viatge és, en realitat, la descoberta d'ell mateix", afegeix Reid.
L'Austràlia dels anys 80
L'ambientació vuitantera emparenta The newsreader amb un clàssic de la ficció sobre el món del periodisme com és Al filo de la noticia, la pel·lícula del 1987 protagonitzada per Holly Hunter, William Hurt i Albert Brooks. Com en aquella pel·lícula, a la minisèrie també hi ha corredisses pels passadissos i l'etern debat entre fer notícies tan asèptiques com sigui possible o introduir l'element de l'emotivitat. "Als anys 80, el món estava canviant a gran velocitat. Hi havia molts canvis en com s'explicaven les notícies i també s'estava produint un gir en les prioritats informatives", explica el creador i guionista Michael Lucas, que defensa que la sèrie és, en última instància, un retrat sobre les relacions entre els personatges.
Per crear el paper de la Helen, Lucas es va inspirar en pioneres del periodisme televisiu a Austràlia, com Jana Wendt. "Sempre he sentit fascinació per les presentadores d'informatius de l'època. D'una banda, per l'estètica que van crear. Les dones en els ambients laborals eren un element relativament nou en aquell moment. Portaven aquelles muscleres, els grans pentinats i un posat molt seré. En realitat era una novetat molt progressista. De l'altra, estaven terriblement oprimides pel tipus de persona que s'esperava que fossin i el tipus de notícies de les quals podien informar", detalla el creador de la sèrie.
Al llarg dels sis episodis que té la minisèrie, la Helene i el Dale cobriran esdeveniments històrics com ara la tragèdia de l'explosió del transbordador Challenger, l'epidèmia del VIH o l'accident nuclear de Txernòbil. Aquests fets tenen lloc en paral·lel a un canvi en la visió que el món tenia d'Austràlia, un país que durant els anys 80 es va fer un forat en la cultura popular mundial amb fenòmens com la pel·lícula Cocodril Dundee, protagonitzada per Paul Hogan, l'auge de Mel Gibson com a sex symbol o la telenovel·la Veïns, que just fa uns dies va anunciar que deixava d'emetre's després de 37 anys en actiu.
- 'The hour' (Amazon)Aquesta sèrie britànica se centra en un magazin televisiu fictici de la BBC dels anys 50. La protagonista és la Bel Rowley (Romola Garai), la directora del programa, una posició que no solia recaure en una dona. Amb dues temporades, The hour és un autèntic qui és qui del panorama interpretatiu britànic: hi veureu des de Dominic West fins a Ben Wishaw, Vannessa Kirby o Andrew Scott, el capellà de 'Fleabag'.
- 'Press' (Filmin)Holly Evans, una periodista que sempre s'han considerat una professional seriosa i ha fugit del sensacionalisme, acaba havent de recórrer al seu enemic acèrrim, l'editor del tabloide Post, per poder treure endavant una informació que li crema a les mans. Minisèrie de sis episodis sobre dues visions contraposades del periodisme.
- 'The morning show' (AppleTV+)Una de les aproximacions més recents al món del periodisme és aquesta sèrie d'AppleTV+ en què Jennifer Aniston interpreta la presentadora d'un programa matinal i Reese Witherspoon una reportera amb fama de difícil. Tot i que en la segona temporada es desinfla força, la sèrie és un bon retrat del funcionament de la televisió nord-americana i dels casos d'assetjament destapats recentment.